Hlavní navigace

Vůně pomohou při stresu i práci na home office. Po jakých sáhnout?

23. 4. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Musíte zvládat strach, úzkost, nejistotu a vztek a ještě se plně soustředit na práci z domova? Podpořit vás může aromaterapie. Víme, na jaké vůně se spolehnout.

Zkušené aromaterapeutky sdílí svá doporučení a konkrétní návody, jak mohou esenciální oleje v praxi posloužit. A to jak při práci, tak třeba i pro lepší spánek.

Co se dozvíte v článku
  1. Vůní proti strachu, úzkosti i vzteku
  2. Bachovy esence – první pomoc při stresu
  3. Zklidněte se květinovou vodou
  4. Emoce vykřičte a vydupejte
  5. Provoněný home office zlepší soustředění
  6. Aromaterapie podpoří i boj s viry
  7. Špatná nálada? Spěte a jděte do lesa

Vůní proti strachu, úzkosti i vzteku

Podle plzeňské aromaterapeutky Heleny ČernéVoňavé země je možnost použít éterické oleje k podpoře psychiky účinná a jednoduchá metoda, která je dnes již vědecky ověřená. Vůně jsou součástí našeho života a jsme jimi obklopení celý den. Většina těch vůní je syntetických, tedy uměle vyrobených, a mohou ovlivňovat naši psychiku i negativně – jako třeba desinfekce v nemocnici, výpary z aut, kosmetické vůně. Aromaterapie a éterické oleje naopak dokáží zlepšit náladu, pomoci při stresu, ale i zlepšit koncentraci, pracovní výkon či spánek, objasňuje.

Na strach a úzkosti Helena obecně doporučuje využít květinové vůně, jako je levandule, růže a jasmín. Jelikož jasmínový a růžový olej patří mezi vzácné a dražší oleje, můžeme použít i další, jako třeba geránii, palmu růžovou nebo cedr, vypočítává různé možnosti. Jak vysvětluje, éterické oleje je možné využít při masáži nebo inhalaci a naředěné v rostlinném oleji jimi lze natírat i ty části těla, které jsou při stresu nejvíce postižené – břicho, oblast srdce nebo třeba krční páteř. Při vzteku a frustraci jsou zase skvělé citrusové oleje, které svou teplou ovocnou vůní zklidňují napětí a přinášejí radost a pozitivitu. Pomeranč, citron, grep i bergamot mohou být skvělou volbou, tvrdí aromaterapeutka.

Pražsko – kladenská aromaterapeutka Petra Torová doporučuje pro stav nejistoty, stresu a úzkosti citrusové éterické oleje, jako je pomeranč, citron, mandarinka, pro uklidnění i levandule, růže či neroli. Také lípa se velmi dobře osvědčila. Navozuje pocit jistoty, bezpečí a domova, tvrdí. Pro masážní směsi nebo osobní vůně je zároveň doporučuje kombinovat s uzemňujícími éterickými oleji, které podpoří pocit ukotvení, důvěry v procesy, které se dějí, v to, že je člověk zvládne a ustojí. Mohou to být vetyver, pačuli, kadidlo, cedr i santal, vypočítává.

Bachovy esence – první pomoc při stresu

Helena ještě dodává svůj další tip na ovlivnění psychiky a lepší zvládání stresu přírodní cestou – Bachovy esence. Objasňuje, že jde o esence, kterých je celkem 38 a pomáhají harmonizovat negativní emoce, jako je strach, úzkost, vyčerpání či vztek a frustrace. Kapky se však míchají individuálně na míru a pak se užívají vnitřně. Pracuji s nimi téměř dvacet let a nepřestává mě překvapovat, jaký účinek mají. Známá je i krizová esence (Rescue remedy), která se hodí při vypjatých stresových situacích a slouží jako první pomoc. Tu lze nakapat do vody a popíjet během dne na zklidnění, dodává. A nakonec prozrazuje, že doporučené esence teď, vzhledem ke stěhování a domácí výuce dvou dětí, dobře pomáhají i jí samotné.

Podívejte se také do galerie, co to obnáší, když se z vášně pro vůně stane profese. Svůj příběh vypráví Kateřina Melenová

Zklidněte se květinovou vodou

Aromaterapeutka z Brna Anna Krutová informuje, že mezi nejvíce prozkoumané zklidňující vůně patří levandule lékařská, která prokazatelně sníží hladinu stresových hormonů už po deseti minutách inhalace. Můžete ji čichat přímo z lahvičky, alespoň tři minuty, pokud je vám vůně příjemná, doporučuje.

Náladu podle ní zlepšují citrusové vůně: pomeranč sladký nebo třeba bergamot. A jak dodává, pomoci může i geránium, kadidlo, santal, heřmánek nebo šalvěj muškátová. Vždy je však potřeba sledovat kontraindikace éterických olejů a dodržet bezpečné ředění. Velmi zklidňující může být i voda s růžovým hydrolátem (květinovou vodou). Na litrovou karafu stačí jedna polévková lžíce růžového hydrolátu bez konzervantů. Popíjejte během dne podle chuti, výborně se hodí přidat i pár kapek bio citronové šťávy, prozrazuje.

Emoce vykřičte a vydupejte

Jak ovšem Anna také upozorňuje, i v aromaterapii platí, že by měla sedět na míru, pokud má být účinná. Nedokážu tedy doporučit éterické oleje, které by fungovaly u všech lidí. Vždy je důležité dát na svůj nos. Pokud nesnáším levanduli, těžko mě zbaví úzkosti, objasňuje svůj přístup.

Při práci se silnými emocemi si jí každopádně osvědčilo zaměřit se na tělo. Tedy přesunout pozornost od příběhů, které vytváří mysl, jako jsou katastrofické scénáře, pocity provinění, situace z minulosti a podobně, směrem do těla. Jaký pocit právě mám? Kde ho v těle cítím? Mění se nějak, když se na něj soustředím? Velmi účinné je uvolnit tělo. Ať už prostřednictvím masáže, i domácí, amatérské, stačí jemné hlazení po zádech od krku směrem dolů, nebo třeba dechového cvičení či krátkého protažení. Někdo se potřebuje vyběhat, vychodit, vydupat, vykřičet, popisuje účinný postup.

Provoněný home office zlepší soustředění

Stejně tak je možné sáhnout právě po esenciálních olejích, když je třeba podpořit koncentraci nebo paměť. Helena připomíná japonské výzkumy z 80. let minulého století, které právě tuto oblast využití esenciálních olejů zkoumaly, a to hlavně v souvislosti se zlepšením produktivity práce. Nejčastěji se používají oleje z citronu, rozmarýnu, máty nebo borovice. Již v Římě nosili studenti na zkoušku větvičku rozmarýnu za uchem, vysvětluje.

Mezi její nejoblíbenější kombinaci přitom patří citron a rozmarýn v poměru dvě ku jedné. Takovou směs olejů doporučuje nakapat na papírový kapesník a umístit přímo na pracovní stůl. A můžete přidat i olej z pomeranče, ve stejném poměru jako citron, který vám zlepší náladu a dodá vám pozitivitu a sílu začít s prací, do které se vám třeba nechce, říká s tím, že je to v podstatě ideální kombinace pro home office, protože přináší radost a zlepšuje soustředění zároveň.

Petra pro podporu soustředění při práci z domova ráda používá rozmarýn, mátu nebo petitgrain, což je éterický olej z listů a větviček citrusů, třeba z pomeranče. Hezky nakopnou, osvěží mysl. Jen u rozmarýnu pozor u lidí s vysokým tlakem. Pro ně je lepší použít pro koncentraci a osvěžení mysli éterický olej citron, upozorňuje i na možnou kontraindikaci.

Také Anna vsází v oblasti soustředění při práci na rozmarýn s citronem, což je podle ní oblíbená směs. Radí nakapat si do inhalační tyčinky tři kapky rozmarýnu, ideálně verbenonu, a sedm kapek citronu, nechat ji položenou na pracovním stole a při pocitu únavy pár minut inhalovat. Vhodné jsou však podle ní také máty, ať už silnější peprná nebo jemnější kadeřavá. Vždy se vyplatí éterické oleje kombinovat. Opět bych doporučila nějaký oblíbený citrus. A pokud nemáte inhalační tyčinku, může posloužit látkový kapesník nebo odličovací tampon, upozorňuje.

A dodává další praktické doporučení, jak si jako variantu namíchat osvěžovač vzduchu: do 100 mililitrů vody stačí přidat deset kapek éterických olejů, vše dát do lahvičky s rozprašovačem a před použitím vždy protřepat. Spotřebujte co nejdříve, protože směs není konzervovaná, dodává.

O tom, že vůní je možné oblafnout myšlení, ví mnohé také Marie Noe, která s vůněmi pracuje ve své Voňavé lékárně v pražských Holešovicích. Podívejte se: 

Daně x

Aromaterapie podpoří i boj s viry

Petra k provonění nejen pracovního prostředí radí využít také aromalampu nebo difuzér. Do nich je možné v tuto dobu dát i anitivirové oleje. Těch je podle výzkumů celá řada. Z těch, které byste mohli mít doma nebo není těžké si je koupit, je to třeba tea tree nebo eucalyptus. Můžete ho smíchat s nějakým citrusem, který podpoří psychiku, uvádí. Tomu, kdo nemá ani aromalampu ani difuzér, podle ní dobře poslouží i improvizovaná difuzní podložka, jako je třeba porézní střep z květináče, porézní kámen nebo odličovací tampon.

Špatná nálada? Spěte a jděte do lesa

Myslet na vlastní psychohygienu je podle Anny každopádně klíčové. Přetížení je potřeba včas předcházet. Kdykoliv se o nás pokouší špatná nálada, vyplatí se více spát. Negativní myšlenky můžeme zahnat pohybem. Procházky v přírodě zakázané nejsou a sundejte si, prosím, v lese roušku. Dělejte to, co vám dělá radost. A jezte mladé výhonky rostlin: lístky pampelišek, řebříčku, sedmikrásky, fialky, kopřivy, bršlice. Využijte jarní sluníčko, aby vám dodalo sílu, doporučuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).