Hlavní navigace

Výběr z bankomatu v zahraničí může být zdarma, ale i za desítky korun. Máme srovnání

19. 7. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Placení kartou je čím dál přirozenější a častější také v zahraničí. Tam je možné a běžné i vybírat hotovost z bankomatu. Zjistili jsme, kolik za to zaplatíte.

Banky obecně doporučují v zahraničí placení kartou i výběr místní měny z bankomatů s tím, že je vhodné mít s sebou i hotovost v místní měně nebo té obecně přijímané. Je však třeba zachovat obezřetnost. 

Co se dozvíte v článku
  1. Pečlivě vybírejte bankomat
  2. Při výběru peněz dodržujte bezpečnostní pravidla 
  3. Dejte si pozor na garantovaný kurz
  4. Jaké jsou poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí u podnikatelských účtů?
  5. U běžných účtů jsou poplatky podobné

Pečlivě vybírejte bankomat

Už dříve jsme psali, že v zahraničí často bývá problémem samotný bankomat najít. Řešením je návštěva poboček bank, ale také hledání prostřednictvím mobilních aplikací nebo na internetu. Například přímo na webových stránkách Visa nebo MasterCard. Doporučeným postupem je vybírat z bankomatů bank. Konkrétně klienti České spořitelny mohou vyhledat bankomat patřící do skupiny Erste Bank, kde je pro ně navíc výrazně nižší poplatek za výběr. Klienti ČSOB zase mohou využít bankomaty bank ze skupiny KBC. Pokud bankomat nese stopy neoprávněné manipulace (odchlíplé součásti, lepidlo, významně poškrábaný vstup pro karty atp.) nebo je na něm umístěno neobvyklé zařízení, nepoužívejte jej, upozorněte provozovatele bankomatu na telefonním čísle uvedeném na samotném zařízení a hotovost vyberte jinde, zdůrazňuje tiskový mluvčí ČSOB Patrik Madle

Při výběru peněz dodržujte bezpečnostní pravidla 

Kromě výše popsané kontroly bankomatu je při výběru hotovosti v zahraničí vhodné dodržovat standardní bezpečnostní pravidla, jako zakrývat rukou klávesnici, dávat si pozor na různá technická zařízení sloužící k podvodům (kamerky, skimmovací zařízení apod.), nepsat si PIN na kartu nebo nenosit všechny karty u sebe najednou. Podle Lucie Brunclíkové, ředitelky vnějších vztahů a komunikace v Bance CREDITAS, je bezpečnější bezkontaktní použití, protože nedochází k vložení karty do bankomatu a je tak eliminováno riziko okopírování dat z karty skimmovacím zařízením. 

Dejte si pozor na garantovaný kurz

O nabídce garantovaného kurzu, tedy Dynamic Currency Conversion (DCC), jsme psali v souvislosti s tím, že je možné si tuto službu na kartě zablokovat. V praxi vypadá tak, že se během placení klient může setkat s tím, že mu platební terminál zahraničního obchodníka nenabídne provedení transakce v měně zahraničního obchodníka, například v eurech, dolarech nebo librách, ale přímo v přepočtu na české koruny, je-li platební karta vystavena k účtu vedeném v českých korunách. Ačkoliv přepočet cizoměnové transakce na české koruny ze strany zahraničního obchodníka zní pro českého zákazníka často lákavě díky své srozumitelnosti oproti částce uvedené v cizí měně, zákazník zpravidla za tuto službu zaplatí více, než kdyby provedl úhradu v cizí (místní) měně a její převod na české koruny uskutečnila jeho domácí banka k účtu dojednaným měnovým kurzem, vysvětluje Jakub Švestka, vedoucí týmu komunikace & tiskový mluvčí z Expobank CZ.

Jaké jsou poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí u podnikatelských účtů?

Srovnání cen ukazuje, že zatímco v některých bankách, mezi které patří například Banka CREDITAS, Raiffeisenbank nebo UniCredit Bank, jsou výběry z bankomatů v zahraničí zdarma, jinde se vyplatí volit bankomaty z dané sítě nebo se výběrům z karet k podnikatelským účtům úplně vyhnout. Nejvíce dáte za výběr 125 korun, a to u České spořitelny při výběru v jiných měnách než jsou eura, a cena kolem 100 Kč není výjimkou ani v jiných bankách. 

Banka Název účtu Cena za výběr z bankomatu v zahraničí
Banka CREDITAS Firemní účet zdarma
Česká spořitelna účty pro podnikatele 5 Kč (bankomaty skupiny Erste) 50 Kč (výběr v EUR) 125 Kč (výběr v jiných měnách než EUR)
ČSOB ČSOB Podnikatelské konto 5 Kč (bankomaty sítě v zahraničí) 50 Kč (v EUR), 100 Kč (kromě EUR)
Equa bank Běžný účet pro fyzické osoby podnikatele zdarma
Expobank CZ IQ Profesní konto 6,50 Kč (v EUR) 2,5 % z částky min. 80 Kč (mimo EUR)
Fio banka Fio podnikatelský účet 25 Kč
Komerční banka Profi účet 39 Kč (vybrané evropské státy) 99 Kč (ostatní státy)
mBank mKonto Business výběr 1 500 Kč a více zdarma, jinak 29 Kč
Oberbank Oberbank firemní běžný účet 12 Kč (bankomaty ČSOB) 100 Kč (ostatní bankomaty)
Raiffeisenbank CHYTRÝ účet pro podnikatele zdarma
UniCredit Bank U konto BUSINESS zdarma

U běžných účtů jsou poplatky podobné

Co se týče poplatků za výběr z bankomatu v zahraničí v rámci běžných účtů, zde je situace podobná jako u těch podnikatelských. Oproti nim jsou zde však ještě bezplatné výběry.

Banka Název účtu Cena za výběr z bankomatu v zahraničí
Air bank Běžný účet 35 Kč (EU) 100 Kč (svět)
Banka CREDITAS Běžný účet zdarma
Česká spořitelna osobní účty 0 Kč/5 Kč (bankomaty Erste) 40 Kč (výběr v EUR), 125 Kč (výběr v jiné měně)
ČSOB běžné účty 5 Kč (bankomaty sítě v zahraničí) 40 Kč (v EUR), 100 Kč (kromě EUR)
Equa bank Běžný účet zdarma
Expobank CZ Běžný účet NEO zdarma
Fio banka Fio osobní účet 25 Kč
Komerční banka Můj účet 39 Kč (vybrané evropské státy) 99 Kč (ostatní státy)
mBank mKonto výběr 1 500 Kč a více zdarma, jinak 29 Kč
Oberbank Žirokonto 40 Kč
Raiffeisenbank CHYTRÝ účet zdarma
UniCredit Bank Účet OPEN zdarma

Byl pro vás článek přínosný?