Hlavní navigace

Vybírání daní šlape a je v plánu jeho zjednodušení. Co podnikatele čeká?

6. 8. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Díky elektronické evidenci tržeb, kontrolnímu hlášení nebo reverse charge došlo k zásadní redukci daňových úniků. A nyní se chystá snížení administrativy.

Nezávislé instituce se shodly, že se u nás zlepšuje vybírání daní a Ministerstvo financí ČR se tak nyní chce soustředit především na pomoc podnikatelům.

Paušální odvod i MojeDaně

Pro ministerstvo financí je řádný výběr stávajících daní klíčový. Nyní se proto soustřeďuje na komplex opatření, mezi která patří zavedení jediné platby pro živnostníky s ročním obratem do jednoho milionu Kč. V rámci této platby si uhradí daň z příjmu včetně sociálního a zdravotního pojištění a odpadne jim například povinnost podávat daňové přiznání, platit si účetní služby a podobně, popisuje ministryně financí Alena Schillerová

O tom, jak to s paušálním odvodem aktuálně vypadá, si přečtěte více zde: Paušální odvod pro OSVČ nabírá zpoždění, zákon stále není připraven

Rozvoj podnikání by mělo podpořit také nižší DPH na celou řadu řemeslných a odborných služeb nebo další snížení DPH na stravovací služby. Usnadnit komunikaci se státem by mělo rozhraní MojeDaně, které plánuje rezort financí v roce 2020. My jsme o něm psali v článku Berňák online: Portál MOJE daně by mohl začít fungovat už v příštím roce.

Rezort financí společně s ministerstvem průmyslu a obchodu budou jednotlivé kroky představovat v rámci aktuálně finalizovaného živnostenského balíčku. Díky němu by podnikatelům měla významně ubýt administrativa. 

Vládní plán podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka obsahuje přehled konkrétních opatření pro snížení byrokracie živnostníků, věnuje se redukci statistických formulářů a také digitalizaci. Nechybí ani souhrnný přehled deseti zásadních oblastí, které se musí změnit tak, aby se podnikatelům od byrokracie ulevilo, dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).