Hlavní navigace

Vybíráte na dovolené z bankomatu? Dejte si pozor na kurzy, poplatky i bezpečnost

3. 8. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Pokud zde plánujete vybírat hotovost z bankomatu, poradíme vám, na co si dát pozor.

Placení kartou i výběr z bankomatů v zahraničí není dnes nic mimořádného. Naopak se jedná o doporučený postup. Přesto je potřeba se před cestou trochu připravit a na místě se nenechat ošidit.

Co se dozvíte v článku
  1. Používat v zahraničí kartu?
  2. Hledat bankomaty?
  3. Pozor hlavně na DCC
  4. Nepodceňujte kontrolu bankomatu
  5. Jak to vypadá s poplatky?

Používat v zahraničí kartu?

Obecně je rozumné mít nějakou částku v hotovosti v místní měně (případně v obecně přijímané měně, jako je např. americký dolar). Konkrétní výše hodně záleží na zemi a lokalitě, kam člověk jede. Záleží, do jaké země či na jaký typ dovolené jedu. Jsou místa, kde vím, že hotovost potřebovat nebudu, ale stále je dost míst, kde se bez ní neobejdu. Tyto skutečnosti musím znát dopředu a adekvátně se připravit na to, co mě čeká, dodává Štěpán Dlouhý, tiskový mluvčí mBank. Potřeba hotovosti je určitě významně menší u návštěv velkých evropských měst a významně větší u exotických a řídce osídlených zemí. Bezpečnější je ale samozřejmě platit kartou, doplňuje Lucie Brunclíková, ředitelka komunikace a marketingu CREDITAS.

Podle Františka Bouce z tiskového centra České spořitelny je nejideálnější přímo platit kartou. Směnný kurz je v tomto případě výhodnější než u hotovosti. U té pak záleží na tom, jaká je nabídka bankomatů (jejich počet) v destinaci. Tisková mluvčí Air bank Jana Karasová v této souvislosti radí kromě kombinace karet různých společností, aby jedna z karet byla debetní a ta druhá zas kreditní. Tím klient získá rezervu pro mimořádné situace a navíc půjčovny aut často vyžadují kreditní kartu. Pokud ale klient nemá kreditky rád, tak si může vzít dvě debetní karty a na jednu z nich si převést více peněz jako rezervu, vysvětluje.

O kreditních kartách najdete více v článku Sháníte kreditní kartu? Podívejte se na jejich nabídku

Hledat bankomaty?

Na poplatky za výběr z bankomatu většinou jméno poskytovatele platební karty vliv nemá, ty jsou závislé na podmínkách banky. Vždy však záleží na zemích, do kterých cestujete. U těch bank, kde jsou všechny výběry z bankomatů v zahraničí zdarma, na bankomatech nezáleží. Nicméně doporučujeme vybírat z bankomatů bank. Některé bankomaty mohou mít třeba i pofidérního provozovatele. Bankovní bankomaty tak patří k těm bezpečnějším, radí Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí Equa bank. Petra Kopecká, External Communicaton Manager z Raiffeisenbank, doporučuje vybírat bankomaty s bezkontaktní funkcí, díky které je výběr hotovosti mnohem bezpečnější a pohodlnější.

Klientům České spořitelny se v zahraničí vyplatí vyhledat bankomat patřící do skupiny Erste Bank, protože poplatek za výběr je zde výrazně nižší než u ostatních bankomatů. Podobně klientům ČSOB doporučuje banka pro výběr hotovosti v zahraničí využít bankomaty bank ze skupiny KBC, kde je poplatek jejich klientů 5 korun. Jedná se o bankomaty ČSOB v SR, KBC Brussels a CBC (Belgie), K&H Hungary (Maďarsko), UBB Bulgaria (Bulharsko), upřesňuje tiskový mluvčí Patrik Madle.

Štěpán Dlouhý radí zkusit více bankomatů a najít takový, který nabídne nejlepší podmínky. Některé bankomaty jsou totiž nastaveny tak, že při rozpoznání zahraniční karty nabízí výběr peněz s využitím služby DCC (dynamic currency conversion), kde bývá extrémně nevýhodný kurz, nebo nabízí výběr s tzv. Surcharge fee. Tedy s poplatkem, který účtuje provozovatel bankomatu (cca 2–10 Eur). U takového bankomatu tedy není úniku a obě varianty jsou pro klienta nevýhodné. Může se ale stát, že je v okolí bankomat jiné společnosti, která podobné kurzy či poplatky neaplikuje, podotýká. 

Pozor hlavně na DCC

Jak jsme uvedli výše, pod zkratkou DCC (dynamic currency conversion) se skrývá směna, kterou vám bankomat nabídne. Pokud ji přijmete, přepočte bankomat částku na koruny sám, ale často kurzem výhodným spíše pro jeho provozovatele než pro vás. Když se vám nechce nic kontrolovat, bývá lepší a rychlejší zvolit výběr bez směny a nechat přepočet na své bance, jejíž směnný kurz bude ve většině případů pro vás výhodnější. Případ, kdy bankomat nabízí směnu přes DCC, pozná klient podle toho, že se na displeji zobrazuje v českých korunách, kolik za výběr cizí měny zaplatí. V tu chvíli by si měl spočítat, zda je pro něj tato směna výhodná, a pokud ne, tak si zvolit výběr bez směny, radí Jana Karasová. 

Ta dále prozrazuje, že od dubna letošního roku navíc na základě evropského nařízení musí bankomat nebo platební terminál nabízející službu DCC v místě transakce před jejím zahájením zobrazovat kurz a jeho odchylku (procentní přirážku) od kurzu stanoveného Evropskou centrální bankou. Cílem je, aby u každého poskytovatele služby měl klient možnost srovnání s jediným referenčním kurzem. Toto pravidlo platí jen v těch zemích, které se řídí evropskou legislativou, a jen pro karty vydané v těchto zemích.

Přečtěte si: Chystáte se do zahraničí? Aktivujte si datové balíčky, ať vás net nezruinuje

Také je dobré seznámit se předem se směnným kurzem své banky a mít alespoň tušení, kolik částka v cizí měně představuje v českých korunách. Dobrým orientačním údajem je podle Lucie Brunclíkové kurz eura nebo dolaru, od nich se totiž obvykle další kurzy odvozují. Bankomaty ve snaze co nejvíce vydělat na zákazníkovi na DCC kurzu zároveň u cizích karet nabízí i obrovské částky k výběru. Místo nám známého rozpětí cca 200 – 5 000 nabízí ekvivalenty třeba 10 000 – 50 000, takže můžeme vybrat zbytečně vysokou částku, popisuje dále Štěpán Dlouhý.

Nepodceňujte kontrolu bankomatu

V souvislosti s výběry z bankomatů v zahraničí je vhodné dodržovat standardní bezpečnostní pravidla, jako zakrývat rukou klávesnici, dávat si pozor na různá technická zařízení sloužící k podvodům (kamerky, skimmovací zařízení apod.), nepsat si PIN na kartu nebo nenosit všechny karty u sebe najednou. Bezpečnější je bezkontaktní použití, protože nedochází k vložení karty do bankomatu a je tak eliminováno riziko okopírování dat z karty skimmovacím zařízením, dodává Lucie Brunclíková.  

skoleni_15_4

Pokud bankomat nese stopy neoprávněné manipulace (odchlíplé součásti, lepidlo, významně poškrábaný vstup pro karty atp.) nebo je na něm umístěno neobvyklé zařízení, nepoužívejte jej, upozorněte provozovatele bankomatu na telefonním čísle uvedeném na samotném zařízení a hotovost vyberte jinde, popisuje Patrik Madle.

Jana Karasová radí ověřit si a případně změnit limity, které máte na vaší kartě nastaveny. A zjistit, jak přesně fungují. Mohou být denní nebo třeba i týdenní. Ještě před odjezdem na dovolenou by si člověk měl promyslet, jak moc bude v cizině platit kartou. Když se rozšoupne, limit nemusí stačit. Může ho sice ve svém internetovém nebo mobilním bankovnictví změnit, ne všude se ale na internet dostane. A volat do banky z ciziny může přijít také kvůli telefonním poplatkům zbytečně draho, popisuje. Pro případ blokace ztracené nebo odcizené karty také doporučuje uložit si před odjezdem na dovolenou telefonní číslo vaší banky, protože zde bývá rychlost rozhodující.  

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Jak to vypadá s poplatky?

Poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí
Banka Účet Poplatek za výběr z bankomatu
Air bank Velký tarif zdarma po celé Evropské unii a Velké Británii
100 Kč mimo EU
Malý tarif 25 Kč po celé Evropské unii a Velké Británii 
100 Kč mimo EU
CREDITAS Všechny účty zdarma
Česká spořitelna Účty pro podnikatele 5 Kč (bankomaty patřící do skupiny Erste Bank)
40 Kč (jiné bankomaty v měně EUR)
125 Kč (jiné bankomaty v jiné měně něž EUR)
ČSOB Podnikatelská konta 5 Kč (bankomaty bank ze skupiny KBC)
50 Kč (debetními kartami v EUR v zemích EHP)
50 Kč + 1 % z vybírané částky (kreditními kartami v EUR v zemích EHP)
100 Kč(debetní kartou v ostatních měnách)
150 Kč (kreditní kartou v ostatních měnách
Equa bank Všechny účty  zdarma
mBank Všechny účty zdarma (výběr 1 500 Kč a více) 29 Kč (výběr do 1 499,99 Kč)
Raiffeisenbank Chytrý účet pro podnikatele 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Aktivní a Světový účet pro podnikatele zdarma

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).