Hlavní navigace

Vyjdou před Vánoci očekávané knihy? Nakladatelství trápí nedostatek papíru

7. 10. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nakladatelství zažívají složité časy. Na začátku roku se potýkala se zavřenými knihkupectvími, nyní čelí problémům s papírem. Co to ovlivní?

Nedostatek surovin je problémem na celém světě a odráží se v moha odvětvích – od průmyslových podniků, přes stavebnictví až po výkupny surovin, o kterých jsme nedávno psali. Konkrétně v tiskárnách chybí papír, což nakladatelům výrazně mění plány.

Dopad na všechny

Martin Bedřich, jednatel a šéfredaktor nakladatelství Portál, na úvod říká, že se jich nedostatek papíru dotkl stejně jako každého nakladatele. Zvláště v případě kvalitnějšího papíru na ilustrované dětské knihy a knihy v pevné vazbě, upřesňuje. Vícero aspektů zmiňuje také Václav KazdaNakladatelství Kazda s tím, že dopad byl především cenový. Anna Horáčková, ředitelka nakladatelství Paseka, o nedostatku některých vstupních materiálů ví, ale jejich dodavatel polygrafických služeb zatím vážný problém s materiály nemá a vždy byl schopen jim knihy dodat dle dohody. Tomáš Reichel, ředitel nakladatelství HOST, popisuje, že museli tisk knih objednávat s větším předstihem a jimi požadované termíny expedice se často o dva až tři týdny odsunuly. Nicméně musím našim obchodním partnerům poděkovat za snahu a vstřícnost, doplňuje.

Rostou hlavně náklady

Václav Kazda uvádí, že cena za tisk publikací tištěných na křídu vzrostla skokově o 30 %, což je v souhrnu obrovský nárůst, který nejsou schopni zcela promítnout do ceny, protože se bojí, že by to lidé nekupovali. Dražší je také lamino a jiné druhy papíru a další problém jsou delší výrobní lhůty u některých klíčových titulů (jsou delší než obvykle v tuto dobu, ale ne extrémní). My stihneme vydat vše, co jsme chtěli, ale jsme malé nakladatelství s produkcí kolem 50 titulů ročně. Vzhledem k dostupnosti jsme museli například vybírat jiný papír a měnit rozměr našeho knižního katalogu a za stejné peníze nedostaneme ani vzdáleně to, co loni, při stejném nákladu, dodává. 

Podle Tomáše Reichela tato situace vnáší nejistotu do celého výrobního procesu. Přeplánovávání bere čas a energii a musejí se také měnit například marketingové kampaně. Mění se skokově a z týdne na týden ceny papíru, prodlužuje se doba dodání knih v závislosti na tom, jak se musí čekat na objednaný papír, na některé knihy se musí papír speciálně doobjednat, což vše prodlužuje a prodražuje, popisuje dále Martin Bedřich. Podle Anny Horáčkové je hlavní úskalí přetlak v knižní produkci – tiskárny hlásí plné výrobní kapacity až do konce roku. Část nakladatelů vydávání knih v době lock downu pozastavila a nyní se snaží vše dohnat, doplňuje.

Dochází k odkladům vydání?

V nakladatelství HOST museli několik titulů odložit až na příští rok, ale v jejich případě to nebylo nic dramatického. Náklady knih jsme neměnili, ale například teď, když se blíží vánoční vrchol sezony, musíme zvažovat, jestli dotisknout úspěšný titul, nebo vydat novinku, podotýká Tomáš Reichel. Radiožurnálu ředitel nakladatelství Olympia Karel Hejna prozradil, že se taková situace v Česku ještě nestala a některé tituly se odsouvají směrem k Vánocům a některé se převádí do edičního plánu na příští rok, protože nedostatek je tak velký, že by ty knížky nedostali včas na vánoční trh. Na příští rok jsme museli přesunout asi tři tituly – jednu velkou fotbalovou encyklopedii a některé naše menší knížky, turistické a literaturu faktu – to taky přesouváme, vyjmenovává dále. 

Ke zpoždění některých titulů dochází i v nakladatelství Kazda, což je pro ně citelné. Zákazníci si knihy předobjednávají, oni nemohou odesílat objednávky a mají tak blokované peníze. Zároveň běží inzerce, ale titul není na trhu. U našeho hlavního titulu jsme chtěli navýšit počet výtisků o několik tisíc, ale nebylo to možné, tiskárna nesežene papír. Problém s dostupností některých druhů papíru ale přetrvává už od loňského jara. Sledujeme kontinuálně výrazný vzestup cen za tisk od nástupu covidu, doplňuje Václav Kazda.

V Pasece mají podzimní produkci naplánovanou a rezervovanou, takže jak potvrdila Anna Horáčková, čtenářům mohou slíbit krásné knihy pod stromeček. Také v nakladatelství Portál pracují s velkým předstihem a mají dostatečně kvalitní vztahy s tiskárnami, takže ani skluzy nevedly k tomu, že by museli výrazně měnit plány, nebo dokonce vydání rušit či přesouvat na příští rok. Snižování nákladů není ani v této situaci řešením, zdůrazňuje Martin Bedřich.

skoleni_15_4

Podívejte se, co dokáží s papírem v MANKAI Paper:

Zdraží se knihy?

Podle Martina Bedřicha je cena knih v Čechách dlouhodobě podhodnocena a tato situace bude bezesporu další z pádných důvodů pro to, aby se knihy zdražily. Každý bude samozřejmě hledat způsob, aby to bylo co nejcitlivější, nicméně pro stabilizaci celého procesu vydávání už nebude možné dále ceny držet na jejich dosavadní nízké hodnotě, dodává. Ke zdražení knih dochází, nejen z důvodu současného zdražování papíru, ale i obecně kvůli inflačním tlakům, podotýká Tomáš Reichel. Anna Horáčková uvádí, že ceny knih mírně rostou v souvislosti se zdražováním vstupních komodit, ale nejde o žádné dramatické skokové zdražení.

Server ČT24 informoval, že společnost Euromedia Group předpokládá, že ke konci roku budou knihy dražší až o dvacet procent a ředitel vydavatelství Albatros Media Petr Baláš uvedl, že některé náklady budou muset promítnout do ceny knížek, a to v řádu desetikorun na titul. Že cena knih stoupne o 10 až 20 %, si myslí také Václav Kazda s tím, že ke zdražení knih už průběžně dochází a teď se to jen vystupňuje. Osobně si myslím, že problém bude hlavně u barevných knih na křídě s laminem na deskách. Pokud by po zdražení opadl zájem o takové knihy, mohli bychom začít vydávat více černobílé publikace, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).