Hlavní navigace

Srdce Prahy nabízí výjimečný zážitek z vegetariánské stravy

10. 10. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Vegetariánská kuchyně, která nabízí výjimečnou a delikátní alternativu i pro milovníky masa, se v Lehké hlavě zhmotňuje na talíři. Restaurace navíc nabízí možnost zakusit, že jídlo není soutěž, ale rituál.

Restaurace: Lehká hlava, Restaurant Boršov


Lokace: Boršov 2/280, Praha 1 – Staré Město


Typ: Vegetariánská restaurace a čajovna, vegetariánská a mezinárodní kuchyně

Malé náměstíčko Boršov se na Starém městě ukrývá mezi domy a cesta k němu vede velmi úzkou uličkou. Při první návštěvě Lehké hlavy je tedy dobré dávat pekelný pozor, aby se host neztratil. Moji první návštěvu jsem tu naštěstí absolvovala s kamarádem, který měl cestu v malíčku, a na podruhé jsem už trefila bez problémů. O Lehké hlavě i místu, kde se nachází, platí, že když už tam jednou jste, pryč se vám nebude chtít a budete se vracet. Místní vegetariánskou kuchyni totiž na špičku povyšují velmi sofistikované chutě a umná práce s kořením, takže zachutná i nevegetariánům. Jídla jsou nejen výborná, ale i okouzlující na pohled. Uhranou vás i interiéry restaurace.

Lehká hlava - 07

Kouzlo restauraci jistě dodává starobylost náměstí a domu. Historii popisují i webové stránky Lehké hlavy. Jméno Boršov se zachovalo ze 14. století a první kupní smlouva na dům, ve které restaurace sídlí, se datuje již rokem 1410. V druhé polovině 19. století patřil dům mydlářské rodině Měšťanů – o tom svědčí i dochovaný nápis na domě.

Objednávka

  1. Zeleninová polévka s červenou čočkou a kokosovým mlékem podávaná s pečivem nebo rýží (45 Kč),
  2. Tapas bar: Marinovaný řecký sýr s oreganem podávaný s pečivem (50 Kč),
  3. Tabbouleh – zelený salát s bulgurem tabbouleh, jarní zeleninou a balsamikovým dresinkem podávaný s pečivem (95 Kč),
  4. Domácí tvarohový koláč s jahodovým přelivem (75 Kč),
  5. Březová šťáva s šípkovou příchutí (45 Kč za třetinku),
  6. Horký zázvor (45 Kč za půllitr),
  7. Cappuccino (40 Kč).

Ačkoliv polévky miluji, mívám často potíž s jejich množstvím – v restauracích servírují tak velké porce polévek, že mi s pečivem stačí jako hlavní jídlo a už nemám chuť na nic jiného. V Lehké hlavě servírují polévky podle mého gusta – do menších misek a přesně takové množství, abyste si příjemně rozehřáli žaludek před hlavním jídlem a nastartovali chuťové buňky, které čeká jemná práce. Zeleninová polévka se čočkou má lehce krémovou konzistenci podpořenou kokosovým mlékem. Lahodně kořeněnou tekutinu ohřátou na tělesnou teplotu doslova dekorují sezamová a lněná semínka. Na talíři pod miskou polévky kuchař naaranžoval tři malé kousky tří druhů pečiva (a podobně jsem ho viděla servírovat snad jen V Zátiší).

Lehká hlava - 04

Marinovaný řecký sýr si moje spolustolovnice vybrala z části jídelního lístku označené jako Tapas bar. Sýrem tedy zahnala spíše velkou chuť, než byť i malý hlad. Nicméně s malými kousky marinovaného sýra servírovaného v misce byla nad míru spokojená.

Lehká hlava - 05

Zato mě mísa salátu svou velikostí až zaskočila. Kuchař nešetřil na několika druzích zeleného salátu (včetně vynikajícího polníčku), který proložil pár kousky rajčete. Výborný nakyslý bulgur (bulgur = předvařená a nalámaná pšenice) s na drobno nasekanou zeleninou spočíval na zeleninové podestýlce. Salát jsem zvolila na malý hlad, přesto jsem ho ani nemohla celý spořádat.

Lehká hlava - 06

Domácí tvarohový koláč snad už nikdy v Lehké hlavě nevynechám, tak mi zachutnal. Je sladký především jen díky jahodovému přelivu a můj jazyk si dokonale podmanil.

Lehká hlava - 01

Pravá kofeinová káva (kterou ale v Lehké hlavě pro zájemce připraví i bez kofeinu) nebývá ve vegetariánských restauracích pravidlem. A i to se mi v Lehké hlavě líbí – z jídla i nápojového lístku je vidět, že majitelé ani kuchaři nejsou dogmatici. V naší restauraci chceme vařit jídla, která jsou zdravá a zároveň chutná, jídla lehká i sytá. Vaříme přátelsky vůči lidem, co jsou zvyklí jíst maso, deklarují totiž majitelé. Navíc je restaurace nekuřácká, což naopak u vegetariánských bývá pravidlem, a do jídla tu nehalasí žádná protivná reprodukovaná hudba, takže si se svými stolovníky můžete při jídle také v klidu popovídat.

Obsluha

Velmi mladá obsluha hosta při příchodu usadí dle kapacitních možností restaurace. Ochotně vysvětlí složení jídla, protože v restauraci počítají nejen s vegetariány, vegany nebo makrobiotiky, ale také s alergiky. To dnes řada lidí ocení a odpustí si třeba oříšky. Na webu slibuje restaurace asi 20 minutové čekání na jídlo – záleží na tom, jak je plno. V pět hodin, kdy se zrovna znovu otevírala teplá kuchyně, jsme měli talíře na stole prakticky okamžitě. V poledne zas jdou objednávky rychle díky dennímu menu. Navíc v Lehké hlavě spíš platí, že je host rád za každou minutu, kterou tu může strávit navíc, než aby spěchal pryč.

Interiéry

Interiéry bych pojmenovala jako magické, kdybych si nebyla vědoma toho, jak je to vágní. Pro představu zmíním, že restauraci vybavila světelnými objekty – stoly, svítidly – Žanda Gebauer. Při rezervaci je dobré myslet na to, na jakou atmosféru budete mít náladu. Chcete-li sedět „v nebi” – v místnosti v barvě pařížské modři se světelnými hvězdami nad hlavou, nebo raději v růžové místnosti se světélkujícími fialkovo-modrými stolky. Případně v komorním pruhovaném salonku. Rozmyslete se dopředu, když projdete do restaurace chodbou obloženou bambusy a nebudete mít rezervaci, nebudete si už moci vybírat.

Lehká hlava - 03

Služby

Lehká hlava je otevřená denně, a to ve všední dny od 11.30 do 23.30, o víkendu od 12.00 do 23.30. Takže i po zavíračce hosté bez problémů stihnou metro nebo tramvaj – protože jízdu autem se do Lehké hlavy nevyplatí zkoušet. Pokud už se vám totiž podaří horko těžko s vozem k restauraci nějak přiblížit, s největší pravděpodobností stejně nezaparkujete. A metro (trasa A – Staroměstská) nebo tramvaje 18 a 17 (tamtéž) či 22 (u Národního divadla) jsou vzdálené do 10 minut pěší chůze. Restaurace pravidelně připravuje nedělní brunche a vždy s předstihem vyhlašuje jejich termíny. Další brunch si tu lze užít 2. listopadu. Ve všední den jsou samozřejmostí denní menu za 90 korun, podávaná mezi 11.30 a 15. hodinou.

Brand24

Lehká hlava - 02

Menu jsou vždy s předstihem vyvěšena na internetu a sestávají vždy z polévky, hlavního jídla a vody vyčištěné speciální Pí-technologií (dnes například Pórková polévka s uzeným tofu a Zeleninový kuskus s olivami, salát z čínského zelí s jogurtem). Protože se v otevřené kuchyni fantazii meze nekladou, denní menu se nepřejí ani tomu, kdo sem zavítá skutečně denně. Dětem v restauraci půjčí hračky a mohou si vybrat z nabídky dětských jídel. Pozor na pauzu teplé kuchyně mezi 15.30 a 17. hodinou. Ze zkušenosti Gurmán doporučuje rezervovat si stůl předem, protože bez rezervace si v poledne ani večer nemusíte vůbec sednout. Případně tak jako my při podvečerní návštěvě (v poledne jsme si stůl opravdu raději rezervovali), jen na omezenou dobu, než přijdou ti, kdo si „náš” stůl zkušeně rezervovali od 19 hodin.

Jakou preferujete kuchyni?

Hodnocení Gurmána

Jídlo nespočívá v tom, že do sebe strávník v rekordním čase nahází maximálně možné množství potravin. Dětské soutěže, kdo první spořádá oběd a bude král, jsou trochu pomýlené. V Lehké hlavě to dobře vědí – jídlo tu sytí nejen tělo, ale i duši a oběd tady může být opravdu dobrým relaxem uprostřed hektického pracovního dne. A Lehká hlava je tak trochu „zašívárnou” před ruchem velkoměsta. Gurmán si ji proto zařadil mezi ty nejlepší podniky, které jsou v Praze k nalezení. Proto jí udělujeme pět Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).