Hlavní navigace

Evidence tržeb i pro řemeslníky. Další hlasování o změnách EET posunuto na pátek

29. 5. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Poslanecká sněmovna dnes jednala o změnách v elektronické evidenci tržeb. Na závěrečné hlasování nedošlo. Pokračovat se bude ve Sněmovně v pátek.

V Poslanecké Sněmovně se dnes stihlo hlasovat jen o části z osmi stovek pozměňovacích návrhů. V dalším hlasování se bude pokračovat na konci tohoto pracovního týdne, 31. 5. 2019. 

Podnikatelé, kteří mají tržby do 600 tisíc korun ročně, budou místo EET vystavovat účtenky z bloku, který si vyzvednou na finančním úřadě. Na konci každého dne pak zaznamenají do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. Každé čtvrtletí pak zašle tento formulář na finanční úřad.

Výjimka, která byla dnes schválena, se týká také prodejců předvánočních ryb. Ti nebudou od 18. do 24. prosince podléhat elektronické evidenci tržeb. Do desetiprocentní sazby DPH by měly být zařazeny i knihy a audioknihy. Zároveň se sníží DPH na vodné a stočné či u stravovacích služeb.

Během dnešního projednávání neprošel návrh na to, aby se EET nerozšiřovala. Opoziční poslanci předložili seznam se stovkami pozměňovacích návrhů. Chtějí tak, aby se jednotlivě hlasovalo o více než sedmi stovkách oborech činnosti, zda je vhodné, aby se na ně vztahovala povinnost evidovat tržby. Pouze chceme, aby každý poslanec věděl, kdo všechno má být zahrnut do EET, uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

K projednání čeká poslance dalších 600 návrhů. Na schvalování dojde tento pátek 31. 5. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).