Hlavní navigace

Závodníci dostávají výhry v penězích. Je nutné je zdanit?

19. 7. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pořadatel sportovních závodů odměňuje výherce penězi. Kdy je výhra předmětem daně z příjmů a kdo je povinen ji danit? Výherce, či pořadatel?

Server Podnikatel.cz nabízí svým čtenářům odborné poradny, které se zaměřují na různé oblasti podnikání. Jedna z otázek, týkající se poradny v oblasti daní, se zaměřuje na zdanění finančních odměn sportovců. 

Dotaz z odborné poradny

Jako pořadatel sportovních soutěží vyplácíme závodníkům finanční odměny za umístění. Jaké jsou naše povinnosti ohledně odvodu daně z příjmu z takto vyplacené odměny. Výhry jsou vypláceny jak tuzemským závodníkům, tak také cizincům a to ve výši od cca 300 Kč až do 30 000 Kč. 

Daňový poradce Jan Molín odpovídá: 

Pokud je sportovní činnost podnikáním podle § 7 či podle § 10 odst. 8 věty poslední zákona o dani z příjmu ( ZDP), je výhra předmětem daně z příjmu vždy a výhru si zdaňuje příjemce ve svém ročním daňovém přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Výherce je tak povinen poskytnout plátci výhry své identifikační číslo. 

Čtěte také: Jak zdanit příjem použitý na pokutu

Výhra nepřevyšující 10 000 Kč je dle ustanovení § 4 odst. 1 písm. f) ZDP osvobozena, a to v případě, že skutečně nepřesáhne 10 000 Kč a netýká se sportovců, u nichž je sportovní činnost podnikáním. Musí se tedy jednat o sportovce „ amatéry“, aby takové osvobození výhry bylo možné. 

Pokud je sportovní činnost prováděna na základě pracovněprávního vztahu a příjmy jsou zúčtovány podle § 6 ZDP, tedy kdy výhra je příjmem zaměstnance, je pak výhra předmětem zúčtování mzdy dle ustanovení § 6 odst. 9 písm. f bodu 1 ZDP a nedochází k osvobození. Výhra převyšující částku 10 000 Kč (u výherce, který není zaměstnancem) se zdaňuje 15% sazbou daně dle ustanovení § 36 odst. 2 písm. k) ZDP a to jak u daňových rezidentů, či nerezidentů. 

Zde je opět nutno hlídat, aby nešlo o činnost sportovce v rámci podnikání. Daň na příslušný úřad odvádí ten, kdo výhru vyplácí, tedy pořadatel soutěže.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky. Sledujte Jana na Twitteru @janmolincz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).