Hlavní navigace

Vyřazená guma, stroje po Baťovi i pytle od kávy. Čtěte, jak se s tím dá podnikat

11. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Co je pro někoho odpad, pro druhého je cenný výrobní materiál. A postupně rostou podnikatelské projekty, který tento, ke zdrojům šetrný přístup, berou za svůj.

To je cirkulární ekonomika. Díky tomu, co by běžně zamířilo někam na skládku, vznikají nové věci. Třeba boty na baťovských strojích nebo tašky z pytlů od kávy.

Asie a továrny, které chátrají

Eva Klabalová, která stojí za značkou Kave foot wear, se už od střední školy věnuje obuvnickému designu a výrobě bot. A jak sama říká, boty se staly její vášní. Po dokončení zahraničního studia zaměřeného na inovace v obouvání jsem pracovala pro mnoho firem v Evropě, Americe i Asii. A právě tam jsem si uvědomila, jak oděvní a obuvnický bussiness zatěžuje naši planetu, vypráví Eva, kudy vedla její cesta k nápadu a výrobě bot, která je ekologicky šetrnější.

Pozorovala, jak se boty vyrábějí v Asii a pak se převážejí doslova na druhou stranu světa. Přitom věděla, že je v Evropě mnoho plně vybavených továren, které postupně chátrají. Vrátila jsem se do Čech, do firmy, ve které jsem pracovala dříve jako brigádník, a pustila se do práce. Protože když chceme něco změnit, musíme začít u sebe. Mým cílem bylo navrhnout nový produkt právě pro tuto továrnu tak, aby se nemuselo investovat velké množství prostředků do nových strojů, vysvětluje svůj záměr.

Boty z odpadu na Baťových strojích

Továrna vyrábí tenisky s gumovou podešví a odpadní kousky gumy se staly Eviným novým materiálem pro její vlastní řadu tenisek. Kave tenisky jsou tedy vyrobeny z odpadních kousků gumy, které v továrně zůstávají po předchozí výrobě. Tyto kousky jsou lisovány dohromady a tak vytváří zcela unikátní materiál. Svršky bot jsou zbytkové textilie, které se dlouhá léta válely ve skladu a nikdo o ně neměl zájem, říká Eva s tím, že veškeré materiály jsou lokální, což je pro ni důležité. Stroje, na kterých teď své tenisky v Holešově vyrábí, jsou z první poloviny 20. století a pocházejí ještě z Baťových továren. Jedná se o business model, ve kterém se potkává tradice s inovativním a ekologickým přístupem, tvrdí Eva. Čtěte také článek o ženách, které při svém podnikání pracují s vyřazeným textilem: Myslíte, že je starý textil bezcenný? Našli jsme podnikatelky, které nesouhlasí.

Každá bota, kterou vyrobí, je přitom originál a i od ostatních ve stejné barevnosti se liší trochu jiným rozložením barev na podešvi. Od každého páru vyrobí stovku, a když boty vyprodá, k modelu už se nevrací. Proto jsou mými zákazníky lidé, kterým není jedno, co nosí, a zajímají se o to, kde a kým byly boty vyrobeny. Současně ale chtějí mít unikátní produkt, který nemá nikdo jiný, vysvětluje.

Obnošené tenisky? Pošlete je zpět

A také prozrazuje, že má spoustu dalších vizí, kam svůj projekt bude posouvat dál. Připravuje kolekci pro příští rok, plánuje spolupráci s umělci a designéry a také otevření obchodu. A zároveň vyvíjí nové materiály pro podešve, v nichž chce mít velké procento recyklovaných materiálů.

Ale ani s tím se Eva nespokojí. Také pracuji na systému, díky kterému by lidé mohli obnošené tenisky zaslat zpět k nám a my je dále zrecyklovali. Tím by se nám podařilo ještě více zmírnit ekologickou stopu, dodává.

Recyklace? Pytle od kávy!

To Věra Severinová se dostala k designu trochu oklikou. Léta pracovala v korporátním marketingu a pak při rodičovské dovolené přešla do neziskovky. Získala zkušenosti, potkala zajímavé lidi. Ale před třemi roky se rozhodla studovat módní design. Přestože jsem vystudovala ekonomii, od dětství bylo mým velkým koníčkem šití. Dětství a pubertu jsem zažila před revolucí a v 90. letech, využití starších materiálů bylo nutností. Toto období určitě nechci vyzdvihovat, ale svým způsobem bylo méně konzumní a nutilo lidi k větší kreativitě, vzpomíná Věra.

Když přesedlala na design, hledala projekt, kde by mohla využívat recyklovaný materiál. A narazila na pytle od kávy. Jak ale přiznává, tehdy ještě netušila, že to je materiál, který se nezpracovává zrovna jednoduše a že má také svá omezení. Když jsem se ale těmito úskalími částečně prokousala a vznikly první tašky, rozhodla jsem se, že zkusím v této oblasti podnikat, popisuje Věra, která se zajímá o ekologii a udržitelnou módu a pod značkou Kawak teď nabízí kolekci tašek a batohů, sáčků i dekorací z jutových pytlů od kávy. Seznamte se také s lidmi, kteří při podnikání využívají vyřazené PET lahve, a to v článku Jsou to podnikatelé a designéři. Za materiál si zvolili recyklované PET lahve.

Pytle získává z pražských pražíren kávy Fair&Bio a Doubleshot. A protože je to materiál, který má za sebou dlouhé cestování (juta je pěstovaná v Asii, káva se do pytlů plní v jižní Americe nebo Africe), alespoň nový doplňkový materiál se snaží nakupovat od českých výrobců. Jde o popruhy, materiál na podšívky nebo batohovinu, upřesňuje a dodává: Jsem ráda, že u nás možnosti jsou a tento materiál už, alespoň kvůli mému projektu, cestovat po světě nemusí.

Brand24

Podnikání i podpora neziskovky

Jak říká, mezi jejími zákazníky se teď najdou jak ti, kteří oceňují její přístup, tak ti, kterým se její výrobky prostě jenom líbí. Zákazníkům se především musí moje produkty líbit a často se líbí těm, kdo mají rádi kávu. Nebo hledají dárek pro někoho, kdo je kávovým nadšencem. Jsem ráda, že stále více lidí zajímají i recyklované / upcyklované výrobky nebo je osloví to, že projekt přispívá neziskovce, dodává další rozměr svého podnikání, kdy určitou částku z každého nákupu zasílá na podporu neziskových projektů.

A jaké má další plány, kam chce směřovat? Odpovídá, že je pro ni zajímavé ještě více se propojovat se světem kávy a s pražírnami. Například s pražírnou Fair&Bio úzce spolupracujeme, účastníme se společně akce SLOU Days, zaměřené na pomalou módu, v jejich e-shopu je možné zakoupit kávu spolu se sáčkem z pytle od kávy, vysvětluje Věra s tím, že do budoucna plánuje nejen šít další tašky a batohy, ale také rozšířit svůj sortiment o další bytové doplňky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).