Hlavní navigace

Vyrazte si odpočinout do lázní. Vláda to částečně zaplatí

2. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na podporu českých lázeňských měst půjde v rámci programu COVID Lázně jedna miliarda korun. Vystaveno tak může být kolem 250 tisíc voucherů.

COVID Lázně bude určen zřizovatelům těch zařízení, která jsou organizačními složkami státu nebo státními příspěvkovými organizacemi zřizovanými organizačními složkami státu, jež jsou kapitolami státního rozpočtu. 

Tato zařízení budou moci klientům nabídnout zákaznickou slevu na ozdravné a preventivní pobyty v lázních ve výši 4 000 korun. Poukaz se bude vztahovat na pobyty zakoupené a realizované od 1. 7. – 31. 12. 2020 v českých lázních. Jedinou podmínkou je strávit v lázeňském zařízení minimálně šest nocí a absolvovat alespoň pět procedur. Půjde o přímou slevu lidem a významnou pomoc lázním.

Pomoc lázním i lidem

Cílem dotačního titulu je částečně nahradit výpadek zahraniční klientely, která představovala až 44 % klientů českých lázní. Současný výpadek zahraniční klientely a nucené omezení provozu lázeňských služeb znamená absenci cca 170–200 tisíc hostů za rok. S ohledem na omezenou poptávku zahraničních návštěvníků rezidenti sami o sobě nemohou výpadek zahraničních návštěvníků vyrovnat. 

Kromě rozvoje lázeňského cestovního ruchu je záměrem dotačního titulu, aby se zákazníci naučili do lázní jezdit i na vícedenní pobyt spojený s čerpáním léčebných služeb i s relaxací a odpočinkem. Poskytnutá podpora přispěje k obnově celého regionu.

Lázeňství patří mezi nejohroženější sektory zasažené dopady pandemie COVID-19. Pokles poptávky může vést k omezení nabídky, uzavírání lázeňských zařízení, propouštění velkého množství personálu a k celkovým negativním dopadům na regiony České republiky. Proto byly lázně vybrány pro první fázi podpory. Zároveň poskytují léčebně rehabilitační péči, jejich služby tedy pomohou zdraví našich občanů. Jde o tradiční obor služeb, ve kterém Česká republika vždy vynikala i ve světovém měřítku. Je to naše rodinné stříbro, dodává ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Brand24

Jak na slevu?

Zájemci o slevu od 1. 7. naleznou voucher na webu Kudyznudy.cz, kde si jej vygenerují a následně jim bude odeslán na e-mail. Poté zájemci kontaktují vybrané lázně, zarezervují si zde pobyt a voucher pak předloží v lázních. Voucher také mohou lázně návštěvníkům vytisknout přímo na místě, což využijí především ti, kteří nemají přístup k internetu. 

Slevu budou moci dostat osoby starší 18 let s trvalým pobytem na území České republiky, které jsou zapojeny do systému českého veřejného zdravotního pojištění. Podmínkou bude, aby si tyto osoby zaplatily pobyt nejméně na šest nocí a alespoň pět léčebně rehabilitačních procedur. Podpora se nebude vztahovat na pobyty realizované v rámci veřejného zdravotního pojištění, tedy na komplexní a příspěvkovou lázeňskou péči.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).