Hlavní navigace

Výroba vepřového v Česku klesá, bude se zdražovat

25. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Produkce vepřového masa poklesla meziročně o 7,1 procenta a analytici předpokládají, že jeho cena v příštích týdnech poroste. Šéf Agrární komory Jan Veleba už počátkem června odhadl, že ceny vepřového masa vyskočí zhruba o pětinu, a to kvůli jeho nedostatku na trhu.

Zatímco výroba vepřového klesá, naopak se zvyšuje výroba hovězího a drůbežího masa. Podle Českého statistického úřadu se výroba drůbežího masa meziročně zvýšila o 3,3 procenta, hovězího o 2,2 procenta. Z celkové produkce masa (152.143 tun) připadalo 51,8 procenta na vepřové a 35 procent na drůbeží. Podíl hovězího a telecího masa činil 13,2 procenta.

Podle předběžných údajů Česká republika v období od počátku března do konce května letošního roku více masa dovezla, než exportovala. U hovězího masa byl schodek obchodní bilance 1843 tun, u vepřového 24.128 tun a u drůbežího 9210 tun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).