Hlavní navigace

Vyšel vám na dani přeplatek? S podáním přiznání už nemusíte čekat do února

18. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Mnoho let sice platilo, že komu vyšel v přiznání přeplatek a podal přiznání už v lednu, musel si podání zopakovat. Už třetí rok to však není nutné.

Ustanovení v zákoně o daních z příjmů totiž stanovilo, že v případě, kdy poplatník podá daňové přiznání současně s žádostí o vrácení vratitelného přeplatku před uplynutím lhůty stanovené pro podání daňového přiznání, hledí se na žádost jako na podanou v poslední den lhůty pro podání daňového přiznání.

I s přeplatkem už lze přiznání podat v lednu

Mnoho let existoval v daňovém řádu nesoulad lhůt, kvůli kterému poplatníci, kteří podali přiznání v lednu a vyšel jim na dani přeplatek, museli žádost o přeplatek podávat ještě jednou. Už třetím rokem ale platí nové ustanovení v zákoně o daních z příjmů, že i přiznáním a žádostí o vrácení vratitelného před uplynutím lhůty pro podání daňového přiznání se finanční úřad zabývá a poplatníci nemusí žádost podávat znovu.

Kdo podá přiznání elektronicky, má čas až do května

Pokud vám tak vyjde přeplatek, můžete daňové přiznání bez obav podat už teď v lednu. Ať už podnikateli vyjde přeplatek nebo nedoplatek, lhůta pro podání daňového přiznání, v případě, že nevyužíváte služeb daňového poradce, vyprší na začátku dubna. Od letoška ale platí novinka, že podnikatelé, kteří podají daňové přiznání elektronicky, mají lhůtu pro podání daňového přiznání k daním z příjmů prodlouženou o 1 měsíc. Přiznání tedy mohou podat 3. května (lhůta pro případný doplatek daní se tím posouvá také na 3. května).

skoleni_15_4

ZMĚNY V ROCE 2021

Co se všechno změní v roce 2021 pro podnikatele? Změny zákonů na jednom místě

Zároveň se zjednodušilo podání podnikatelům, kteří využívají služeb daňového poradce a chtějí tak prodloužit lhůtu o další tři měsíce. Do konce loňského roku bylo nutné dát plnou moc konkrétnímu daňovému poradci a tu před uplynutím tříměsíční lhůty (zpravidla do začátku dubna) doručit na finanční úřad. To nově již není nutné a stačí, když daňový poradce prostě podá přiznání ve lhůtě tří měsíců po uplynutí základní lhůty.

Vzhledem ke konstrukci příslušného ustanovení mají poplatníci, kteří podají přiznání elektronicky, nejen měsíc navíc, ale v případě nestihnutí ani prodloužené lhůty se jim pokuta bude počítat od konce prodloužené lhůty. Jinými slovy, kdo nestihne podat přiznání k dani z příjmů do začátku dubna, může jej elektronicky podat do začátku května bez rizika sankce. Kdo by nestihl ani květnový termín, může využít daňového poradce, jehož prostřednictvím půjde přiznání bez trestu podat až do začátku července.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).