Hlavní navigace

Vyšel vám v přehledu přeplatek, ale peníze nikde? Možná jste udělali tuhle chybu

3. 6. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na podání přehledů je ještě stále dost času. Pokud jste jej však podali a případný přeplatek ještě nedorazil, zřejmě jste chybovali. Čeho se vyvarovat?

Přehledy se tradičně podávají do začátku května a případný doplatek pojistného se uhradí do 8 dnů od podání přehledu. Letos je situace opět jiná. Pro každé pojistné platí odlišná lhůta. 

Zatímco přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu lze podat až do 2. srpna 2021 (a případný doplatek pojistného uhradit do 8 dnů od podání přehledu), přehled pro ČSSZ je nutné odevzdat už do 30. června a současně také do 30. června uhradit případný doplatek pojistného, který bude z tohoto přehledu vyčíslen.

Jaké jsou nejčastější chyby v přehledech

Ačkoli vyplnění přehledů zabere pouze pár minut, dá se v nich nasekat řada chyb. V případě přehledu pro zdravotní pojišťovnu jde o těchto 7 nejčastějších chyb:

  1. Chybějící e-mail či telefon
  2. Chybějící číslo účtu
  3. Chyby u počtu měsíců
  4. Nedodání potvrzení
  5. Špatně vypočítané zaplacené zálohy
  6. Špatně stanovené zálohy na další období
  7. Chybějící podpis

ČSSZ pak upozorňuje hlavně na 5 chyb:

skoleni_15_4

  1. Špatně sečtené zálohy
  2. Chybně uvedený počet měsíců
  3. Špatně zapsané měsíce v případě DPN či PPM
  4. Neoznámení vedlejší činnosti
  5. Jako variabilní symbol vyplněné rodné číslo

Co dělat, pokud jste udělali v přehledu chybu? 

Postup se odvíjí od toho, o jakou chybu se jedná. Jestliže jde o přešlap, který nemá vliv na výši zaplaceného pojistného, stačí již odevzdaný přehled upravit. Z přehledu však musí být zřejmé, že opravu provedla OSVČ, tedy je třeba uvést datum změny a podpis opravujícího. Tento postup může podnikatel uplatnit, vyplní-li například špatně adresu, své číslo u ČSSZ či charakter vedlejší činnosti. Účinky takové opravy jsou platné k datu, kdy byl přehled podán, a to včetně případného penále.

Pokud jste ale v přehledu vyplnili špatný vyměřovací základ, pouhou opravou problém nevyřešíte. V případě, že vám v původním přehledu vyšel vyměřovací základ vyšší, než máte ve skutečnosti, můžete podat opravný přehled, ale jen ve lhůtě 3 měsíců ode dne, ve kterém jste tuto změnu zjistili. Pokud se jedná naopak o to, že jste v přehledu uvedli nižší vyměřovací základ, musíte příslušné správě sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovně dodat opravný přehled, a to nejpozději do 8 dnů ode dne, kdy jste se o takové změně dozvěděli.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).