Hlavní navigace

Vyšel vám v přiznání přeplatek? Nezkomplikujte si jeho vyplacení banální chybou

8. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Když vyjde v daňovém přiznání přeplatek, je to vždy důvod k radosti. Poplatníci ale často kvůli banální chybě dostanou peníze později, než by mohli.

V tomto roce je měsícem podáním přiznání červen, pokud poplatníci využili tzv. pardonu a nevyřídili své daňové povinnosti do dubna, měli by právě v červnu na tuto povinnost myslet. 

Generálním pardonem ministryně financí je možné odevzdat daňová přiznání daně z příjmů fyzických a právnických osob, jejichž zákonná lhůta pro podání a lhůta splatnosti daně byla k 1. dubna 2020, do středy 1. července 2020. Tento den je zároveň posledním dnem pro úhradu těchto daní. 

Daňové šablony ke stažení

Pokud bude přiznání odevzdáno do 1. července 2020 a ve stejném termínu peníze za daň připsány na účtu finančního úřadu, je automaticky prominuta pokuta za pozdní podání i úrok z prodlení za pozdní zaplacení daně. Pozor ale, pokud nepodáte přiznání do 1. července, pokuta se vám bude počítat už od dubna

Chyba, která komplikuje vyplacení přeplatku

Budou-li poplatníci žádat o vrácení přeplatku, měli by se ujistit, že formulář přiznání je podepsaný nejen na poslední straně daňového přiznání, ale také v žádosti o vrácení přeplatku, která se nachází na úplném konci formuláře. Aby byla tato žádost platná, musí být také samostatně podepsána.

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz?

Poslanci schválili protikrizový balíček, který má zmírnit dopady koronavirové pandemie na podnikatele a firmy. Jaké změny přináší? Protikrizový daňový balíček schválen: Jaké změny mohou podnikatelé očekávat?

Chyba, která se často objevuje v žádosti o pomoc společníkům malých eseróček, je zásadní a může zkomplikovat vyplacení financí. V žádostech o pomoc společníkům malých s. r. o. se objevuje zásadní chyba

Komunistická poslankyně, která stála za návrhem na zkrácení lhůty pro přihlášení nových zaměstnanců, nakonec obrátila a navrhla lhůtu vrátit na původních 8 dnů. Komunistka “prohlédla”. Na přihlášení nových zaměstnanců bude stále 8 dnů

Minimální sociální a zdravotní pojištění se OSVČ na půl roku odpustilo. Není tak třeba platit do srpna zálohy. Jaký bude postup, pokud zálohy posíláte dál? OSVČ nemusí do srpna platit zálohy na pojistné. Co když je však platí dál?

Daně x

Nejeden zaměstnanec dlouhodobě čerpá ošetřovné, a to i po otevření škol. Bude se jednat o výkon práce pro účely dovolené? Zákoník práce se totiž nezměnil. Budou mít zaměstnanci po čerpání ošetřovného kratší řádnou dovolenou?

Firmám se odpustí sociální pojištění, které platí za zaměstnance zaměstnavatel, a to od června do srpna. Zaměstnavatelé ale musí splnit některé podmínky. Podnikatelům se odpustí sociální pojistné za zaměstnance, netýká se to ale všech

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).