Hlavní navigace

Vysoká inflace? Důchodci dostanou přidáno ze zákona

14. 11. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nová vláda se bude muset vypořádat s inflací a přidat důchodcům ze zákona. Jak vyplývá z její koaliční smlouvy, čeká nás také konec EET i daňové prázdniny pro rodiny.

Pokud inflace dosáhne úrovně 5 %, pak podle zákona o důchodovém pojištění dojde k mimořádné valorizaci důchodů. U mimořádné valorizace se sleduje měsíční inflace. Podle ekonomů se dá očekávat, že se na meziměsíční inflaci 5 % dostaneme během prosince, ledna nebo února. Další mimořádné navýšení penzí by mohli senioři očekávat příští rok v létě. Mimořádná valorizace se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, pozůstalostních i sirotčích. Více v souhrnném článku

Co se dozvíte v článku
  1. Co slibuje nová vláda
  2. V Česku podniká rekordní počet OSVČ
  3. Celníci prohráli soud s podnikatelem
  4. Od nového roku vyšší zálohy na zdravotní pojištění
  5. Více než polovina firem nezaplatila na daních ani korunu

Co slibuje nová vláda

Nová vláda chce definitivně ukončit EET, zavést daňové prázdniny pro rodiny a valorizaci základní slevy na poplatníka. Ke dříve slibovanému snížení sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů o 2 procentní body dojde za předpokladu, že se konsolidují veřejné finance. Sociální pojištění by se nicméně mělo snížit u částečných úvazků. Vyplývá to z koaliční smlouvy.

V Česku podniká rekordní počet OSVČ

Na konci září v ČR podnikal rekordní počet OSVČ. Nejvíce jich sice registruje Praha, nejvyšší meziroční přírůstek však zaznamenal Středočeský kraj. Celkově v Česku působilo o 21 tisíc více OSVČ než před rokem. Tahounem byly především OSVČ hlavní, kterých meziročně přibylo přes 18 tisíc.

Celníci prohráli soud s podnikatelem

Podnikatel uspěl ve sporu s celníky, kteří mu při kontrole dodávky piva neuznali doklady o převodu piva z daňového skladu, protože je měl jen vyfocené v mobilu. Argument celníků, že tzv. převodky musí být v papírové podobě, i když to zákon přímo nestanovuje, odmítl jak pražský soud, tak Nejvyšší správní soud (NSS). Ten zároveň upřesnil, že pokud zákonodárce výslovně neurčí, že je z nějakých důvodů třeba trvat na listinné podobě, musí úřad zohlednit technologický i společenský pokrok.

Daně x

Od nového roku vyšší zálohy na zdravotní pojištění

Od nového roku se opět zvedají zálohy na zdravotní pojištění. Zatímco v tomto roce je minimální záloha OSVČ ve výší 2 393 korun, v důsledku zvýšení průměrné mzdy se záloha od roku 2022 zvýší o 234 korun. Částku v nové výši, tedy 2 627 korun, je nutno odvést již počínaje lednovou platbou pojistného. Termín splatnosti je u OSVČ od 1. ledna do 8. února.

Více než polovina firem nezaplatila na daních ani korunu

Přes 50 % firem nezaplatilo vloni na dani z příjmů ani korunu. Z dat také vyplývá, že nějakou daň z příjmů zaplatil za rok 2020 nejmenší podíl firem za poslední čtyři roky. V roce 2020 se jednalo o 48,5 %, zatímco v roce 2019 daň z příjmu vykázalo necelých 52 % společností, což je nejvyšší podíl za posledních šest let.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).