Hlavní navigace

Vyšší důchody od roku 2022: Kdo a v jaké výši má nárok?

28. 11. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od roku 2022 dojde k dalšímu navýšení důchodů. A také přinášíme novinky, které se týkají kompenzačních bonusů.

Od 1. ledna 2022 se všechny vyplácené důchody zvýší podle zákonné valorizace. O kolik konkrétně? 

Povinnost testování ve firmách i pro OSVČ

Od pondělí 29. listopadu jsou firmy povinny testovat své zaměstnance. Povinnost testovat se budou mít i OSVČ, které se stýkají v rámci své činnosti s třetími osobami. Vyplývá to z opatření ministerstva zdravotnictví.

Povinnost nechat se testovat se nevztahuje na osoby, které:

  • jsou očkované proti onemocnění covid a uplynulo nejméně 14 dní od dokončeného očkovacího schématu,
  • prodělaly laboratorně potvrzené onemocnění covid, uplynula u nich doba nařízené izolace a od prvního pozitivního rychlého antigenního testu na přítomnost antigenu covid nebo PCR testu neuplynulo více než 180 dní,
  • podstoupily v posledních 7 dnech PCR vyšetření s negativním výsledkem.

Kompenzační bonus se vrací

Vláda v demisi schválila návrh zákona o kompenzačním bonusu pro rok 2022, který kvůli zpřísnění protiepidemických opatření opětovně zavádí pro OSVČ, společníky malých „eseróček“ a lidi pracující na dohody kompenzační bonus. Část podmínek sice zůstala stejná jako u předchozí verze kompenzačního bonusu, některé věci se však změnily. Zřejmě nejvýznamnější novinkou je, že pro nárok na bonus už nebude třeba 50% pokles tržeb, ale bude stačit snížení o 30 %. Kromě kompenzačního bonusu by se měly vrátit i další dotační programy, jako byly Covid Nepokryté náklady, Covid 2021 či Antivirus.

Brand24

Odvoláni z dovolené? Máte nárok na odškodnění

Zákoník práce konkrétně popisuje situaci, kdy může v souvislosti s řádnou dovolenou zaměstnanci vzniknout škoda. Umožňuje totiž zrušit zaměstnanci dovolenou, nebo z ní zaměstnance dokonce odvolat. Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené. Jak je zde výslovně stanoveno, musí zaměstnavatel v takovém případě zaměstnanci nahradit náklady tímto jednáním vzniklé. Jedná se zejména o cestovní náhrady na cestu zpět do bydliště nebo na pracoviště, stornovací poplatky cestovních kanceláří, má-li zaměstnanec zakoupen zájezd apod. 

Chcete peníze za karanténu? Nezapomeňte na potvrzení z hygieny

Pokud je vám krajskou hygienickou stanicí nařízena karanténa a vy jste účastni nemocenského pojištění, ať už jako zaměstnanec nebo OSVČ, musí vám pro vyplacení peněz vystavit hygiena tzv. Potvrzení o nařízení karantény pro účely výplaty náhrady mzdy a nemocenského. Hlášení o karanténě budou krajské hygienické stanice zasílat okresní správě sociálního zabezpečení prostřednictvím eNeschopenky, kdy informace o nařízení karantény budou zaměstnavatelům dostupné způsobem, na který jsou zvyklí.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).