Hlavní navigace

Vysvětlování, urgování, čekání. Cesta podnikatelů k podpoře je mnohdy trnitá

10. 2. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na první dojem se může zdát, že pro podnikatele je snadno dostupná spousta podpůrných programů. Cesta k tomu je získat však není jednoduchá.

Například na kompenzační bonus čekají někteří podnikatelé až několik měsíců, a když se poptávají na příslušných úřadech, málokdy dostanou jasnou odpověď. Ta je navíc napříč republikou odlišná. Tyto zkušenosti podnikatelé sdílejí v mnoha facebookových skupinách.

Co se dozvíte v článku
  1. Každý úřad postupuje jinak
  2. Někoho čekal křížový výslech
  3. Bez volání nebyl bonus
  4. Projděte si příspěvky na sociálních sítích:
  5. Na jaře se nevyplatilo angažovat se

Každý úřad postupuje jinak

Podnikatelka Kateřina podávala najednou žádost o kompenzační bonus za čtvrté a páté období a došly jí peníze zatím jen za čtvrté období. Proto se ptala ostatních, jestli je to divné, nebo takhle běžně postupují. Zuzana odpovídá, že u nich proplácí až po konci daného období. Jakub zase říká, že je to všude jiné, každý finanční úřad to má jinak nastaveno a není nic, podle čeho by se mohl člověk řídit. Zajímavé je, že už to máte. Já nemám zaplacený ani listopad a v Nymburku na to totálně se*ou. Likvidace malého a středního podnikání jede na plný plyn, podotýká Miloslav. Jana podávala žádost přes datovou schránku 27. prosince a na pátý bonus pořád čeká a už ji to štve. Docela by mě zajímalo, kolik dní mají na vyplacení. Musí na to být taky nějaká lhůta, ale bohužel jsem nikde nic nenašla, píše.

Michaela zmiňuje, že mluvila s finančním úřadem ohledně pátého bonusu a že přijali informace o zpracování a od středy by měli začít postupně vyplácet. Další uživatelka odkazuje na informace finanční správy, podle kterých je víc jak 24 000 žádostí z pátého období kompenzačního bonusu vyplaceno. Tudíž FÚ, co tvrdí, že ještě vyplácet nemohou, normálně lžou. Stejně jako si vymýšlí blbosti, aby vyplácet nemuseli, doplňuje.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Někoho čekal křížový výslech

Jakub podával žádost o kompenzační bonus 22. prosince a doposud se mu nikdo neozval a on si jen říká, co může být špatně. Věra popisovala, že jí volali z úřadu a mají mraky věcí, které chtějí doložit: příjmy za období červen–září, doložit provozovnu, čestné prohlášení, že je omezena, i když některé živnosti zakázané nejsou, jako je například rybářství, zemědělství nebo dřevovýroba. Marně jsem se snažila vysvětlit, že činnost, kterou dělám, nemá specifickou živnost, ale vstupuje do ní x dalších. Na to mi řekla, že ji chytám za slovo a chci všechno vědět. Tak říkám, ano, chci a potřebuji, protože v tom, jak je to podané, kdo má a kdo nemá nárok, už se nikdo nevyzná, popisuje své zkušenosti. Ivana se přidává, že to přesně chtěli doložit i u ní: všechny příjmové faktury. U syna, který dělá se mnou, dokonce chtěli doložit i faktury za leden a únor. Naprosto nechápu a zdá se mi to všechno nějak prapodivné, doplňuje. Ester píše, že taky ještě nemá ani jeden bonus a také musela doložit příjmy červen – září + ještě všechny faktury pro firmu, pro kterou „dodává“ své služby.

Ondřej v komentáři prozradil, že mu stačilo, jak u čtvrtého kompenzačního bonusu měl čtyřicetiminutový krizový výslech, jestli je skutečně apartmán uzavřený a z čeho tedy žije. Lukáš se přidává, že mu posledně řekli, že může fotit produkty venku. Řekl jsem paní, že občas fotím i erotické předměty a že si nemyslím, že bych v centru Ústí nad Labem třeba na náměstí postavil ateliér a začal fotit robertky. Nakonec hovor skončil tím, že produkty mohu pro firmy fotit dál a že mi bonus posílají, dodává.

Problémem Věry je, že neměla jen kamenný obchod a že je její živnost strašně obsáhlá a tím, podle úřadů, může dělat, co chce, a nikdo ji neomezuje. Má tak v plánu dát zpětvzetí žádosti. Protože tam je to o slovíčkaření a to oni právě potřebují. Mě vlastně nikdo neomezuje, prodejnu otevřít nesmím …svatební výzdoby si nikdo teď neobjednává… Já nejsem vlastně vůbec omezena, shrnuje. Další uživatelka jí radí, ať nebere žádost zpět a donutí je poslat písemně důvod zamítnutí, na který se může odvolat. Já čekám dnes 28 dní od telefonu na písemný důvod, paní koktala do telefonu, sama neuměla vysvětlit, proč to zamítli, vysvětlila mi, že mohu pracovat on-line, což prostě nemohu, neumím to. A omezená jsem. Mimoto dělám prezentace, kontaktní marketing a ona mi furt mlela, že jsem obchodní zástupce, což nejsem. A písemně furt nic, urguji maily a nic, popisuje.

Brand24

Bez volání nebyl bonus

Alena se podělila se svou zkušeností s finančním úřadem, kam volala, protože jí nepřišel kompenzační bonus. Po pěti minutách hovoru jí sdělili, že tam žádné papíry nemá. Jsem ráda, že jsem tam volala. Musela jsem je posílat znovu, přiznává. Petra na to odpovídá, že jde o úplně normální věc, protože ona posílala vždy několikrát a pak volala, protože jinak by se doteď nedočkala. Další členka skupiny píše, že má stejnou zkušenost a už ji to vytáčí, protože ví, že žádost zasílala. Má ji i v odeslaných a finanční úřad tvrdí, že jim žádost nedošla. Stále je to v řešení a co je na tom nejhorší, čekám stále kompenzační bonus za první a druhé období, takže zatím žádné peníze nedorazily, popisuje. Podle Václava je řešením udělat si datovou schránku, protože tak nemohou říct, že jim nic nepřišlo. Máte doručenku v datovce, stáhnu a přepošlu správci daně s příslušnou jedovatou slinou, u nás na Praze západ už to jinak nefunguje, shrnuje Barbora.

Projděte si příspěvky na sociálních sítích:

Na jaře se nevyplatilo angažovat se

Jana se ve skupině ptala, jestli se někomu stalo, že přišel o podporu v době zavřené provozovny kvůli covidu, protože se dobrovolně angažuje a dostává za to kolem tří tisíc měsíčně odměnu. Dodává dále, že se na finančáku styděli a omlouvali, ale nemohou s tím nic dělat. Z konverzace následně vyplynulo, že se jednalo o jaro, kdy nebylo možné si ke kompenzačnímu bonusu přivydělat, ale dotklo se to několika podnikatelů. Přítel Marie musel vracet kompenzační bonus z první vlny, protože dostává přesně 3 000 měsíčně jako člen výboru společenstva vlastníků jednotek, a kdyby dostával 2 999 korun, tak by byl v pohodě. Po mně šla dáma z finančáku taky! Jenže jsem jim doložila podklady, že čerpám oprávněně. Následně jsem ji 2× žádala v emailové komunikaci o potvrzení, že čerpám oprávněně, ať to mám černé na bílém. Dodnes nemám nic, dodává dále. Lucii na jaře volali z finančáku, že pobírá neoprávněně, protože je členem výboru SVJ a má z toho 2700 Kč. Až na to, že už 3 roky v SVJ nejsem, podotýká. Já měl štěstí, že jako OSVČ mě proklepli u první žádosti v prosinci, kdy chtěli dodávat faktury apod a pak už jsem měl klid, ale znám případy, kde s lidmi pěkně vyběhli, bohužel, uzavírá Lukáš.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).