Hlavní navigace

Výzvu proti stravovacímu paušálu podepsalo 700 lidí, většina hospod jej ale vítá

14. 9. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Petici proti zavedení stravovacího paušálu sice podepsalo už 700 provozovatelů stravovacích zařízení, jak ale ukazují průzkumy, většina restaurací jej vítá.

Pokud návrh projde parlamentem, zaměstnavatelé budou moci vedle závodního stravování a stravenek poskytovat příspěvek na stravování také přímo v peněžní formě, a to za stejných daňových podmínek, jako se nyní poskytují stravenky. Návrh tento týden čeká druhé čtení ve Sněmovně.

Jak má stravovací paušál vypadat

Tento týden by se Poslanecká sněmovna měla začít opět zabývat schvalováním stravovacího paušálu, který má zaměstnavatelům přinést možnost poskytovat zaměstnancům příspěvek na stravování také přímo v peněžní formě, a to za stejných daňových podmínek, jako se nyní poskytují stravenky.

Návrh počítá s tím, že i peněžní příspěvek na stravování by byl u zaměstnance osvobozen maximálně do výše 70 % horního limitu stravného při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin stanoveného zvláštními právními předpisy.

Petici proti paušálu podepsalo 700 provozovatelů

Proti návrhu se staví “stravenkové firmy” a také některé podnikatelské asociace. Se zavedením stravovacího paušálu nesouhlasí i některé restaurace. Koronavirus nasměroval lidi, kteří chodili normálně do restaurací na obědy, do obchodů, kde si nakupovali často laciné potraviny. A teď hrozí, že to budeme opakovat paušálem. Lidé si vyberou hotovost a do restaurací budou chodit mnohem méně než se stravenkami. Nechápu, proč takto máme podporovat obchodní řetězce na úkor českých podnikatelů v pohostinství, říká Kateřina Přikrylová, manažerka restaurace Buritto Loco.

Vláda by měla podpořit spotřebu v odvětvích, která si na programy COVID a další ztěžka dosáhla. V sousedním Rakousku vláda zvýšila hodnotu daňové uznatelnosti stravenek a Vídeň rozdala svým občanům poukázky do restaurací. Německo i Rakousko dočasně snížilo výrazně sazbu DPH na 5 % pro stravování. U nás nic, dodala Linda Nejezchlebová, která je mluvčí Sdružení pro zaměstnanecké stravování, které vystupuje proti paušálu.

Sdružení nabízí k podepsání výzvu proti zavedení stravovacího paušálu, kterou doposud podepsalo necelých 700 lidí, kteří mají být provozovateli stravovacích zařízení.

Brand24

Většina hospod stravovací paušál vítá, ukazují průzkumy

Jak nicméně ukazují nedávné průzkumy, většina restaurací zavedení stravovacího paušálu vítá. Podle průzkumu společnosti Makro celkem 84 % restaurací jako hlavní nevýhodu v přijímání stravenek spatřuje náklady s jejich provozem. Celkem 60 % restaurací podporuje zavedení stravenkového paušálu. Vlastní šetření se uskutečnilo mezi letošním 10. a 19. červnem formou osobních návštěv a telefonických hovorů, když bylo osloveno téměř 2500 respondentů.

Podle červnového průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky, kterého se zúčastnilo přes téměř 600 respondentů z řad provozovatelů restaurací a stravovacích služeb, vyplynulo, že i přes nucenou odstávku stravovacích služeb stále platí, že více než polovina provozovatelů restaurací (56%) jednoznačně podporuje zavedení paušálu a stejný počet podnikatelů si myslí, že toto opatření nepovede k dlouhodobému poklesu hostů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).