Hlavní navigace

Vznikl vám přeplatek na dani? Kdy vám ho musí berňák vyplatit?

21. 3. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud vám na základě daňového přiznání vznikl přeplatek, je třeba o něj zažádat. Dokdy je finanční úřad povinen peníze uhradit?

Pro vrácení vratitelného přeplatku na dani je stanovena 30denní lhůta. Tato lhůta sice běží ode dne podání žádosti o vrácení vratitelného přeplatku, kdy je možné ji podat společně s daňovým přiznáním, avšak proto, aby mohl být přeplatek na dani vrácen, musí nejprve právně vzniknout.

Přeplatek vykázaný v podaném daňovém tvrzení vzniká až na základě vyměření daně, tj. nejdříve k poslednímu dni lhůty pro podání řádného daňového přiznání (1. 4. 2019) a nejdříve od tohoto data tedy poběží 30denní lhůta pro vrácení přeplatku, upozorňuje Finanční správa ČR na svých stránkách. .

V případě, že podá poplatník žádost o vrácení přeplatku a vratitelný přeplatek nevznikne do 60 dnů ode dne podání žádosti, žádost správce daně zamítne – toho se však není třeba obávat v případě, že byla podána žádost o vrácení přeplatku společně s daňovým přiznáním. 

Od letošního roku totiž díky novele zákona o daních z příjmů platí, že pokud byla žádost o vrácení přeplatku podána současně s daňovým přiznáním, hledí se na ni, jako by byla podaná v poslední den lhůty pro podání daňového přiznání (§ 38zf zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů).

Brand24

Psali jsme: Po mnoha letech mohou poplatníci, kterým vychází na daních přeplatek, podat daňové přiznání bez obav už v lednu. Vyřešila se totiž kolize lhůt v daňovém řádu. Vyšel vám na dani přeplatek? Přiznání můžete nově podat bez obav i v lednu

Aby ale mohl poplatník o vrácení požádat, i nadále platí, že přeplatek musí činit nejméně 100 korun. Ať už podnikateli vyjde přeplatek nebo nedoplatek, musí daňové přiznání, v případě, že nevyužívá služeb daňového poradce, podat do začátku dubna. Podnikatelé s daňovým poradcem pak podávají přiznání do pondělí 1. července. Do 1. dubna však musí příslušnému finančnímu úřadu tuto skutečnost doložit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).