Hlavní navigace

Nezájem o daňové ráje pokračuje. Firem z nich řízených je stále méně

10. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počet českých firem řízených z daňových rájů je v současné době nejméně za poslední roky. Co je důvodem poklesu zájmu?

Z daňového ráje je řízeno v současné době 12 805 českých firem. Je to o 226 méně než na konci roku 2017, kdy bylo v daňových rájích evidováno 13 031 českých společností. 

Pozvolný pokles zájmu je evidentní už posledních pár let. I říjnová čísla naznačila, že tento trend bude dál pokračovat: Atraktivita daňových rájů slábne, české firmy se z nich stahují 

Počet českých firem, které jsou kontrolovány z daňového ráje, klesá už třetí rok v řadě za sebou. Důvody jsou hlavně v opatřeních, která Česká republika zavedla. 

Pozlátko tradičních daňově zvýhodněných destinací se pozvolna vytrácí tak, jak se mění podnikatelské prostředí – od prolomení bankovního tajemství po zavedení registru konečných vlastníků, říká analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová s tím, že z daňového ráje je aktuálně kontrolováno 2,59 % českých firem oproti 2,74 % na konci roku 2017.

Objem kapitálu v základním jmění českých firem, které ovládají vlastníci z daňových rájů, se meziročně skokově propadl dokonce o více než pětinu na 326,6 miliardy korun. Celkový zahraniční kapitál v českých firmách se ve stejném období snížil o necelých 28 miliard.

Vloni vedly netradiční destinace

V loňském roce se podnikatelé zaměřili zejména na nové, netradiční destinace, které jsou schopny nabídnout výhodné podmínky. Nejvíc nových firem v loňském roce přilákal Hongkong a Spojené arabské emiráty. Naopak odliv firem z daňových rájů dlouhodobě táhne Nizozemí, ze kterého se v uplynulém roce stáhlo dalších 118 společností. Výrazný pokles zaznamenaly také Kypr, Lucembursko a Seychely.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).