Hlavní navigace

Z diskuze: Jak si pronajmout e-shop?

25. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Business server Podnikatel.cz spustil nová diskuzní fóra, která prakticky ihned zaplavili čtenáři. Kromě otázek okolo daňového přiznání se uživatelé zajímají například i o pronájem e-shopů či o to, co vše lze zařadit do nákladů.

Jak si pronajmout e-shop?

Plánuji založení nízkonákladového e-shopu a abych nemusel v začátku moc investovat, chci e-shop pronajmout. Máte s pronájmem zkušenost? Fungují pronajaté obchody dobře? Kolik stojí?

Odpověděl/a: Tomáš Hroch

Záleží na konkrétním poskytovateli. Když si vyberete velkého a známého, máte zaručen chod obchodu a podporu. Za to si ale připlatíte. Menší nabídnou lepší cenu, ale podpora nemusí být okamžitá ani profesionální.Ve vašem případě předpokládám, že nízkonákladový e-shop nebude mít za startu tolik návštěvníků a nekladete na něj velké požadavky co se designu týče. Osobně bych se ve vaší situaci řídil cenou. Když se bude dařit, nechte si udělat profi návrh, tak abyste se odlišil a zaujal.

Reagovat (do článků z diskuze)

Výdajový paušál, když jsem začal podnikat až v prosinci 

Po celý rok jsem byl zaměstnán na hlavní pracovní poměr s příjmem 136 486 Kč. Od 2. prosince 2009 provozuji živnost. Dále jsem jako částečný invalidní důchodce obdržel na dávkách za rok 2009 celkem 16 983 Kč, což se do přiznání neuvádí. Můžu použit paušál na výdaje v celé výši (tj. 88400 * 60 %), když mám živnostenské oprávnění až od prosince? Přehledy na sociální a zdravotní pošlu s tím, že zálohy neplatím a pouze doložím potvrzení o zaměstnání? Slevu na manželku a na invalidního důchodce uvedu pouze za prosinec, nebo za celý rok?

Odpověděl/a: Jan Molín

Výdajový paušál můžete uplatnit v „plné“ výši, tj. částku vypočtenou procentem z příjmů.

Zálohy na pojistné se zřejmě hradit nebudou, neboť na sociálním zabezpečení (důchodovém pojištění) ani nevznikne účast (z důvodu výše rozdílu mezi příjmem a výdaji), u zdravotního pojištění je zásadní, zda jde o hlavní zdroj příjmů či nikoliv.

Slevy na dani (včetně základní slevy) můžete uplatnit v roční výši.

Reagovat (do článků z diskuze)

Jaké jsou povinnosti, když vyšla daň z příjmů nula 

Jaké jsou další povinnosti k finančnímu úřadu kromě daňového přiznání, které je vyplněno s nulou? Jedná se o „čistou firmu“, na které nebyl žádný pohyb za uplynulý kalendářní rok ? Firma je plátcem DPH a byla založena koncem roku 2008.

Odpověděl/a: Jan Molín

V zásadě máte povinnost podávat daňová přiznání ke všem registrovaným daním. Kromě tzv. negativních daňových přiznání k dani z přidané hodnoty musíte tedy podat i přiznání k dani z příjmů právnických osob (předpokládám, že se jedná o právnickou osobu), a to včetně účetní závěrky, tj. rozvahy, výkazu zisku a ztráty a přílohy. Jedná-li se například o společnost s ručením omezeným, účetní výkazy v zásadě nemohou být nulové, neboť se vykazují minimálně položky vlastního kapitálu a položky aktiv. Vedle toho vám samozřejmě vyplývají povinnosti z jiných právních předpisů, například povinnost vést účetnictví, tj. mj. otevírat a uzavírat účetní knihy atp.

Reagovat (do článků z diskuze)

Co vše lze dát do nákladů?

Co vše lze dát do nákladů, když se zabývám např. tvorbou grafiky? Můžu do nákladů dávat věci jako tonery do tiskárny, kterou nemám vedenou v účetnictví, ale tisknu na ní? Nebo třeba knihy o účetnictví? A jak je to s fakturami za mobilní telefon, který nemám vedený v podnikání, ale používám ho na pracovní hovory? Ještě dodám, že jsem na rodičovské dovolené a příjem z podnikání je pro mě vedlejší.

Odpověděl/a: akfilipek

Mám zkušenosti s daňovou evidencí, tiskárnu byste si měla zahrnout do majetku firmy. Pokud ji máte již dlouho a nemáte na ní doklad, můžete ji zahrnout do drobného majetku a nedávat jako daňově uznatelný výdaj. To samé s mobilem. Pak si můžete odepisovat věci související s tiskárnou a mobilem.

Na to, co lze uplatnit jako daňově uznatelné výdaje, nemá vliv, jestli je činnost hlavní nebo vedlejší. Propočtěte si také, jestli by nebylo výhodnější uplatňovat výdaje procentem z příjmů. Pak nemusíte přemýšlet a dokazovat, co do výdajů patří a co ne. Pokud máte daňovou evidenci a nejste plátce DPH, vedete pak jen příjmy, závazky a pohledávky.

Reagovat (do článků z diskuze)

Lze nakupovat při pozastavení živnosti za velkoobchodní ceny? 

Zajímalo by mne, zda můžu při pozastaveném živnostenském oprávnění nakupovat za velkoobchodní ceny pro svou potřebu.

Odpověděl/a: Pavel Říha

To záleží na podmínkách daného obchodu.

Reagovat (do článků z diskuze)

Jaká živnost na chovatele exotického ptactva? 

Jakou živnost si mám zařídit jako chovatel exotického ptactva, který chce pořídit chovné páry a začít odchovávat a prodávat mladé?

Odpověděl/a: Pavel Říha

Živnost volná – obor č. 5 Chov zvířat a jejich výcvik (s výjimkou živočišné výroby)

Reagovat (do článků z diskuze)

Rodičovská dovolená a OSVČ

Jak je to s rodičovskou dovolenou a příspěvkem, pokud jsem OSVČ? Chtěla bych tuto variantu:

Rychlejší čerpání: 11 400 Kč do 24 měsíců věku dítěte v případě nároku na peněžitou pomoc v mateřství alespoň 380 Kč na kalendářní den, tu mohu tedy využít pouze pokud mám na mateřské dovolené nárok na zmíněnou částku? Ovlivňuje nějak skutečnost, že budu vdaná v zahraničí (EU, Slovinsko), ale trvalé bydliště budu mít nadále v ČR, stejně jako místo podnikání?

Brand24

Odpověděl/a: Lenka

V případě, že pobíráte rodičovský příspěvek, můžete vykonávat činnost jako OSVČ – vedlejší. Při pobírání peněžité pomoci v mateřství (PPM) – tj. do 28. týdne od nástupu na mateřskou dovolenou – nelze vykonávat činnost. V případě, že denní výše peněžité pomoci v mateřství činní min. 380 Kč, můžete si po skončení výplaty PPM zvolit nejrychlejší čerpání rodičovského příspěvku. Čtěte více: Podnikání a rodičovská dovolená jdou skloubit bez problémů.

Reagovat (do článků z diskuze)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).