Hlavní navigace

Z diskuze: Jak účtovat pokutu a položky z výpisu?

10. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Podnikateli hrozí různé sankce, pokud neplní zákonné povinnosti. Když už na pokutu dojde, nemá smysl řešit, jak ji zaúčtovat. Podnikatel.cz nabízí řešení a zároveň i další odpovědi na otázky, které padly v diskuzi. Odpověděli jsme i na to, jak novela zákona ulehčí start živnostníkům.

Je pokuta náklad daňový?

Otázka

Přišla nám pokuta za neplnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Je tento náklad daňový nebo nedaňový? A jak zaúčtovat?

Odpověď

Pokud je to pokuta, musíte účtovat jako náklad nedaňový „Ostatní pokuty a penále skupina 54ד. Pokud se jedná o doplacení do státního rozpočtu ve výši povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, účtoval bych jako osobní náklady ve skupině 52× a dal bych je jako daňově účinné náklady.

Jedná se o daňový náklad v souladu s ustanovením § 24 odst. 2 písm. zm) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

Kdo platí spotřební daň?

Otázka

Platí spotřební daň pouze dodavatel, nebo i odběratel daných výrobků podléhající spotřební dani?

Odpověď

Příslušný zákon hovoří takto:

§ 8 Zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních

Vznik daňové povinnosti

  1. Daňová povinnost vzniká výrobou vybraných výrobků na daňovém území České republiky nebo dovozem vybraných výrobků na daňové území České republiky.
  2. Daňová povinnost vzniká výrobou vybraných výrobků na daňovém území Evropského společenství nebo dovozem vybraných výrobků na daňové území Evropského společenství.

Další informace včetně tiskopisů zveřejňuje také Česká daňová správa.

Jak zaúčtovat položky z výpisu?

Otázka

Do peněžního deníku se účtuje podle příjmového nebo výdajového peněžního dokladu nebo výpisu z účtu. Co když ale moje banka poskytuje výpis z účtu až následující měsíc po měsíci, ze kterého výpis je? Například výpis za listopad mi vystaví 4.12. V průběhu roku to celkem nevadí, ale na konci roku nemůžu zaúčtovat transakce z prosince, protože jsou až ve výpisu s datem 4.1., takže ten výpis patří do nového roku. Jenže pak mi při účetní závěrce peníze „visí“ v průběžných položkách a vůbec mi to přijde takové divné. Jak se tedy postupuje v takovém případě? Má někdo zkušenosti?

Odpověď

V žádném případě nedávejte výpisy za prosinec, které obdržíte v lednu, do nového zdaňovacího období. Většinou nám ke konci roku přichází 12. výpis a někdy také 13. výpis – rekapitulace (pokud jsou měsíční výpisy). Tyto výpisy budou patřit ještě do předcházejícího roku. To, že je obdržíte v lednu, není rozhodující. Takže poslední výpis nepatří do průběžných položek ani do nového roku.

Ještě bych doplnil, že z hlediska daně z příjmů a daňové evidence je rozhodující datum (převodu) každé položky na bankovním výpisu. Bude-li výpis vyhotoven např. k 4. 1. následujícího roku a bude obsahovat položky z minulého i běžného roku, pak v daňové evidenci za minulý rok budete evidovat jen ty položky, které se k minulému roku podle data převodu vztahují. Technicky je to možné provést libovolně, avšak průkazně. Je možné například výpis „rozdělit“ na dvě části, okopírovat ho a založit ho do dokladů týkajících se minulého i následující­ho roku.

Ulehčí novela živnostenského zákona podmínky podnikání?

Otázka

Jak se změní podmínky, jakmile vejde v platnost novela živnostenského zákona? Jedná se mi především o podmínky praxe. Četla jsem, že bude stačit místo 3leté praxe pouze jednoletá. Navíc jsem se jinde dočetla, že pokud jsem vyučená v oboru, tak už nebudu potřebovat praxi a budu tedy moci začít podnikat bez garanta. Jsem vyučená kadeřnice.

Odpověď

Holičství a kadeřnictví patří podle nového živnostenského zákona mezi řemeslné živnosti skupiny A. Pro ty platí odborná způsobilost, která se prokazuje dokladem o řádném ukončení středního vzdělání s výučním listem v příslušném oboru vzdělání, řádném ukončení středního vzdělání s maturitní zkouškou v příslušném oboru vzdělání, nebo s předměty odborné přípravy v příslušném oboru, řádném ukončení vyššího odborného vzdělání v příslušném oboru vzdělání, řádném ukončení vysokoškolského vzdělání v příslušné oblasti studijních programů a studijních oborů, nebo uznání odborné kvalifikace, vydaným uznávacím orgánem podle zákona o uznávání odborné kvalifikace.

Daně x

Takže podle všeho právě u Vaší profese není podle novely praxe nutná. Tématu jsme se ostatně již věnovali v jednom z našich článků.

Přejít na další diskuzní vlákna »

Odpovědi zpracovali: Klára Soukupová, Jan Molín, Jana Bohutínská

Pozn. Texty z diskuze byly redakčně upraveny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).