Hlavní navigace

Z diskuze: Končím školu a chci si otevřít stánek

25. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Blíží se léto a studenti, kteří ukončili své studium, přemýšlí, jak si přivydělat. Nabídka brigád je ale kvůli finanční krizi mizerná, tak co si během léta otevřít stánek? Vybrali jsme pár tipů z našich diskuzních vláken.

Skončil/a jsem školu, jak na úřady?

Chtěla bych Vás poprosit o radu. Ukončila jsem VŠ. Dokdy mám povinnost přihlásit na na pracovní úřad, ZP a OSSZ? Dále by mě zajímalo, do kterého měsíce mají rodiče nárok na uplatňování daňového zvýhodnění?

Odpověděl/a: Dagmar Kučerová

Pokud se od září stanete studentkou, je vše v pořádku. Existuje-li však možnost, že nebudete přijata, raději bych se pojistila. Po ukončení vysokoškolského studia zůstáváte studentkou ještě měsíc následující po ukončení studia. Předpokládám, že jste státní zkoušky složila v červnu (počítá se poslední zkouška, ne promoce). Budete-li v červenci pracovat, tak ne po celý měsíc. V srpnu bych si zdravotní pojištění raději zaplatila nebo zašla na pracovní úřad. To ale opravdu jen v případě, že si nejste jista přijetím.

Máte jiný názor? Reagujte...

Musím po přerušení studia platit sociální pojištění?

Zanechal jsem studia na vysoké škole. Zdravotní pojištění není problém, to už je vyřešeno, ale hlavně mě trápí pojištění sociální. Co vlastně budu platit?

Odpověděl/a: slepice (neregistrovaný)

Nebudete platit nic. Sociální pojištění není, na rozdíl od zdravotního, povinné.

Máte jiný názor? Reagujte...

Jsem student a chci začít podnikat

Studuji dálkově gympl a chtěl bych si teď založit konsolidační agenturu. Potřebuji nějakou koncesi? Nebudu však poskytovat konsolidační úvěry, ale jenom je budu zprostředkovávat mezi klientem a bankou. Ohledně studia mě zajímá, když dělám školu dálkově, jestli je podnikání taky vedlejší nebo hlavní činnosti?

Odpověděl/a: Petr Vik

Pokud budete pouze zprostředkovávat (pokud jsem pochopil správně, tak dostanete provizi za zprostředkování konsolidačního úvěru), vystačíte s volnou živností – tj. VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY – zprostředkování obchodu a služeb. Koncesi v tomto případě potřebovat nebudete.

Máte jiný názor? Reagujte...

Daňové zvýhodnění a pojištění u absolventů a studentů

Mám dotaz, jak to bude s poplatky za sociální a zdravotní pojištění a s daňovým zvýhodněním rodiče na vyživované dítě u maturanta, který úspěšně složil maturitní zkoušku?

Jaký je postup v případě:

  • přijetí na VS v ČR
  • přijetí na školu v zahraničí
  • nepřijetí na žádnou další školu

Odpověděl/a: Dagmar Kučerová

a) studium VŠ v ČR – stát je plátcem pojištění a rodič má nárok na daňové zvýhodnění po dobu od vykonání maturity do dne, kdy se stává studentem vysoké školy

b) studium zahraniční VŠ – máte dvě možnosti:

  1. ohlásit dítě na dlouhodobý pobyt (dítě nemá nárok na pojištění v ČR)
  2. opatřit si rozhodnutí Ministerstva školství (musíte podat žádost), že studovaná VŠ je postavena na roveň českého studia a dítě zůstane pojištěncem v ČR a máte nárok na daňové zvýhodnění. Nezapomeňte ohlásit změnu a předat rozhodnutí na OSSZ, zdravotní pojištění předložit zaměstnavateli, příp.doložit k daň. přiznání.

c) konec studia – stát je plátcem pojištění a nárok na daň. zvýhodnění trvá po dobu školních prázdnin bezprostředně navazujících po skončení studia na střední škole. Bude-li Vaše dítě o prázdninách vykonávat výdělečnou činnost (brigády), nesmí mít uzavřen pracovní poměr po celý kalendářní měsíc, tj. nesmí pracovat od prvního dne v měsíci do posledního dne! Platí ve všech případech.

Máte jiný názor? Reagujte...

TIP: Chci si založit prodejní stánek s občerstvením. Jak na to?

hranolky, jídlo

Hranolková mánie devadesátých let, kdy se u stánků klikatily několikametrové fronty zákazníků, je minulostí. Stánky s občerstvením však mají stále své nezastupitelné místo na náměstích, koupalištích i při sportovních akcích. Čtěte více

Jak začít ve stánkovém prodeji

Chci se zeptat, zda potřebuji živnostenský list nebo jiný dokument k tomu, abych mohla při různých kulturních akcích příležitostně prodávat ve stánkovém prodeji například šperky, které sama vyrábím.

Odpověděl/a: Pavel Říha

Potřebujete živnostenský list na výrobu těchto šperků (prodej je obsažen v té výrobě), tj. živnost volnou. Dále pak budete muset asi požádat město o povolení prodeje na jejich pozemku a mít řádně označený stánek. Doporučuji nějakou účetní či daňovou poradkyni.

Máte jiný názor? Reagujte...

Živnost pro rychlé občerstvení

Jaký potřebuji živnostenský list k provozu občerstvení? Jednalo by se především o prodej piva, balených nápojů a balených potravin (chipsy, sušenky apd. ) vodákům přímo do lodi. V jakém oboru je třeba mít vzdělání, je-li třeba praxe, nebo se jedná o volnou živnost? Jaké musí splňovat požadavky prodejní místo? Popřípadě, lze-li toto provozovat na ŽL nákup-prodej.

Odpověděl/a: Lenka Stodolová

Dobrý den, na toto potřebujete Hostinskou činnost, ta se řadí mezi řemeslné činnosti. Vyučen, a nebo mít šestiletou potvrzenou praxi.

Máte jiný názor? Reagujte...

Prodej vlastních výrobků ve stánku

Mohu příležitostně nabízet své výrobky na stánku, např. na jarmarcích a poutích, když mám ŽL na výrobu bižuterie a výrobu háčkovaných výrobků, řemeslné zpracování textilií? Nebo je zapotřebí ještě ŽL na maloobchod provozovaný mimo řádné provozovny (na stánku budu mít jen své vlastní výrobky, žádné zboží nakoupené za účelem dalšího prodeje)? Jsem povinna hlásit na živnostenském úřadě, kdy a na které akci stánek budu mít?

Brand24

Odpověděl/a: Klára Soukupová

Nemusíte hlásit na Živnostenském úřadu, kde budete prodávat. Pokud podnikatel nemá stálou provozovnu, tak je hlášeno jen trvalé bydliště. Z mého pohledu není třeba pořizovat další živnostenský list. Je samozřejmé, že své výrobky budete prodávat. Obchodník přece nejste, nejedná se o nákup za účelem dalšího prodeje. Takže na to nepotřebujete živnostenský list.

Máte jiný názor? Reagujte...

Pozn. Texty byly redakčně upraveny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).