Hlavní navigace

Z malých čínských zásilek se bude platit DPH a podávat celní prohlášení

14. 5. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Z drobného zboží v hodnotě do 22 eur, které si Češi objednávají z čínských a dalších e-shopů mimo EU, se bude od července platit DPH.

Další výraznou novinkou je povinnost i u zásilek do hodnoty 22 EUR podávat elektronické celní prohlášení. Celní správa nicméně umožní využít pro zjednodušení podání aplikaci, která bude fungovat pro zásilky dopravované Českou poštou.

Co se dozvíte v článku
  1. I z drobných zásilek se bude platit DPH
  2. Kupující navíc bude muset podat celní prohlášení
  3. Celní správa nabídne aplikaci
  4. Za poštu budete muset zaplatit
  5. Jedno správní místo se rozšíří
  6. Poptávka po zboží neklesne, věří odborníci

I z drobných zásilek se bude platit DPH

Od 1. července by mělo dojít k implementaci evropské směrnice o DPH, která mění právní předpisy v oblasti přeshraničního elektronického obchodování. Příslušná novela zákona o DPH již prošla druhým čtením a měla by nabýt účinnosti v polovině letošního roku. Návrh kromě jiného ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou pod 22 eur (přibližně 561 korun). Zboží ze třetích zemí už tak nebude zvýhodněno tím, že jeho dovoz nepodléhá DPH. Limit hodnoty zásilky se počítá z hodnoty zboží v ní obsažené, samotné DPH se vypočítává z celkové ceny zásilky, tedy dohromady s poplatkem za dopravu.

Do konce června 2021 platí:

  • Zásilka do 22 EUR – bez DPH a bez cla.
  • Zásilka od 22 EUR do 150 EUR – s DPH a bez cla.
  • Zásilky nad 150 EUR – s DPH i se clem (nutná celní deklarace).

Od 1. července však budou i zásilky do 22 EUR podléhat DPH.

Kupující navíc bude muset podat celní prohlášení

V současné době navíc zásilky nízké hodnoty prochází jednoduchým celním řízením, které zajišťuje poštovní operátor či přepravce. Příjemce zásilky nemusí prakticky nic řešit a objednané zboží je mu přímo poštovním operátorem nebo expresním přepravcem doručeno. I zde dojde ke změně. Nově bude muset kupující i u zásilek do hodnoty 22 EUR nově podávat elektronické celní prohlášení. Stejné povinnosti se již v současné době vztahují na zásilky v rozmezí od 22 do 150 EUR, kdy doposud příjemce zásilek v celním řízení zastupoval většinou poštovní operátor či přepravce či jiný zástupce.

Celní správa nabídne aplikaci

Nakupující si nicméně bude moct vybrat, zda se nechá zastupovat poštovním operátorem, nebo zda si elektronické prohlášení podá sám. Pokud se rozhodne vyplnit prohlášení sám, bude moct od července využít aplikaci eCep Celní správy ČR, která nově umožní lidem podat celní prohlášení u zásilek přepravovaných Českou poštou do hodnoty 150 EUR. Do budoucna by měla být aplikace rozšířena i pro další, zejména expresní přepravce. Snažili jsme se celní řízení u poštovních zásilek převést do elektronického prostředí a otevřít veřejnosti. Kromě aplikace pro podání elektronického celního prohlášení u poštovních zásilek (aplikace eCeP) připravujeme i informační web Celnička, kde veřejnost získá ucelené informace o celním řízení u poštovních zásilek, doplnil generální ředitel Generálního ředitelství cel Milan Poulíček.

Pokud budete vyplňovat skrze eCep, bude potřeba:

  • podací číslo zásilky
  • základní údaje k zásilce (stanoví legislativa, velmi zjednodušeno oproti standardnímu celnímu prohlášení) – odesílatele, druh zboží, hmotnost, hodnotu zboží a přepravy
  • zařazení zboží (podle kódů celního sazebníku – k dohledání na webu Celní správy ČR)
  • elektronickou identifikaci
  • sazbu DPH

Elektronickou identifikaci lze učinit například podobně jako na portálu Moje daně. K dispozici je přihlášení přes tzv. e-Identitu. To je možné pomocí elektronického občanského průkazu s čipem, službou MojeID, první certifikační autoritou a také prostřednictvím bankovní identity.

Tu v současné době nabízí 5 bank:

  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • Komerční banka
  • Air Bank
  • Moneta

Bankovní identitu si lze zřídit v internetovém bankovnictví banky. Dále je možné se přihlásit skrze datovou schránku.

Za poštu budete muset zaplatit

Kdo se rozhodne nechat zastupovat poštovním operátorem, má sice jednodušší administrativu, musí však počítat s tím, že za službu České poště zaplatí. Cena bude 97 Kč, pokud adresát zmocnil poštu a dodal potřebné údaje, a 150 Kč bez součinnosti adresáta. Česká pošta je v celním řízení obrazně i doslova oním pomyslným pošťákem. Zásilku ze třetí země převezmeme do přepravy, zajistíme potřebnou administrativu spojenou s celním řízením a balíček předáváme adresátovi, komentoval generální ředitel České pošty Roman Knap.

Příklad

Ochranné sklo na mobil v hodnotě 2 USD, hmotnost zásilky 0,03 kg, obyčejná z Číny, adresát zásilky předal údaje a zmocnění přes webový formulář ČP.

USD 2 × 22,162 = 45 Kč + 45 Kč poštovné + 97 Kč odměna ČP = 187 Kč
DPH: sazba 21% = 39,30 Kč

Při převzetí zásilky uhradíte částku 136 Kč (39,30 Kč DPH + 97 Kč odměna ČP)

Ochranné sklo na mobil v hodnotě 2 USD, hmotnost zásilky 0,03 kg, obyčejná z Číny, adresát zásilky nepředal údaje.

USD 2 × 22,162 = 45 Kč + 45 Kč poštovné + 150 Kč odměna ČP = 240 Kč
DPH: sazba 21% = 50,40 Kč

Při převzetí zásilky uhradíte částku 200 Kč (50,40 Kč DPH + 150 Kč odměna ČP)

Jedno správní místo se rozšíří

Pro vyřízení DPH ještě existuje jedna možnost, a to přímo na e-shopu, pokud to e-shop umožní. Jde o zcela nový systém, kdy si e-shop zvolí jednoho zástupce v celé EU, který bude DPH odvádět za e-shop (tzv. jednotné správní místo pro dovoz – IOSS – Import One Stop Shop). Rozšíří se totiž i okruh plnění, na která je možné použít zvláštní režim jednoho správního místa, tedy rozšíření možnosti plnit povinnosti týkající se DPH pouze vůči správci daně v jednom členském státě, namísto nutnosti registrovat se a plnit tyto povinnosti vůči správcům daně všech členských států, v nichž je plnění uskutečňováno.

Nově půjde tento režim využít kromě oblasti poskytování rozhlasového a televizního vysílání, telekomunikačních a elektronických služeb konečným spotřebitelům v rámci Evropské unie i na ostatní služby, jako je třeba pořádání kulturních akcí či veletrhů a prodej vstupenek na tyto akce, služby související s nájmem dopravního prostředku či s nemovitostmi. Kromě služeb navíc půjde One Stop Shop využít i na zmíněné nákupy zboží, a to do 150 eur. Pokud by hodnota zboží byla vyšší než 150 eur, nepůjde One Stop Shop využít a zboží bude muset projít řádným celním řízením.

Režim One Stop Shop samozřejmě mohou využít i české e-shopy, které prodávají zboží do jiných členských států EU.

Čtěte více na Finance.cz: Přehled změn DPH pro e-shopy v roce 2021. Jak zasáhnou e-commerce?

skoleni_15_4

Poptávka po zboží neklesne, věří odborníci

Přestože zavedení DPH z drobných zásilek zboží zdraží, odborníci neočekávají, že by to výrazněji nákupy z e-shopů z třetích zemí nějak ovlivnilo. Sazba DPH na levné balíčky z Číny bude mít naprosto minimální dopad na poptávku českých spotřebitelů. Zpravidla se jedná o zásilky za velmi nízké ceny, které budou konkurenceschopné i po případném zdražení zásilky. Mezi Čechy popularita těchto balíčků z Číny roste už delší dobu a poroste minimálně stejným tempem i nadále. Je to také tím, že velké čínské e-shopy zkracují dobu dodání a obecně zlepšují své služby, uvedl Ondřej Vaňha z První novinové společnosti, která balíčky distribuuje do schránek.

Podobný názor má i Marcela Hrdá z poradenské společnosti Moore Czech Republic. Zavedení DPH na balíčky z Číny bude sice znamenat zdražení pro konečného zákazníka, ale vliv na poptávku bude naprosto zanedbatelný. Zájem o toto zboží dlouhodobě roste a bude růst minimálně stejným tempem nehledě na toto nevelké zdražení. Tyto produkty a jejich cena zůstanou nadále natolik atraktivní, že každý měsíc budou do České republiky proudit stovky tisíc kusů drobných zásilek, doplnila Hrdá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).