Hlavní navigace

Z malých čínských zásilek se DPH zatím neplatí, jak je to s celním prohlášením?

9. 7. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ačkoli se zatím z malých zásilek z e-shopů třetích zemí nemusí platit DPH, celní prohlášení je už nutné podávat.

Český parlament totiž zatím neschválil novelu zákona o DPH, která mimo jiné zavádí DPH ze zásilek třetích zemí do 22 EUR, evropské směrnice už však nabyly účinnosti. Pro většinu nakupujících se však přesto zatím nic nemění. Expresní přepravci podají celní prohlášení za zákazníka a poštovní operátoři, jako je Česká pošta, doposud mají výjimku.

Co se dozvíte v článku
  1. DPH se do 22 EUR stále platit nemusí
  2. Celní prohlášení se už musí podávat, ale…
  3. Jak to bude vypadat po novele
  4. Kdo se nechá zastupovat, připlatí si
  5. Příklad

DPH se do 22 EUR stále platit nemusí

Jak již server Podnikatel.cz informoval před necelými dvěma týdny, novela zákona o DPH implementující evropské předpisy o DPH, které mění pravidla v oblasti přeshraničního elektronického obchodování, teprve prošla Poslaneckou sněmovnou a čeká na své projednání v Senátru. Samotné směrnice však již nabyly účinnosti. Znamená to, že DPH se z malých zásilek zatím platit nemusí, avšak celní legislativa je účinná. Vzhledem k tomu, že Parlament ČR nestihne do 1. července 2021 návrh novely schválit, tak jak to předpokládá legislativa EU, nebude Celní správa ČR při dovozu zásilek nízké hodnoty (do 22 EUR) DPH vybírat. Situace z hlediska vybírání DPH u zásilek, jejichž hodnota převyšuje 22 EUR, zůstává nezměněna. Povinnost uhradit DPH platí již nyní, avizovala už koncem června celní správa.

Co se týče DPH a cla, platí se tedy stále následovně:

  • Zásilka do 22 EUR – bez DPH a bez cla.
  • Zásilka od 22 EUR do 150 EUR – s DPH a bez cla.
  • Zásilky nad 150 EUR – s DPH i se clem (nutná celní deklarace).

Pozor jen na to, že u zboží, které je zasíláno za účelem podnikatelské činnosti nebo předmětu podnikání, čili v rámci přeprodeje, se platí DPH vždy. Je poté jedno, zda balíček objednala fyzická nebo právnická osoba. Neřeší se zde ani hodnota zásilky. Clo se pak vyměřuje každému, kdo nakoupil zboží o hodnotě vyšší než 150 EUR. Až na výjimky, mezi které lze zařadit např. parfémy, alkohol, cigarety a další. Také se vyměří každé fyzické anebo právnické osobě bez ohledu na cenu nákupu, která zboží využije k podnikatelské činnosti nebo následnému přeprodeji v rámci podnikání. 

Celní prohlášení se už musí podávat, ale…

Odlišná situace je však u povinnosti podávat celní prohlášení, jelikož tuto změnu upravují nařízení EU, která působí přímo a není nutné přijímat národní legislativu. Situace je podle celní správy následující:

  • Pokud vám zásilku doručuje expresní zasílatelská služba, nebudete muset nic řešit, protože ta vás bude zastupovat v celním řízení a elektronické celní prohlášení za vás podá, a to i v případě, že zásilka nepřesáhne hodnotu 22 EUR.
  • Jiná pravidla platí, jestliže zásilku dopravuje poštovní operátor, například Česká pošta. U zboží dopravovaného poštovním přepravcem platí výjimka a do 30. 9. 2021, případně do nabytí účinnosti novely zákona o DPH (podle toho, co nastane dřív), není podání elektronického celního prohlášení u zásilek nepřesahujících hodnotu 22 EUR povinné. Situace tedy bude v tomto ohledu stejná jako doposud. I toto pravidlo však má jednu výjimku. A to je situace, pokud je zboží na e-shopu prodáváno v tzv. režimu jednoho správního místa pro dovoz (IOSS). V takovém případě je podání elektronického celního prohlášení povinné i pro případy, kdy hodnota zásilky nepřesahuje 22 EUR.
  • U zásilek s vyšší hodnotou, tedy mezi 22 až 150 EUR, je nutné elektronické celní prohlášení podávat vždy, ať už zboží přepravuje kdokoli.

Jak to bude vypadat po novele

Jakmile Parlament ČR schválí zmíněnou novelu DPH, respektive jakmile nabude účinnosti, budou muset lidé platit DPH z každé zásilky, kterou si objednají a přijde jim ze zemí mimo EU. Nově bude muset kupující i u zásilek do hodnoty 22 EUR podávat elektronické celní prohlášení, a to i u poštovního přepravce.

Nakupující si nicméně bude moct vybrat, zda se nechá zastupovat poštovním operátorem nebo zda si elektronické prohlášení podá sám. Pokud se rozhodne vyplnit prohlášení sám, bude moct využít aplikaci eCep Celní správy ČR, která nově umožní lidem podat celní prohlášení u zásilek přepravovaných Českou poštou do hodnoty 150 EUR. Do budoucna by měla být aplikace rozšířena i pro další, zejména expresní přepravce.

Pokud budete vyplňovat skrze eCep, bude potřeba:

  • podací číslo zásilky
  • základní údaje k zásilce (stanoví legislativa, velmi zjednodušeno oproti standardnímu celnímu prohlášení) – odesílatele, druh zboží, hmotnost, hodnotu zboží a přepravy
  • zařazení zboží (podle kódů celního sazebníku – k dohledání na webu Celní správy ČR)
  • elektronickou identifikaci sazbu DPH

Elektronickou identifikaci lze učinit například podobně jako na portálu Moje daně. K dispozici je přihlášení přes tzv. e-Identitu. To je možné pomocí elektronického občanského průkazu s čipem, službou MojeID, první certifikační autoritou a také prostřednictvím bankovní identity.

Kdo se nechá zastupovat, připlatí si

Kdo se rozhodne nechat zastupovat poštovním operátorem, má sice jednodušší administrativu, musí však počítat s tím, že za službu České poště zaplatí. Cena bude 97 Kč, pokud adresát zmocnil poštu a dodal potřebné údaje, a 150 Kč bez součinnosti adresáta. Pozor na to, že limit hodnoty zásilky se počítá z hodnoty zboží v ní obsažené, samotné DPH se vypočítává z celkové ceny zásilky, tedy dohromady s poplatkem za dopravu.

Jedinou výjimkou z povinnosti platit DPH jsou dary mezi soukromými osobami do hodnoty 45 EUR, u nichž sice bude také nutné podat celní prohlášení, stejným způsobem jako u zásilek do 150 EUR, ale nebude vám vyměřena platba ani za DPH ani za clo, protože tyto dary jsou od těchto poplatků osvobozeny.

Příklad

Ochranné sklo na mobil v hodnotě 2 USD, hmotnost zásilky 0,03 kg, obyčejná z Číny, adresát zásilky předal údaje a zmocnění přes webový formulář ČP.

USD 2 × 22,162 = 45 Kč + 45 Kč poštovné + 97 Kč odměna ČP = 187 Kč
DPH: sazba 21% = 39,30 Kč

Při převzetí zásilky uhradíte částku 136 Kč (39,30 Kč DPH + 97 Kč odměna ČP)

Ochranné sklo na mobil v hodnotě 2 USD, hmotnost zásilky 0,03 kg, obyčejná z Číny, adresát zásilky nepředal údaje.

Brand24

USD 2 × 22,162 = 45 Kč + 45 Kč poštovné + 150 Kč odměna ČP = 240 Kč
DPH: sazba 21% = 50,40 Kč

Při převzetí zásilky uhradíte částku 200 Kč (50,40 Kč DPH + 150 Kč odměna ČP)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).