Hlavní navigace

Z účtenek zmizí DIČ, plátci DPH ho ale na daňových dokladech musí uvádět nadále

19. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ústavní soud sice ke konci února zrušil povinnost uvádět na účtence DIČ, nic se ale nemění na tom, že plátci DPH musí uvádět DIČ na daňových dokladech.

Od 1. března tak bude čistě na rozhodnutí evidujícího poplatníka, zda bude DIČ na účtence dobrovolně uvádět i nadále. Povinnost zasílat údaj o DIČ datovou zprávou do systému finanční správy ovšem zůstává.

Čtěte také: Co rozhodnutí Ústavního soudu znamená? Změny #EET v otázkách a odpovědích

Odklad se týká i stánkařů

V souvislosti s nálezem Ústavního soudu se od začátku března změní elektronická evidence tržeb. Podnikatelé už nebudou muset evidovat platby kartou, a to jak prostřednictvím platebních terminálů, tak online platby přes internet. Poplatníci, na něž se tato povinnost doposud vztahuje, mohou i po 1. březnu 2018 evidovat platby kartou dobrovolně a nemusí tedy měnit nastavení svých pokladních systémů.

Ústavní soud dále zrušil náběh 3. a 4. vlny EET. Řemeslníci, svobodná povolání a další dotčení podnikatelé tak zatím EET řešit nemusí. Odklad se týká i stánkařů, pokud vykonávají činnosti, které dle stávajícího znění zákona spadají do 3. či 4. fáze. Pokud stánkaři vykonávají činnosti spadající do 1. či 2. fáze, normálně evidují (ledaže by doteď fungovali v režimu minority dle pravidel uvedených v Metodickém pokynu). V tuto chvíli připravujeme informaci k minoritám, přičemž předpokládáme, že princip minority zůstane zachován i pro rok 2018, upřesnila serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství. Ministerstvo sice už avizovalo, že se EET pro podnikatele v 3. a 4. fázi opět pokusí zavést, není ale jisté, že novela sněmovnou projde.

Čtěte také: MF chystá novelu zákona o EET. Možných variant u výjimek je hned několik

Na daňových dokladech se DIČ musí uvádět i nadále

S účinností od 1. března 2018 nemusí podnikatelé uvádět na účtence daňové identifikační číslo (DIČ) poplatníka. A to nejen DIČ poplatníka, který tržby eviduje, ale též DIČ pověřujícího poplatníka. Jak ale upozorňuje finanční správa, samotná povinnost zasílat údaj o DIČ datovou zprávou do systému finanční správy zůstává zachována. Opět i zde záleží čistě na rozhodnutí evidujícího poplatníka, zda bude DIČ na účtence dobrovolně uvádět dál i po 1. březnu 2018, anebo provede změnu v nastavení svého pokladního systému.

Brand24

Pozor ale na to, že pro plátce DPH i nadále platí, že musí DIČ uvádět na daňových dokladech. Pokud má plátce DPH povinnost vystavit daňový doklad a vystavoval v těchto případech společný doklad obsahující povinné náležitosti daňového dokladu podle zákona o DPH a zároveň povinné údaje dle zákona o evidenci tržeb, bude muset nadále své DIČ na tomto společném dokladu uvádět. Poplatník se však může rozhodnout pro řešení, kdy bude vystavovat doklady dva (daňový doklad s DIČ a doklad pro EET bez DIČ), doplnila Petra Petlachová.

Ústavní soud v neposlední řadě zrušil i paragrafy, které zmocňovaly vládu nařízením stanovit výjimky z evidence tržeb. S účinností od 1. ledna 2019 se současně ruší nařízení vlády, které obsahuje výjimku pro těžce zrakově postižené a pro prodejce sladkovodních ryb. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).