Hlavní navigace

Za poklesem amerických indexů stojí výběr zisků

15. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pondělní růst amerických indexů byl opět jen dočasný. Výhled zisků firem na území USA si pohoršil, a proto začali investoři vybírat své zisky. To také stojí za dalším propadem amerických akciových indexů. Vyplývá to z analýzy společnosti Colosseum, a.s..

Podle ní postihl nejhorší výsledek od 1982 společnost PepsiCo, která zklamala Wall Street svými výsledky za třetí čtvrtletí a navíc snížila odhad zisku pro celý rok. To bezprostředně poslalo její akcie o 12 % směrem na jih. Analytici také snížili odhad poptávky po počítačích, což se odrazilo na akciích společnosti Microsoft (-5,49%) a Intel (-6,24%). Nedařilo se ani producentům průmyslových kovů. Růstu se naopak dočkal bankovní sektor, především pak firma Morgan Stanley (+21,22%), Citigroup (+18,22%) a Merrill Lynch (+21,17%), informoval business server Podnikatel.cz Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Sledujte: Investiční zpravodajství na serveru Měšec.cz

Podle něj bude ještě mnoho investorů nepříjemně překvapeno vážností recese. Vyplývá to z vyjádření Nouriela Roubiniho, profesora ekonomie na New York University, který již v roce 2006 varoval před finanční krizí. Roubini odhaduje, že se nezaměstnanost v USA zvýší na 9%, ceny domů poklesnou o dalších 15% a recese bude trvat 18–24 měsíců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).