Hlavní navigace

Za používání špatně vážící váhy nebo váhy neověřené hrozí pokuta až milion korun

11. 4. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud ke svému podnikání používáte váhy, jste povinni zajistit, aby byly seřízené a s platným úředním ověřením. Jinak hrozí pokuty.

Povinnosti týkající se používání vah a měřidel popisuje § 18 zákona o metrologii. Ten říká, že subjekty mají povinnost vést evidenci používaných stanovených měřidel podléhajících novému ověření s datem posledního ověření a předkládají tato měřidla k ověření a dále zajišťují jednotnost a správnost měřidel a měření a jsou povinny vytvořit metrologické předpoklady pro ochranu zdraví zaměstnanců, bezpečnosti práce a životního prostředí přiměřeně ke své činnosti.

Používání úředně ověřených měřidel kontroluje Česká obchodní inspekceNedáváme pokuty za to, kolik je případná odchylka na váze, míře a podobně, ale za to, že prodejce nemá k dispozici ověřené měřidlo na prodejně. Spotřebitel, pokud o to požádá, má totiž mít možnost si míru ověřit, upřesnila už dříve pro server Podnikatel.cz Jana Jelínková z České obchodní inspekce. 

Kam se s požadavkem na ověření váhy obrátit a kolik takové ověření stojí, se dočtete v článku: Vážíte? Pak si pohlídejte expiraci ověření. Za necejchované váhy hrozí pokuty

Právě pochybení týkající se užití úředně neověřených měřidel při vážení zboží bylo odhaleno při poslední kontrole České obchodní inspekce na severu Moravy. Ta se zaměřila na prodejce, kteří nabízeli velikonoční produkty. Na základě kontroly zakázala používání 3 kusů vah bez platného úředního ověření.

Používání špatně vážících vah nebo vah, které nejsou ověřené, se může podnikateli nevyplatit. Hrozí vysoké sankce. Pokuta může padnout až do výše 1 milionu korun. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).