Hlavní navigace

Na Velký pátek nenakoupíme ani potraviny, neotevřou se ani farmářské trhy

30. 3. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Čekají nás velikonoční svátky. Jak to bude s otevírací dobou? Aktuální covidová situace nenahrává ani trhovcům.

Za běžných okolností by mohly být na Velký pátek obchody otevřeny, na Velikonoční pondělí pak pouze prodejny nad 200 metrů čtverečních. Aktuální situace je však jiná. Obchody budou o Velikonocích zavřené kromě pondělí i na Velký pátek, kdy budou fungovat pouze čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích nebo nádražích.

Jak upozorňuje Česká obchodní inspekce, zákon o prodejní době v maloobchodě, zakazující prodej ve vybrané státní svátky, se sice ani letos o Velikonocích neuplatní (jednoduše řečeno „neplatí“), protože je nouzový stav, nicméně prodej v maloobchodě nebude možný z důvodu krizových opatření Vlády ČR. 

Ve dnech státních svátků navíc neplatí výjimky pro potraviny, drogerie, prodejny novin a časopisů a další provozovny. Po oba státní svátky (Velký pátek 2. dubna 2021 a Velikonoční pondělí 5. dubna 2021) musejí být uzavřeny všechny provozovny s výjimkou čerpacích stanic, lékáren, prodejen na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejen ve zdravotnických zařízeních a některých stravovacích služeb, uvádí Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce.

Opatření spojená s otevírací dobou obchodů během velikonočních svátků má zamezit šíření epidemie, podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR je však nesmyslné. Zákaz prodeje na Velký pátek podle něj povede jen k větší koncentraci lidí v obchodech ve čtvrtek a sobotu. 

Urychleně změňte nařízení týkající se plošného uzavření obchodů na Velký pátek. Zákaz prodeje jde zcela proti logice snižovat koncentraci lidí a jejich mobilitu. Podle odhadů SOCR ČR vzroste počet zákazníků v obchodech ve čtvrtek o 70–80 % a v sobotu a v neděli o 40–50 %, apeluje Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR na vládu České republiky.

Velikonoce bez farmářských trhů

Otazník visel také nad otevřením farmářských trhů. Resort zdravotnictví ale jejich uvolnění zamítl. Podle Schillerové se ale počítá s kompenzacemi pro pěstitele. „Už před časem jsme poskytovali ministerstvu zemědělství poměrně značnou částku na kompenzace tehdy těch souvisejících provozů, když jsme zavřeli restaurace, náhle před Vánoci, a de facto tam byly poměrně velké ztráty. Ty peníze se neutratily, zůstaly v nespotřebovaných nárocích a já jsem domluvená s panem ministrem (Tomanem), že peníze budou u něho v resortu na tyto případné kompenzace,“ uvedla. Zemědělci mohou případně využít kompenzační bonus nebo nové programy podpory, které chystá ministerstvo průmyslu a obchodu.

skoleni_15_4

Kompenzační bonus i v dubnu

Kompenzační bonus ve výši maximálně 1 000 korun na den, v případě osob činných na základě dohody 500 korun na den, měl být na základě zákona vyplácen v únoru a březnu. Vláda ovšem má zákonné zmocnění zavést další bonusová období vždy jako kalendářní měsíc až do konce roku, pokud budou v té době ještě trvat krizová opatření. 

Protože nadále platí vyhlášený nouzový stav a s ním spojená protiepidemická vládní opatření, která mají dopady i podnikatelský sektor, ministři schválili nařízení vlády ke kompenzačnímu bonusu pro rok 2021, kterým se jeho výplata prodlužuje i na duben. Náklady na prodloužení budou činit z veřejných rozpočtů maximálně 9,9 miliardy korun

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).