Hlavní navigace

Za vyplacení nemocenského pojištění složenkou zaplatíte víc, pošta zdražuje

6. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Se začátkem dubna přišla Česká pošta se změnami. Týkají se cen za podání poštovních poukázek B.

Ke změnám cen za některé služby České pošty došlo od 1. dubna 2021. Právě vyšší cena za podání poštovních poukázek B se nejvíce dotkne nemocenského pojištění (tedy například nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, ošetřovného, otcovské a dalších), u kterého se tradičně vyplácí největší objem dávek. 

Česká správa sociálního zabezpečení doporučuje, změnit si přes ePortál ČSSZ způsob výplaty nemocenského na účet a ušetříte za tyto poplatky.

Kolik nově zaplatíte? 

Od 1. dubna se tak zvýší cena základního poplatku, tzv. poukázečného, na 35 Kč. Při dávce ve výši od 5 001 Kč do 50 000 Kč se poukázečné zvýší na 45 Kč. Za každých dalších, i započatých 10 000 Kč se poukázečné navýší o 7 Kč. Tato změna se nijak nedotkne důchodů vyplácených v hotovosti.

Pokud nechcete platit poplatky za poštovní poukázky, můžete si dávky nechat vyplácet na účet, platební údaje uvedete při vyplňování příslušné žádosti o dávku.

U nemocenského od zavedení eNeschopenky platí, že se pojištěnci vyplácí stejným způsobem jako mzda nebo plat, přičemž tuto informaci sděluje OSSZ zaměstnavatel. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).