Hlavní navigace

Zábava v barech je na bodu mrazu. Lidé přestávají noční podniky navštěvovat

25. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Také bary musí dodržovat mnohá opatření. Jak se jich to dotýká a jaká je jejich návštěvnost v těchto dnech?

Bary patří mezi provozovatele stravovacích zařízení a musí tak kontrolovat u hostů očkování nebo prodělání nemoci a k tomu dodržovat další povinnosti. Patří mezi ně například omezení počtu hostů u stolu, jejich usazení nebo zákaz konzumace takzvaně na stojáka. Obsluha těchto podniků by také měla nosit ochranu dýchacích cest.

Co se dozvíte v článku
  1. Kolik chodí lidí?
  2. Jak se daří?
  3. Reakce na kontroly jsou různé
  4. Nahlédněte do barů:
  5. Covid zamíchal karty

Kolik chodí lidí?

Ze zjištění společnosti Dotykačka vyplynulo, že s příchodem listopadu u všech typů gastro provozů o něco klesl počet otevřených provozoven. To se odrazilo v poklesu návštěvnosti i tržeb a nejvýraznější propady byly znát u hotelových restaurací. Právě u podniků orientovaných na noční život, jako jsou bary a kluby. Jejich návštěvnost i tržby během prázdnin prudce stouply a poté prudce spadly. Tým z Boothilll baru uvádí, že návštěvnost v „běžném provozu“ je po zrušení lockdownu obecně o něco nižší. Stejně také již neplatí pravidelně silné dny typu pátek, sobota a podobně a je to skutečně nahodilé. Pokles ale pociťujeme zejména kvůli covidovým opatřením, která nám fakticky znemožňují pořádat různé akce, doplňují.

Michal Spotkay, majitel Cocktail & Magic baru ILLUSION, popisuje, že začátek listopadu je všeobecně slabší, především kvůli velmi nabitému konci října, kdy bývají halloweenské akce a podobně. Letos se to však spojilo s novými podmínkami návštěvy gastro podniků kvůli opatřením proti šíření covidu a tato kombinace udělala dojem, že opatření měla drastický dopad na sektor v porovnání období konec října a začátek listopadu. Podle něj je v porovnání s pocovidovým obdobím cítit propad tržeb, což můžeme zpozorovat i sami. Jdete do nějakého baru, kde dřív na podzim bylo plno každý den. Teď, jestli tam potkáte aspoň půlku těch lidí, co tam chodili dřív, bude to zázrak. Nejspíš tam budete chvíli sami a pak potkáte jednoho nebo dva náhodné lidi či jednu dvě skupiny náhodných lidí. Stejně je to tak i u nás, dodává.

Jak se daří?

Provozovatelé Boothill baru v duchu jejich konceptu zdůrazňují, že kovbojové nefňukají a daří se jim skvěle jako vždycky. Michal Spotkay uvádí, že to zatím zvládají, ale za tu krátkou dobu, kterou mohli normálně fungovat, nebylo možné si zajistit jakýkoliv finanční polštář. A tak víme naprosto jistě, že v případě dalšího omezení či zákazu provozu, nebude možné udržet podnik bez adekvátní a hlavně rychlé kompenzační podpory ze strany státu, podotýká. Server SeznamZpravy.cz informoval, že se olomoucké podniky potýkají s menším počtem rezervací pro firemní večírky. Podle Zdenka Kortiše, provozovatele podniku The BLACK STUFF Irish Pub & whiskey bar, je cítit, že jsou firmy opatrné. Dříve to byla pro ně i reklama, že mohly pozvat své partnery, zaměstnance a klienty, v dnešní době to málokterá firma riskne, doplňuje s tím, že nějaké rezervace na vánoční večírky mají, ale s nižšími rozpočty.

Reakce na kontroly jsou různé

Podle zástupců Boothill baru je kontrolování bezinfekčnosti hostů v podstatě jen další „opičárna“, ale oni a jejich zaměstnanci si zvykli na ledacos a z pohledu businessu to pro ně není žádná změna. Vzácně se setkali i s negativními reakcemi, kdy jde povětšinou o hosty, kteří se nemají čím prokázat. Zajímavé podle nich je, že například cizinci, i když jich k nim moc nechodí, mají povětšinou vše v pořádku a kolikrát i znají opatření lépe než Češi. I tak se ale stane, že se podivují, proč něco chtějí, že byli tuhle, támhle a nikdo nic nechtěl. U Čechů jsou to pak spíše úsměvné výmluvy. Ale jak říkáme, je to vzácné a jsme rádi, že naši hosté jsou co do respektování opatření disciplinovaní a chápou situaci i z našeho pohledu, shrnují.

skoleni_15_4

Také Michal Spotkay říká, že někteří je chápou a podporují zavedená pravidla a někteří jsou naštvaní. Zatím se jim však nestalo, aby se někdo odmítl prokázat OTN. Dokonce máme případy, kdy hosté říkají, že by nikdy nikomu neukazovali žádné certifikáty či testy, ale jelikož nás znají, tak chápou náš postoj, a ukážou nám, co je třeba, doplňuje. Jan Vlachynský, zakladatel skupiny Lidi z Baru provozující v Brně několik podniků, zdůraznil pro Novinky.cz, že je možné v gastronomii bez potíží fungovat i za zpřísněných opatření a že se žádná apokalypsa v gastronomii rozhodně nekoná. Co měl zprávy od barmanů z prvního dne kontrolování, hosté byli naprosto v pohodě a ochotně doklady předkládali. Konkrétně v Baru, který neexistuje neměli za celý večer potřebné potvrzení pouze tři lidé a všichni využili možnosti samotestu na místě.

Nahlédněte do barů:

Covid zamíchal karty

Specifikou podniku Cocktail & Magic bar ILLUSION je, že nejsou jenom bar, ale mají i malé pódium pro umělce. Pořádají tady především kouzelnická vystoupení, různé StandUpy a OpenMicy a mají také show vrhače nožů. Takže nás se to dotklo ve více sférách. Podnikáme zrovna ve dvou nejvíce koronou zasažených oborech: gastro (bar) a kultura, podotýká Michal Spotkay. V Boothill baru kromě nařízených opatření dělají vše stejně a vždycky budou. Nebo to raději nebudou dělat vůbec. Michal Spotkay závěrem uvádí, že pojem štamgast začíná mít trochu nový význam a bývalí štamgasti se stávají spíš fanoušky, kteří je vždy podpoří na sociálních sítích, dokonce přispějí nemalou částkou do sbírky na podporu podniku, ale už je neuvidíte tak často v samotném podniku. Covid úplně zamíchal karty a změnil chování lidí, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).