Hlavní navigace

Začínáte podnikat? Máte šanci získat bankovní úvěr?

17. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Začátky podnikání obvykle nebývají nejjednodušší. K různým administrativním komplikacím se přidává nutnost mít zajištěn dostatek finančních zdrojů. Jaké jsou vaše šance na získání podnikatelského úvěru na rozjezd firmy u některé z tuzemských bank?

Procedura a podmínky získání úvěru se u každé banky liší. V zásadě je však nutno počítat s tím, že banka bude požadovat vyplnění žádosti o úvěr a dodání nejrůznějších podkladů k analýze klientovy finanční situace. Některé banky požadují dodání informací za jedno účetní období, jiné akceptují jen delší historii. Na druhé straně existují profese (např. lékaři, advokáti), které mohou obdržet úvěr i bez dokládání daňového přiznání.

Pro podnikatele je naopak velmi důležitá cena za poskytnutý úvěr – tedy úroková míra, kterou banka nabízí. Stejně jako běžných občanů, i podnikatelů se dále týkají nejrůznější poplatky za zpracování žádosti o úvěr a za vedení úvěrového účtu, které navyšují skutečně placenou cenu. Banky ovšem nemají podle Zákona č. 321/2001 Sb., o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru, u podnikatelských úvěrů povinnost uvádět RPSN (roční procentní sazbu nákladů), takže situace není na první pohled příliš jednoduchá. Nižší úroková sazba některé banky může být více než vyvážena vyššími poplatky.

Vyhazov - TIP
Čtěte více na business serveru Podnikatel.cz:

Stávající produkty

Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí úvěry 5 PLUS. Jedná se o účelové investiční a provozní úvěry. Simona MůčkováČeské spořitelny sděluje: U začínajícího podnikatele je rozhodující kvalita a reálnost naplnění podnikatelského záměru klienta. Dalším faktorem je ochota klienta zapojit do rozběhu podnikání alespoň část vlastních prostředků. Záleží také na možném způsobu zajištění úvěru. Nutnou podmínkou je vedení účtu u České spořitelny.

Komerční banka

Komerční banka poskytuje podnikatelům a menším firmám Profi úvěr. Jedná se o krátkodobý (splatnost do 1 roku) nebo střednědobý úvěr (splatnost do 5 let). Noví klienti musí předložit účetní závěrku a daňové přiznání za poslední dvě účetní období.

Raiffeisenbank

U nás jsou podmínky pro nového i stávajícího klienta stejné, říká Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank. Klient musí mít alespoň roční finanční historii a doložit daňové přiznání za poslední uzavřené období.

GE Money

GE Money nabízí úvěr pod názvem Express Business – nezajištěný do 1 mil. korun, zajištěný do 5 mil. korun. Expres Business je určen i začínajícím podnikatelům. Zájemci o úvěr stačí podnikat šest měsíců a při žádosti předložit jen jedno daňové přiznání. Vyřízení a schválení úvěru je zdarma, uvedl pro business server Podnikatel.cz MARTIN VAKOČ, produktový manažer úvěru Expres Business.

Některé profese – začínající lékaři, veterináři, lékárníci, advokáti, notáři a daňoví poradci mohou úvěr získat bez podnikatelské historie. Není nutno dokládat žádná daňová přiznání. Stačí doložit příjmy za poslední 3 měsíce (např. ze závislé činnosti, výpisy z účtů apod.).

Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna, která je součástí Československé obchodní banky, poskytuje účelový a kontokorentní úvěr. V obou dvou případech banka chce znát tříletou historii. Tato podmínka se může nově začínajícím podnikatelům jevit jako značně omezující.

Volksbank

Podle informací LUCIE HÁLOVÉ z tiskového oddělení Volksbank poskytuje banka úvěry začínajícím podnikatelům především na základě těchto kritérií:

  • podnikatelský záměr,
  • zkušenosti v oboru,
  • možnosti zajištění.

Na vyhodnocení kvality splnění výše uvedených kritérií pak závisí také výše úrokové sazby. Banka doporučuje konzultovat investiční záměr přímo s úvěrovým specialistou na některé z poboček.

UniCredit Bank

UniCredit Bank nenabízí začínajícím podnikatelům žádný speciální úvěrový produkt na rozjezd podnikání. Historie, zkušenosti a úspěšnost v podnikání nejsou jediným (zpravidla však důležitým) kritériem hodnocení bonity klienta a úspěšnosti jeho podnikatelského záměru v budoucnosti, říká pro business server Podnikatel.cz Tomáš Pavlík, tiskový mluvčí UniCredit Bank. Tito podnikatelé mohou využít standardní nabídku banky určenou pro všechny klienty.

Podnikatel.cz také požádal tři největší banky na českém trhu o vyjádření k dotazu čtenáře, který se začal podnikat a chtěl by získat další finance na rozjezd. Odpovědi bank jsou v diskuzi.

Podrobné informace o jednotlivých úvěrových produktech jsou uvedeny v následující tabulce.

Vybrané úvěrové nabídky jednotlivých bank

Náhled nezobrazuje kompletní přehled, klikněte pro stažení všech nabídek

skoleni_15_4

Připravované produkty

BAWAG Bank

BAWAG Bank na úvěrovém produktu pro malé a střední podnikatele pracuje. Martina Lambert, ředitelka PR a marketingu BAWAG Bank, k tomu sděluje: BAWAG Bank zatím nemá bohužel speciální úvěr pro tento typ klienta, mohli bychom mu nabídnout pouze spotřebitelský úvěr nebo americkou hypotéku (ovšem ne pro účely podnikání).

mBank

Rovněž nováček na českém trhu, mBank, zavedení produktů pro podnikatele připravuje. Na trh by měly být uvedeny na přelomu června a července 2008. S ohledem na konkurenci banka podrobnosti tají. Tomáš Vyšohlíd z mBank dodává: Věřte mi ale, že i v případě nabídky pro podnikatele udržíme vše v „mStylu“, tedy s nulovými poplatky, maximem benefitů pro klienta a jednoduchostí, která přinese klientovi požadované pohodlí.

Máte v současnosti některý z podnikatelských úvěrů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).