Hlavní navigace

Žadatelé o úvěr z programu COVID II se diví, že je banky prověřují

8. 4. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Členské banky České bankovní asociace (ČBA) zapojené do programu COVID II se v souvislosti s poskytováním úvěrů často setkávají s nepochopením klientů.

Klienti bankám vytýkají, že celý úvěrový proces zdržují lpěním na prověřování úvěruschopnosti žadatele.

Banky si jsou vědomy nesnadné situace žadatelů, ale nemohou rezignovat na své povinnosti, které jim vyplývají z platných zákonů majících za cíl udržení finanční stability trhu.

Českomoravská záruční a rozvojová banka v rámci programu COVID II poskytuje záruku za komerční úvěr banky a finanční příspěvek na úhradu úroků úvěrující banky. Banky tedy neposkytují bezúročný úvěr, ale klasický komerční provozní úvěr, u něhož ČMZRB uhradí podle pravidel tohoto programu zaplacené úroky, maximálně však do výše 1 mil. Kč za 3 roky celkem.

O programu COVID II najdete více zde: Zjistěte, u kterých bank si můžete sjednat úvěr v rámci programu COVID II

V podmínkách programu COVID II zveřejněných ministerstvem průmyslu a obchodu je stanoveno, že jedním z výběrových kritérií pro poskytnutí podpory ze strany ČMRZB je splnění podmínky úvěrovatelnosti příjemce podpory, tj. žadatele o úvěr. Ke splnění této podmínky banka, u níž žadatel podal žádost o úvěr, provede běžnou rizikovou analýzu. 

Rizikové hodnocení žadatele je samozřejmě možností získat záruku od ČMZRB vylepšeno, ale pokud se klient přesto nadále bude jevit jako příliš rizikový, banka mu komerční úvěr nemůže poskytnout, protože by porušila princip obezřetnosti, vyplývající z tzv. péče řádného hospodáře i ze zákonem stanovených pravidel. Je také nutno vzít v potaz i to, že toto prověření banka provede i proto, že i navzdory záruce nese nadále část rizika poskytnutého úvěru.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).