Hlavní navigace

Žádné daňové přiznání, žádné zálohy na pojištění. Čeká nás daňová revoluce?

4. 2. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Místo odvodů pro berňák, zdravotní pojišťovnu a ČSSZ jeden měsíční paušál bez žádných přehledů, daňového přiznání a ani kontrol. Chystají se změny.

Ministerstvo financí připravuje vládní návrh zákona, který přinese nový daňový paušál. 

Díky němu budou moci malí podnikatelé získat možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné.

Žádné zálohy, žádné přehledy ani daňové přiznání, pouze měsíční paušál

Nebudou se platit žádné měsíční zálohy, nebudou se vyplňovat ani žádné přehledy a daňové přiznání. Vše obstará jeden měsíční paušál, který se bude v příštím roce pohybovat v rozmezí 5400 Kč až 5500 Kč měsíčně.

Díky tomuto jedinému odvodu by poplatníkovi odpadla spousta administrativy a podle ministerstva financí by zde i odpadla případná kontrola ze strany úřadů. Postrádala by totiž smysl. Pro mnoho živnostníků by to znamenalo, že by si už nemuseli např. platit účetní služby, čímž by ročně ušetřili další prostředky.

Chceme tím malým živnostníkům ušetřit čas, peníze i stres, které jsou s plněním odvodových povinností spojeny. Díky tomu se budou moci více věnovat svým zákazníkům, klientům, obchodním partnerům nebo třeba rodině, říká ministryně financí Alena Schillerová.

Paušální daň v Česku už několik let je, není ale o ni zájem

Paušální daň přitom není v Česku žádnou novinkou. V současné době je však natolik administrativně složitá na vyřízení, že o ni z podnikatelů nemá prakticky nikdo zájem. Podání žádosti a následné případné jednání s úřadem zabere třeba OSVČ s výdajovým paušálem více času, než kolik stráví vyplněním daňového přiznání.

V loňském roce proto evidovalo Generální finanční ředitelství pouze 53 podnikatelů, kteří odváděli daň paušálně. O paušální daň může v současnosti požádat jen ten, kdo neměl za předchozí tři zdaňovací období příjmy vyšší než 5 milionů korun ročně. Navíc se paušální daň týká pouze daně z příjmů.

Čtěte také: O paušální daň není zájem, její vyřízení je komplikovanější než podávat přiznání

Opozice mluví o kampani ANO, skutečné pomoci nevěří

Pokud by měl mít návrh šanci na úspěch, musela by se zjednodušit administrativa při vyřízení nového paušálu, návrh by navíc musel zohlednit i ty poplatníky, kterým díky odpočtům vychází daňová povinnost záporná.

Opoziční politici proto hovoří spíše o náborové kampani ze strany ANO než o skutečné pomoci drobným živnostníkům. Jak připomíná ODS, strana Petra Fialy prosazuje pro živnostníky 19 konkrétních bodů. Řadu z nich už strana ODS předložila ve Sněmovně, hnutí ANO bylo proti. Proto nevěřím Andreji Babišovi, že chce usnadnit život živnostníkům a zjednodušit podnikání, říká předseda ODS Petr Fiala.

Svaz průmyslu a dopravy ČR nový návrh vítá, ale zároveň upozorňuje na problematiku důchodového systému: Ministerstvo financí zatím nevysvětlilo, jak nový paušální odvod ovlivní příjmy důchodového systému. Takové propočty nás velmi zajímají a jsou potřeba stejně jako osvěta pro samotné živnostníky, kteří nový paušál využijí, říká mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Eva Veličková.

Daně x

Podnikatelé návrhu věří, podíleli se na jeho tvorbě

Podnikatelé jsou přesto optimističtí. Na novém návrhu totiž spolupracovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Podle jejího předsedy Karla Havlíčka se jedná o průlomové rozhodnutí. Podnikatele s příjmy do jednoho milionu korun chceme postupně vyjmout z řady nadbytečných povinností a zcela minimalizovat jejich administrativu, připomíná Havlíček.

V České republice je evidováno celkem 514 tisíc OSVČ, které mají příjem pouze z podnikání. Z nich 422 tisíc má roční příjem nižší než jeden milion korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).