Hlavní navigace

Žádost o ošetřovné pro OSVČ lze již podat, ministerstvo zveřejnilo formulář

1. 4. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo formulář, na jehož základě mohou OSVČ žádat o ošetřovné.

Ošetřovné bude činit 424 korun denně, vyplácí se na děti do 13 let a půjde čerpat po celou dobu, co děti nemohou navštěvovat školu. Podmínkou je, že na ošetřovné mají nárok jen OSVČ, jejichž manžel či manželka nečerpají ošetřovné v klasickém zaměstnaneckém vztahu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo formulář žádosti o ošetřovné pro OSVČ. Žádost je nutné vyplnit elektronicky. Následně ji lze podat skrze datovou schránku, podepsanou elektronickým podpisem přes e-mail nebo ji vytisknout a zaslat na podatelnu MPO.

Čtěte více: O ošetřovné pro OSVČ půjde žádat od 1. dubna, nebude však pro všechny

Žadatel o ošetřovné pro OSVČ musí podle MPO splňovat další podmínky:

  • musí být při podání žádosti a po celou dobu čerpání dotace OSVČ na hlavní činnost; prokáže čestným prohlášením
  • musí být zaregistrován jako poplatník daně z příjmů na finančním úřadě; prokáže čestným prohlášením
  • musí být malým a středním podnikatelem, prokáže čestným prohlášením
  • nesmí mít žádné nedoplatky vůči finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení či zdravotní pojišťovně; prokáže čestným prohlášením

Další podmínkou je, že na ošetřovné mají nárok jen OSVČ, jejichž manžel či manželka nečerpají ošetřovné v klasickém zaměstnaneckém vztahu. V čestném prohlášení OSVČ podepisuje, že po celou dobu čerpání dotace nemohla vykonávat činnost. Na dotaz, zda OSVČ může v době ošetřovného vykonávat výdělečnou činnost (brigáda, práce z domu, fakturace, správa eshop, paušální příjmy), MPO odpovídá: Pokud by dítě standardně navštěvovalo školu a ta se zavřela a rodič s dítětem zůstal doma, je možno ošetřovné pro OSVČ pobírat a zároveň pokračovat ve své ekonomické aktivitě, jako jsou fakturace, provoz e-shopu a další formy práce z domova. Naopak rodiče, kteří své děti standardně samovzdělávají doma, na ošetřovné pro OSVČ nárok nemají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).