Hlavní navigace

Názory k článku Odmítá vám účetní vydat doklady? Měli jste se pojistit smluvně

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2010 13:32

    hhh (neregistrovaný)
    Hlavní je za účetnictví platit! Takových vykuků, co na mě zkouší, že nezaplatí, jsem měl víc. Bohudíky existuje termín daňového přiznání, takže na konci března mám vždy všechny dluhy srovnané... Doklady nezadržuju, klidně je vydám. Když si klient najde někoho, kdo mu zaúčtuje celé účetnictví za firmu během týdne a vyjde ho to levněji než zaplatit pohledávku vůči mně, tak good luck.

    Většinou dávám dlužníkům dvě možnosti a obracím se na ně okolo 25.3.:

    1) Zaplatí a všechno bude OK
    2) Nezaplatí - účetnictví jim okamžitě hážu NA HLAVU, ať si všechny šanony odvezou a ať nepočítají s tím, že uvidí jenom jednu čárku z mojí práce a daňové přiznání ať si podají jak chtějí a daň zaplatí třeba takovou jakou si vycucají z prstu! Samozřejmě ještě příslušnému finančnímu úřadu oznámím kde by bylo dobré provést okamžitou kontrolu...


    Zatím mi všichni zaplatili až na jeden případ. Ten už ale nezaplatí nikdy nikomu, protože jsem mu dal doklady 29.3., samozřejmě daňové přiznání, které podával bylo vycucané z prstu a na moje oznámení se na to následně přišlo, načež bylo vykukovi prokázáno krácení daně, vystavena pokuta, kterou taky neuhradil jak měl zvykem... Až nakonec před pár týdny se mu firma položila, protože měla obstavené všechny účty a nemohla nic prodávat ani kupovat. No třeba se mu nezaplatit za účetnictví vyplatilo :-) Každopádně příště už to určitě neudělá :-D
  • 11. 10. 2010 9:14

    Izak (neregistrovaný)
    No to ze jste mu dal ucetnictvi je OK
    oznameni na finacak uz bych osobne resil osobni inzultaci, kazdy bonzak ma byt patricne zmarzacen ... ono by vas to pak na tom invalidnim voziku vysko super ... a jaky by set pak byl ;-))

    No ale divim se tomu, ze podnikatel vubec financak vpustil ... normalne bych je nechal si to dat soudne ... ziskal bych tim par mesicu a dan doplatil ... nebo zfalsoval ucetnictvi.

    Samo ze klient byl evidentne idiot, nebot mel s ucetni formou podepsat smlouvu o mlcenlivosti se sankci 1M kc ... pak by se vyplatilo zaplatit pokutu dan ... a jezte by asi dodanoval dalsi zisk ;-))
  • 6. 10. 2010 20:05

    Roman (neregistrovaný)
    Pokud se blíží daňová kontrola (nebo již začala) a účetní není ochotna daňovému subjektu vydat doklady, tak není nic jednoduššího, než když se příslušnému finančnímu úřadu nahlásí, kdo doklady má - finanční úřad vydá výzvu k součinnosti a účetní musí úřadu doklady vydat. Pokud tak neučiní, dostane pokutu za nesplnění nepeněžité povinnosti. Tím nechci obhajovat neplacení účetní, ale někdy se stane, že účetní "trucuje" a nechce vydat doklady ne kvůli neuhrazeným závazkům, ale prostě proto, že podnikatel třeba chce účetní změnit. To už jsem zažil několikrát, že pak nastává dohadování, zapírání, zadržování písemností atd.
  • 19. 10. 2010 21:02

    Honza (neregistrovaný)
    ůčetnímu se platí poctivě, a spolupracuje se s ním(jí). Ůčetní který si dovolí konat něco proti tomu komu dělá ůčetnictví si zaslouží skončit zalitý v betonu, nebo nějak podobně odstraněn, tohle si nikdy nesmí dovolit, smlouva nesmlouva.
  • 3. 5. 2012 1:46

    W (neregistrovaný)

    ALE MŮŽE. Jedná se o právo zadržovat doklady, a to proto, že se jedná o zajišťovací institut ze strany věřitele z titulu splatné pohledávky za podnikatelem či firmou z titulu zadržovacího práva dle § 175 a násl. občanského zákoníku.
    V § 175 se píše:
    "(1) Kdo je povinen vydat cizí movitou věc, kterou má u sebe, může ji zadržet k zajištění své splatné pohledávky, kterou má proti osobě, jíž by jinak byl povinen věc vydat."

  • 21. 2. 2017 8:47

    Ota (neregistrovaný)

    Ale nemůže. To by totiž přišel k dokladům lstí. Navíc, když není ani ve smlouvě uvrdeno, že doklady budou uloženy u účetní. Pak je to jen a jen lest.

  • 29. 5. 2013 18:00

    Eleonora (neregistrovaný)

    je velkou skodou, ze cesky svaz ucetnich nema zadne kontrolni a donucovani pravomoci. V pripade, ze ucetni se ve smlouve zavaze vydat veskere podklady a potom zacne klienty vydirat, tak je nacase zacit podavat na takove ucetni trestni oznameni!

  • 21. 2. 2017 8:53

    Ota (neregistrovaný)

    Ono to máte také tak s účetními. Zpočátku výborná fakturace , která se pak záhadně navyšuje. Po změně účetní firmy jsme na tom ještě lépe. Většina účetních jsou jen zloději, co neví, co by si za to řekli. A zcela nekontrolovatelně hřeší na to, že tomu nikdo nerozumí. Také mám problém s účetní firmou. Už se to řeší jako podezření z podvodu a je to i u soudu pro vydání věci. Samozřejmě máme daňový odklad. A vzniklou škodu - přípdaně pokutu budu muset hradit právě stará účetní frima jako škodu následnou. Jednoduché.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).