Hlavní navigace

Zahradnictví v Jaroměři otevřelo navzdory zákazu, hrozí mu vysoká pokuta

10. 5. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zahradnictví v Jaroměři hrozí vysoká pokuta za to, že nedodrželo zákon a v sobotu navzdory zákazu otevřelo.

V sobotu 8. května totiž bylo kvůli zákonu o prodejní době v maloobchodě zakázáno otevřít velké obchody. V sobotu uskutečnila Česká obchodní inspekce (ČOI) celkem 80 kontrol, provinění odhalila jen v jednom případě.

V sobotu mělo být zavřeno

Velké prodejny (nad 200 m2) měly být 8. května uzavřeny. Tento den totiž patří mezi vybrané státní svátky, kdy je zakázán prodej dle zákona o prodejní době v maloobchodě. Výjimkou je prodej na autobusových a vlakových nádražích a také na letišti, tedy v místech se zvýšenou koncentrací cestujících. Omezení se také nevztahuje na provozovny ve zdravotnických zařízeních.

Zahradnictví hrozí pokuta

ČOI v sobotu provedla po celé ČR 80 kontrol, přičemž porušení zákona zaznamenala v jednom případě. Jednalo se o prodejnu v Jaroměři (zahradnictví). Inspektoři na místě provedli (ve státní svátek, tedy 8. května) potřebnou fotodokumentaci i zaměření prodejní plochy (výrazně přesahující 200m²). Případ ČOI pro důvodné podezření na porušení zákazu prodeje bude nyní řešit ve správním řízení, doplnil Jiří Fröhlich, mluvčí ČOI.

Podnikateli tak nyní hrozí pokuta. V případě prvního provinění lze dostat sankci až do výše 1 milionu korun, pokud jde o opakované porušení zákona, horní limit pokuty se posouvá až na 5 milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).