Hlavní navigace

Zájem je o dotace velký, ale nevyužijí je všechny podniky

28. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 546762
Nejenom úvěrem si může podnikatel zajistit finance. Jde to také formou podpory nebo dotace. V Česku je programů stejně jako žadatelů mnoho, ale kolik podnikatelů pomoci skutečně využije, je otázkou. Dotace totiž nejsou pro všechny.

Různé formy podpor a dotací mohly mnoha podnikatelům v uplynulém roce pomoci zrealizovat plánované projekty i navzdory hospodářské recesi, která zasáhla světovou ekonomiku. Peníze či jiné formy podpory poskytoval jak stát, tak i Evropská unie především prostřednictvím fondů a programů. Zejména čerpání z evropských fondů se prezentuje vysokými tempy růstu a částkami, které doputovaly na účty českých subjektů. Národní orgán pro koordinaci (NOK), který zastřešuje čerpání ze strukturálních fondů EU a Fondu soudržnosti, například v prosinci 2009 eviduje dvaceti procentní meziměsíční nárůst proplacených prostředků. Dosud se tak proplatilo 56 miliard korun.

Strukturální fondy EU – Evropský sociální fond (ESF) a Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) jsou určeny pro snižování ekonomických a sociálních rozdílů mezi regiony Evropské unie v rámci politiky hospodářské a sociální soudržnosti.
Fond soudržnosti – zaměřuje se na podporu nejchudších států (nikoliv regionů) v Evropské unii také v rámci politiky hospodářské a sociální soudržnosti.

Zájem je prý enormní

V tomto programovacím období, tj. od roku 2007, se předložilo 30 tisíc žádostí za téměř 740 miliard korun. Objem předložených žádostí svědčí o tom, že žadatelé mají velký zájem realizovat projekty a spolufinancovat je z fondů EU i v současné ekonomicky složité době, říká ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Čtěte více: Dotace na vzdělávání zaměstnanců mohou pomoci v krizi

Optimisticky vidí možnosti využívání evropských peněz i Lukáš Vymětal, ředitel divize Strukturální fondy agentury CzechInvest. Už výsledky registračních žádostí s projekty v hodnotě převyšující šedesát miliard korun dokazují ohromný zájem českých podnikatelů o evropské dotační programy, tvrdí Vymětal.

Ne však všechny peníze, které se podařilo z fondů získat, se připsaly na účty podnikatelům. Dotace totiž mohou čerpat nejenom podnikatelé, ale také obce, kraje, neziskové organizace a další subjekty. Například z celkové hodnoty připravovaných projektů tvoří prostředky, požadované v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), pouze devět procent. Také samotná úspěšnost v žádání o evropské peníze se značně liší. Odvíjí se od povahy projektů v rámci jednotlivých programů. Čtěte více: Vyberte si z širokého spektra dotací EU

Žádali jste už někdy o dotace?

Dotace jsou jen pro někoho

Ačkoliv se v současnosti nabízí podnikatelům velká paleta různých podpor, nejsou určeny pro všechny. Myslím, že dotace pro Cestovní kanceláře a agentury nejsou časté a ani nevím o tom, že by o ně někdo žádal. Ani nevím o žádných programech pro CK a CA. Pakliže tedy existují, nikdo nám to pořádně nesdělil. Podpora státu je v tomto směru tedy prakticky nulová, stěžuje si business serveru Podnikatel.cz Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Přesto však ministerstvo pro místní rozvoj nedávno zveřejnilo upozornění, že se pravděpodobně začátkem roku 2010 spustí nový program „Cestovní ruch pro všechny“, zaměřený především na podporu cestování znevýhodněných skupin jako například rodiny s dětmi, mládež, studenti, senioři či handicapovaní občané.

Jistou diskriminaci vidí kupříkladu také Antonín Šípek, ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu. Nevzpomínám si, že by česká vláda někdy podpořila český automobilový průmysl, a to ani nepřímo. Co se týká EU, tak se obecně jedná spíše o ztěžování podmínek pro evropský automobilový průmysl či o zhoršování jeho konkurenční schopnosti, uvádí pro business server Podnikatel.cz Šípek a má tím na mysli především zvýšené náklady dané novými požadavky na automobily vyráběné v EU. Připouští ale, že částečně mohou podniky využívat například programy pro podporu zaměstnanosti, výzkumu a vývoje, exportu nebo zlepšení životního prostředí. Jistým impulzem bylo také tzv. šrotovné, které zavedla většina států Evropské unie včetně Česka. To však fungovat nezačalo, protože jej česká vláda neoživila patřičným vládním nařízením. Česko se tak „přiživilo“ na šrotovném v zahraničí. Čtěte více: Šrotovné patří do šrotu, tvrdí Evropská centrální banka i analytici

Daně x

Problémem je spolufinancování

Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, shledává v čerpání fondů problematickou nutnost spolufinancování. Malé a střední podniky mají velmi malé šance zapojit se do čerpání dotací z EU. K získání dotace je třeba, aby firma byla ve velmi dobré finanční kondici, protože musí mít cca 50 procent dotace ze svého. A to naše firmy nemají, tvrdí pro business server Podnikatel.cz Danda. Tento problém by mohla vyřešit změna způsobu financování, na kterou některé české operační programy již přistoupily. Poskytují tak dotace dopředu a nikoliv zpětně, jak je tomu u většiny programů běžné. Čtěte více: Jak být úspěšný při získávání dotace EU

Ilustrace: Štěpán Růt

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).