Hlavní navigace

Zájem o úvěry COVID III klesá. Firmy jsou raději obezřetné a šetří

12. 4. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Úvěry z programu COVID III je možné sjednat až do poloviny letošního roku. Jaký je o ně nyní zájem a co dalšího banky připravují?

Program COVID III se týká OSVČ a podniků až do 500 zaměstnanců a jedná se o portfoliové ručení vztahující se na provozní úvěry a nově i na investiční úvěry do 50 milionů korun. Záruky v rámci těchto úroků mají být poskytnuty do poloviny roku 2024 nebo do jejich vyčerpání a úvěry se řeší u jednotlivých bank.

Největší zájem byl na začátku

Zástupci bank se shodují, že největší zájem o úvěry z programu COVID III zaznamenali v době, kdy byl tento záruční program spuštěn. Tehdy vypadala situace relativně optimisticky a firmy potřebovaly pokrýt nakumulované výdaje, které nepokryly tržbami při prvních omezeních svého provozu. S dalšími omezeními však vzrůstala míra nejistoty a obezřetnosti při dalším úvěrovém zatížení i v rámci tohoto programu, tudíž počet žádostí o financování postupně klesal, popisuje Václav Štětina, ředitel korporátního financování z Raiffeisen bank s tím, že v rámci tohoto programu poskytli financování v řádech vyšších stovek milionů korun.

Podle Michala Teubnera, Brand Strategy and Communication z Komerční banky zájem klientů o COVID programy trvá, je však nižší, než byl na počátku jejich spuštění. Celkově evidujeme největší zájem ze sektoru velkoobchod a maloobchod, následuje zpracovatelský průmysl, stavebnictví, ubytování a stravování. Největší objem prostředků pak poptávají klienti ze zpracovatelského průmyslu, dále z velkoobchodu a maloobchodu, stavebnictví, profesních a vědeckých činností, vyjmenovává. V UniCredit Bank byl také největší zájem o financování v rámci COVID III v třetím čtvrtletí roku 2020 a nyní počet a objem žádostí poklesl oproti konci loňského roku, ale stále sledují pokračující zájem o tyto úvěry.

Jaká je poptávka nyní?

Tisková mluvčí Equa bank Kateřina Petko serveru Podnikatel.cz potvrdila, že v jejich bance evidují pouze jednotky žádostí a že tyto úvěry využívají především jejich stávající klienti. V UniCredit Bank mají v rámci firemního bankovnictví desítky žádostí měsíčně ve výši desítek až stovek milionů. Komerční banka registrovala ke konci 1. čtvrtletí 2021 v rámci COVID podpory obecně přes čtyři tisíce žádostí v objemu téměř 25 miliard korun. O program COVID III byl přitom zájem největší: bylo podepsáno přes dva tisíce smluv v celkové hodnotě téměř 15 miliard korun. 

Jaroslav Šimsa, manažer segmentu Firemního bankovnictví ČSOB říká, že o program je stále zájem, objem poskytnutých úvěrů je za několik posledních měsíců stabilní. Z programu jsme podpořili již téměř 750 podnikatelů s úvěry v objemu bezmála 6 mld. Kč, upřesňuje. Naopak v České spořitelně nové žádosti přibývají a podle Františka Bouce z jejich tiskového střediska se dá říci, že první čtvrtletí bylo z pohledu COVID III nejsilnější za celou dobu existence programu. Celkem pak schválili úvěry v souhrnné hodnotě 5,5 miliard Kč pro 600 klientů.

Podle Václava Štětiny nižší počet žádostí v současné době odpovídá situaci firem, které své výpadky v cash flow potřebovaly řešit především v průběhu minulého roku a současné trvající omezení provozu se snaží řešit spíše úsporami na straně provozních nákladů než novými úvěrovými prostředky a zadlužováním. To je nezbytné důkladně zvažovat v kontextu schopnosti tyto úvěrové závazky v dalších měsících hradit z generovaných zdrojů z podnikání. V této souvislosti pozorujeme a oceňujeme potřebnou míru obezřetnosti našich klientů a důsledné zvažování nových úvěrů. V kontextu současné situace a pravděpodobně velmi postupného uvolňování současných vládních omezení by stálo za zvážení prodloužit platnost programu alespoň do konce letošního roku, což se může projevit ještě dodatečným čerpáním úvěrových prostředků v rámci tohoto programu, podotýká dále.

Jak to vypadá s COVID Invest?

Jak jsme informovali, COVID Invest bude sdílet svůj rozpočet právě s dříve schváleným programem COVID III. COVID Invest poskytne záruky na nové investiční půjčky malým a středním podnikům a velkým podnikům až s 500 zaměstnanci působícími v různých odvětvích. Mezi výjimky patří finanční sektor, společnosti těžící nebo vyrábějící uhlí, ropu a plyn, firmy vyrábějící a prodávající tabákové výrobky a dále ty působící v oblasti hazardu a sázení. Petr Plocek, Head of Identity & Communication z UniCredit Bank, doplňuje, že prostředky až do výše 80 milionů Kč bude možné využít na investice do hmotného i nehmotné majetku. Zdůrazňuje také, že tento nový program COVID Invest je stále v přípravě a dosud nedošlo k jeho spuštění a žádná banka tak aktuálně nemůže podepisovat úvěry v rámci tohoto programu. Některé z nich (Česká spořitelna, ČSOB) už však mají informace k tomuto produktu na webu s tím, že primárně slouží ke sběru kontaktů pro případné zájemce. František Bouc prozradil, že aktuálně probíhají finální ladění s ČMRZB, MPO a MF. Klienti by již nyní měli s námi konzultovat a připravovat své investiční záměry, doporučuje v této souvislosti Jaroslav Šimsa.

Václav Štětina prozrazuje, že spuštění programu se očekává v květnu a podle předběžných podmínek bude tento produkt vhodný pro kohokoli, kdo plánuje investice. Zatím je vhodný pro ty, které pandemie příliš nezasáhla a potřebují provádět obnovovací či rozšiřující investice – a tím zvyšovat poptávku u dodavatelů investičních celků. Postupně ho ale budou využívat i firmy, kterým se poptávka obnoví a budou potřebovat rychle reagovat na její zvýšení. A tady potřebují, aby program trval co nejdéle, protože budou hodnotit klienty podle výkazů za období, kdy měly své fungování silně ztížené, ale s vidinou, že se situace zlepší. Možnosti promítat budoucí zlepšení do hodnocení rizika klienta jsou však omezené – proto tu nastává příležitost pro stát, zaručit se a vylepšit tak kalkulované riziko transakce, vysvětluje.

Equa bank spolupracuje s Českomoravskou rozvojovou bankou v rámci všech programů COVID a nabízí je svým klientům. V souladu s podmínkami programů COVID budou úvěry se zárukou v rámci programu COVID III nabízet podle podmínek tohoto programu, tedy do termínu, do kterého bude možné tyto programy nabízet a na účely, které tento program připouští, tedy i k zaručení investičního úvěru v souladu s podmínkami programu. UniCreditBank v rámci své obchodní sítě aktivně pracuje s jejich klienty a konzultuje s nimi možnosti využití tohoto programu na podporu jejich podnikání. Také v Raiffeisen bank klientům avizují připravenost zaručené investiční úvěry nabízet. Ještě se však ladí definitivní podmínky programu a podpory.

Co dělat při problémech?

ohledně ukončení úvěrového moratoria jsme psali, že je důležité banku informovat včas, a to už když klient tuší, že se nějaký problém blíží nebo že je pravděpodobný. Pak je totiž dostatek času na hledání řešení. Klienti by se nikdy neměli zdráhat s oslovením banky, jen tak můžeme klientům vyjít vstříc a pomoci jim, radí Petr Plocek. Souhlasí s tím i Václav Štětina, který doporučuje situaci proaktivně řešit a vstupovat včas do jednání se zástupcem banky či svými obchodními partnery. Připravit si a pravidelně aktualizovat plány svých peněžních výdajů a příjmů na následující měsíce, snažit se dohodnout s dodavateli odložení splatností či jejich zkrácení u odběratelů, hledat alternativní využití svých prostor či kapacit atp., vyjmenovává.

Daně II

Klientům, kteří by měli zájem o financování prostřednictvím COVID programů banky doporučují, aby kontaktovali svého bankovního poradce. Jak podotýká Kateřina Petko, sjednání a poskytnutí jakéhokoliv podnikatelského úvěru je vždy věcí individuálního posouzení každého jednotlivého klienta. Proto každému klientovi doporučují, aby se spojil se svým firemním bankéřem a tuto problematiku s ním řešil individuálně. V této konkrétní situaci (program COVID III) je však nutné brát v potaz, že se jedná o záruční program (tedy způsob zajištění úvěru) a je nutno vždy vyhodnotit ekonomickou situaci každého klienta a schopnost poskytnutý/požadovaný úvěr splatit, zdůrazňuje.

František Bouc říká, že vše záleží případ od případu a míry poškození dopady COVID pandemie. Obecně by firmy měly využití podpůrných programů státu (zejména Antivirus, COVID nájemné a další) a pak se zaměřit na posílení cash flow, ale tak, aby nedošlo k předložení firmy. Je důležité použít vlastní rezervy, mobilizovat všechny možné úspory, vyčerpat maximálně již poskytnuté úvěry. Pokud to situace umožňuje, nastupují pak nové provozní úvěry buď pod garantem státu anebo běžné komerční. Až na posledním místě jsou nové investiční úvěry a to tam, kde je oživení tržeb již zřejmé, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).