Hlavní navigace

Zájem o vodáctví rok od roku roste. Půjčovny musí vymýšlet turistům zpestření

17. 6. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vyrazit na vodu je pro mnoho lidí tradicí a skvělým způsobem, jak strávit léto. Půjčovny lodí a vybavení jsou na sezónu připraveny.

Půjčovny stejně jako loni budou dbát na zvýšené hygienické podmínky. Jak vyjmenovává Dominik Dobiášpůjčovny lodí Tsunami, samozřejmostí je desinfekce na půjčovně, dále desinfikování raftů a příslušenství a dopravních prostředků, ve kterých zákazníky převáží. Martin Bauer ze společnosti SUNDISK, pod kterou spadají Půjčovny lodí a koloběžek na Jizeře, Nise a Dyji, uvádí, že loni řešili každičký detail ohledně desinfekce, odstupů, roušek a podobně. Letos podle něj bohužel vláda vydala tolik protichůdných a nelogických opatření, že je zcela přestali sledovat a řídí se výhradně vlastním zdravým selským rozumem a zkušenostmi.

Jaká je poptávka?

Petr KrejbichPůjčovny lodí Meandry prozradil serveru Podnikatel.cz, že v současné době mají zarezervovanou celou kapacitu půjčovny až do začátku července. Je to obvyklé a stejné to bylo i v několika posledních letech. Podobně v půjčovně Tsunami se dá říct, že z hlediska objednávek je intenzita stejná jako loni, jelikož situace byla minulý rok stejná (co se týče covidu) a lidé čekali cca do května, než začali rafty objednávat. Od června je o výlety již velký zájem, naopak duben a květen byly za posledních 10 let jedny z nejslabších měsíců – z důvodu nepříznivého počasí pro vodní turistiku, uvádí Martin Bauer.

Zájem vodáků o služby půjčovny lodí v Bohumíně je trvale vysoký bez ohledu na koronavirus. Tady však její provoz mohou zahájit pouze v případě, že vstup do sousedního Polska bude bez jakýchkoliv omezení, protože trasa vede ze Starého Bohumína do polského Zabełkówa. Aktuálně lze do Polska vstupovat pouze z nezbytně nutných důvodů a k tomu mít ještě certifikovaný negativní test, případně certifikát o očkování. Pro turisty jsou hranice s Polskem stále ještě uzavřeny. Situaci průběžně sledujeme, předpokládáme, že sezónu budeme moci zahájit 3. července, dodává Jana Končítková, tisková mluvčí města Bohumín.

Jaká byla loňská sezóna?

Dominik Dobiáš říká, že se oproti předešlým rokům zájem o rafty určitě zvednul, a to cca o 30 %. Také podle Martina Bauera zájem o vodáctví v České republice rok od roku roste bez ohledu na problémy s koronavirem. Minulý rok byla poptávka ještě o trošku větší právě z důvodu nejasností ohledně výjezdu do zahraničí a letos bude situace nejspíš podobná. Na velký zájem vodáků – turistů jsou naše půjčovny připraveny i po stránce patřičné infrastruktury – všem našim hostům nabízíme parkování, sociální zázemí, dostatek odpadkových košů a podobně – je to pro nás stejně důležité jako kvalitní materiál v půjčovně nebo lidský příjemný přístup, popisuje.

V Bohumíně právě vzhledem ke koronavirové situaci a nemožnosti překročit až do konce června hranice s Polskem bez následné 14denní karantény a s ní spojenému pozdějšímu zahájení sezóny počty návštěvníků oproti předchozím letům mírně klesly. Na statistiky mělo vliv také nepříznivé počasí, zejména vytrvalé deště na začátku července, které start sezóny následně ještě zbrzdily. Petr Krejbich zmiňuje, že co se změnilo už v minulé sezóně, je, že lidé začínají více jezdit na vodu i ve všední dny. O prázdninách tak téměř odpadá rozdíl mezi víkendem a všedním dnem, což dříve nebývalo. Takže spíše vymýšlíme další zpestření pro lidi, doplňuje.

Nové koncepty i lepší servis

V půjčovně vodáckého vybavení Meandry je tak jedním ze zpestření novinka na Ploučnici v podobě půjčovny koloběžek. Zdá se, že to byl správný krok a s největší pravděpodobností budeme v příštím roce půjčovnu koloběžek rozšiřovat, prozradil dále Petr Krejbich. V půjčovně lodí Tsunami mají pro zákazníky přichystaný plný servis, vícedenní i jednodenní výlety, plný komfort, co se týče přepravy bagáže, a pro stálé klienty mají slevové balíčky.

Martin Bauer sdělil, že loni ve velké krizi koupili Hotel Spálov na soutoku Jizery a Kamenice a pustili se do náročné rekonstrukce. Právě v těchto dnech dokončují první etapu a hosté se mohou těšit na nové pokoje, krásné zázemí pro vodáckou i lezeckou půjčovnu nebo dostatek parkovacích míst. Naši hosté se také mohou těšit na nové gastro koncepty v našich bistrech a zbrusu nové modely paddleboardů na Jizeře, Nise i jihomoravské Dyji, dodává. V Bohumíně zase od letošní sezóny nově zavádí rezervaci lodí prostřednictvím elektronického rezervačního systému, což bude pohodlnější a efektivnější pro klienty i pro provozovatele.

skoleni_15_4

Koronavirus ovlivnil ceny

Právě v souvislosti s přechodem na elektronický rezervační systém v Bohumíně vůbec poprvé stanovili ceny půjčovného. Doposud zájemci o sjezd řeky platili pouze dopravu lodí zpět z cíle do výchozího bodu plavby. Ceny se pohybují podle velikosti zapůjčeného plavidla od 250 do 500 korun za jeden sjezd. Cena obsahuje nájem vodáckého vybavení – loď, pádla, záchranné vesty a dopravu lodí z polského Zabełkówa zpět do Starého Bohumína, upřesňuje Jana Končítková. 

V půjčovně lodí Tsunami spolupracujeme s ostatními půjčovnami a tak jako ostatní, i oni museli ceny trochu navýšit. Je to dáno tím, ze kvůli covidu máme navýšený rozpočet na hygienické pomůcky, zvýšily se časové prodlevy, tzn. musíme samozřejmě i finančně více ohodnotit naše zaměstnance. Z velké části jsme také obnovili materiál, který půjčujeme, vyjmenovává Dominik Dobiáš. Ve společnosti SUNDISK zůstala většina cen stejná jako v loňském roce a v Půjčovně lodí Meandry ceny zachovali stejné jako v loňském roce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).