Hlavní navigace

Zákaz kouření nepostihne jen hospody, potopí i řadu čajoven s vodními dýmkami

5. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Zákaz kouření nezpůsobí problémy jen hospodám, nýbrž tvrdě dopadne i na další podnikatele. Konkrétně se jedná o čajovny s vodními dýmkami, které novinka potopí.

Zákaz kouření v provozovnách stravovacích služeb má sice většina lidí spojený s bary a hospodami, plánovaná novela zákona by se však dotkla i dalších segmentů. A pro některé z nich by měl zákaz kouření likvidační účinky. Konkrétně se to týká například čajoven, které návštěvníkům nabízí vodní dýmky a na které se má zákaz kouření rovněž vztahovat. Přitom právě kvůli vodním dýmkám řada zákazníků do čajoven chodí a v případě některých podniků se jedná dokonce o většinu návštěvníků. Server Podnikatel.cz oslovil desítky čajoven, které vodní dýmky nabízí, a ty se vesměs shodují – zákaz kouření by nás přivedl do existenčních potíží a od zákonodárců jde o ránu pod pás. Podíl na tržbách z prodeje vodních dýmek totiž v čajovnách dosahuje desítek procent a bez nich řada čajoven prostě přežít nedokáže.

Čtěte také: Úplný zákaz kouření v restauracích a na zábavě. Vláda posvětila nový zákon

Do „dýmkáren“ se chodí hlavně kvůli vodní dýmce

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Zákaz kouření zlikviduje řadu čajoven.

Zákaz kouření v prostorách zařízení společného stravování, který před dvěma dny schválila vláda, může způsobit zánik mnoha čajoven. Novela se totiž týká i vodních dýmek, které některé čajovny nabízí. Obecně se dají čajovny rozdělit na dva typy, na čistě čajové a na “dýmkárny”, kde si návštěvníci mohou dopřát i vodní dýmky. Podle provozovatelů čajoven je počet čajoven bez dýmek a s dýmkami přibližně stejný. Zatímco čajoven, které už nyní dýmky v nabídce nemají, se novela zákona nedotkne, pro “dýmkárny” může mít fatální následky.

Do “dýmkáren” totiž chodí většina zákazníků právě kvůli vodní dýmce a čaj pro ně tvoří jen doplněk. Ze své zkušenosti vím, že čistě kvůli čaji přijde cca 1/3 zákazníků. Moji zákazníci přijdou a dají si čaj a vodnici. Po dvou hodinách ne že si objednají nový čaj, ale objednají si novou vodnici. Poměrově bych to asi určil, že 75 % zákazníků přijde na vodnici. Ze 75 % zákazníků by po zákazu kouření přišlo možná 25 %, uvedl serveru Podnikatel.cz Roman Rýdl z pražské Liliové čajovny. Zákazníci kouřící vodní dýmku totiž pochopitelně konzumují i nápoj či nějaké jídlo, doplnil Mikuláš Horyna, majitel pražské Andělské čajovny.

Jenže nejde jen o vysoký podíl zákazníků, kteří kvůli vodní dýmce do čajoven chodí. Problém je i to, že příjmy z vodních dýmek zaujímají na tržbách čajoven velké procento. Například v Andělské čajovně kouří vodní dýmku zhruba 85 % zákazníků a podíl na tržbách mají dýmky v této čajovně přibližně 50%. V našich pražských čajovnách si objedná vodní dýmku zhruba 75 % hostů. Úbytek na tržbách bude činit odhadem 50 %, domnívá se zase Jiří Hájek z Čajovny Sisha v Praze. V mém případě se jedná přibližně o 30 % tržeb, jsou ale čajovny, kde je tento podíl mnohem vyšší. Čajovny zcela bez dýmek se dají najít jen ve velkých městech, kde je prostor pro specializaci, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Jindřich Cinka, majitel brněnské Čajovny za zrcadlem.

Jestliže tak zákaz kouření projde legislativním procesem, ubudou “dýmkárnám” zákazníci, kteří do čajovny chodí právě na vodnici. Jenže kromě tržeb z vodních dýmek též klesnou příjmy z prodejů čajů a jídel, které si kuřáci k vodní dýmce objednávali.

Čtěte také: Restaurace by na zákazu kouření mohly vydělat miliardy korun, tvrdí výzkum

Zákaz kouření přinese čajovnám existenční problémy

Majitelé “dýmkáren” se tak jednoznačně shodují, že pokud by zákaz kouření prošel, bude to pro ně znamenat existenční potíže. Velké množství čajoven po celé republice by zaniklo. Což by byla škoda, jelikož čajovny jsou dobrým místem, kde si mohou studenti přivydělat a je to příjemná alternativa k hospodské kultuře, dodal serveru Podnikatel.cz Lukáš Vaculčík, provozovatel Čajovny Na Cestě v Praze. Zcela jistě se dostaneme do existenčních potíží a spousta čajoven bude muset ukončit činnost, souhlasí Jiří Hájek z Čajovny Sisha. Zákon se čajovny dotkne a to hodně, budeme v následujícím půl roce zjišťovat, jak se bude dát obejít nebo upravit tak, aby nedošlo ke zrušení vodních dýmek. Pokud by se na nic nepřišlo, pravděpodobně budeme pokračovat bez dýmek následující rok. Dost pravděpodobně to bude rok poslední, připojil se Roman Rýdl z Liliové čajovny.

Právě na případnou nutnost legálního “obcházení” zákona upozorňují i další čajovníci, podle kterých se menší čajovny asi pokusí přejít do pololegality v podobě nějakých soukromých klubů a ty větší prostě zaniknou.

Content First

Zákonodárci zatím o výjimce nechtějí slyšet

Ne všichni podnikatelé ale vidí situaci tak fatálně. Zákon se nás jistě dotkne. Nedokážeme však posoudit jak. Věříme, že lidé nepřestanou do čajoven chodit, protože čajovny v sobě nesou i jiné aspekty než jsou vodní dýmky, je přesvědčený Jiří Šimsa, zakladatel sítě čajoven Dobrá čajovna. Nás v Lounech se tento zákon příliš nedotkne. Do naší čajovny chodí lidé většinou kvůli kvalitním čajům, které si buď objednají ke konzumaci, anebo si je kupují domů. Velkým hitem naší čajovny je pravá belgická čokoláda, tvrdí Lenka Zemanová, provozovatelka Čajovny U svatého Mikuláše v Lounech. I Zemanová ale připouští, že některým čajovnám, které jsou zařízeny hlavně na provoz vodních dýmek, může tento zákon opravdu přinést existenční potíže.

Řada majitelů čajoven se proto už od zveřejnění záměru zakázat kouření ve všech prostorech zařízení společného stravování snaží docílit toho, aby čajovny dostaly výjimku. Vznikla i petice, kterou podepsaly tisíce lidí. Předkladatelé zákona však zatím o výjimce pro čajovny nechtějí slyšet. Reálně tak hrozí, že velká část čajoven a kultura s nimi spojená v příštích letech zaniknou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).