Hlavní navigace

Zakazují prodej a uzavírají provozovny, ale chybí plán restartu hospodářství

22. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Hospodářská komora ČR reaguje na aktuální opatření, která jsou zaváděna v souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací. Podle ní chybí jasný plán.

Podle šetření Hospodářské komory ČR sdílelo přes 70 % podnikatelů všech oborů, hlavně malé podniky a živnostníci, obavu z toho, co právě nastaloNaplnil se černý scénář podnikatelů hlavně ve službách, kteří se již od srpna obávali hlavně toho, že vláda přikročí k sektorovému uzavírání tuzemského hospodářství.

Zákaz prodeje maloobchodu a poskytování služeb v provozovnách vypne velkou část ekonomiky. Jak uvádí Hospodářská komora ČR, z hlediska tvorby hrubé přidané hodnoty má právě sektor služeb dominantní podíl, na podílu HDP naší země se podílí ze 62 %. Podíl průmyslu činí 30 %, podíl stavebnictví 6 % a podíl zemědělství 2 %.

V zemi působí 500 tisíc firem a 600 tisíc živnostníků, kteří mají živnost jako hlavní pracovní poměr. Z toho je 280 tisíc zaměstnavatelů. Jakkoli vláda deklaruje pomoc uzavřeným provozovnám prostřednictvím operativních dotačních programů, nově ohlášené vládní kroky s jistotou velmi negativně zasáhnou celé hospodářství, tedy i provozy, které vláda neuzavřela, uvádí prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Chybí dlouhodobý plán na restart hospodářství

Právě nejmenší podnikatele zasáhly na jaře vládní opatření v prevenci proti šíření koronaviru nejvíce. Navzdory tomu, že většinou situaci díky vlastním úsporám firmy zvládly, další přidušení ekonomiky už s jistotou bude pro řadu z nich fatální. Vláda by proto měla představit dlouhodobější plán restartu tuzemského hospodářství, v němž by klíčovou roli měly sehrát mimo jiné investice, zjednodušení právního prostředí a posílení právních jistot, zlepšení infrastruktury i snížení administrativních překážek při komunikaci občanů s veřejnou správou, uzavírá Dlouhý. 

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).