Hlavní navigace

Zakládání firem zlevní, nové eseróčko vás vyjde na 5 tisíc korun

14. 4. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Uběhl necelý rok od zlevnění zápisů do obchodního rejstříku a na cestě je již další změna. Založení eseróčka by mělo vyjít na přibližně 5 tisíc korun.

Už skoro rok funguje přímý zápis notářů do obchodního rejstříku, který snížil cenu založení firem a také cenu zápisů změn do obchodního rejstříku. Poslanecká sněmovna navíc před pár týdny schválila novelu zákona o soudních poplatcích, která by založení společností měla ještě více zlevnit, a to na přibližně 5000 korun. Novela se ovšem netýká všech firem.

Ke zlevnění došlo před rokem

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Na založení firmy postačí 5 tisíc korun.

Ke zlevnění založení společností došlo již minulý rok, kdy se zavedla možnost přímého zápisu do obchodního rejstříku pro notáře. Zákon totiž taxativně stanovil výši poplatků pro notáře, které jsou nižší, než se platí rejstříkovým soudům. Za první zápis akciové společnosti do obchodního rejstříku provedený notářem se platí 8000 Kč namísto 12 000 Kč, za první zápis společnosti s ručením omezeným 2700 Kč namísto 6000 Kč a změny nebo doplnění již zapsaných údajů notáři dělají za 1000 Kč namísto 2000 Kč. Poplatek za zápis provedený notářem se platí přímo notáři.

Přestože se spuštění přímých zápisů notářů opozdilo, brzy získaly u podnikatelů na oblibě a za prvních několik měsíců je využily tisíce firem. Nový systém si sice podnikatelé pochvalují, zároveň však upozorňují, že má své mouchy. Konkrétně jde o nejednotný postup notářů, kdy nastává mnoho situací, ve kterých si nejsou notáři jisti, jaká práva a povinnosti mají. Klienty pak raději odmítnou a odkáží je na běžný postup, tj. podání návrhu na obchodní rejstřík prostřednictvím rejstříkového soudu. Tento negativní aspekt se sice částečně zlepšuje, ale ještě zřejmě nějakou dobu potrvá, než bude využití tohoto institutu zcela bezproblémové, uvedl serveru Podnikatel.cz Zdeněk Tomíček, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Čtěte také: Notářské zápisy do rejstříku slaví úspěch, tisíce podnikatelů je už využily

Nově půjde založit firmu za 5 tisíc korun

Snížení poplatků a zavedení přímých zápisů však není jedinou změnou. Senát totiž brzy projedná další novelu zákona o soudních poplatcích, která by měla založení firem ještě více zlevnit. Ta totiž počítá s úplným osvobozením od poplatku za zápis do obchodního rejstříku, který předchozí novela snížila na 2700 korun. Novela se nicméně týká jen společností s ručením omezeným a navíc ne všech. Zápis bez soudních poplatků má platit jen pro ty společnosti s ručením omezeným, které splní zákonem stanovené podmínky. Konkrétně bude od poplatku osvobozen zápis skutečnosti do obchodního rejstříku provedený notářem na podkladě notářského zápisu o zakladatelském právním jednání o založení společnosti s ručením omezeným, které obsahuje jen povinné náležitosti předepsané občanským zákoníkemzákonem o obchodních korporacích a podle kterého vkladová povinnost má být splněna splacením v penězích.

Novela navazuje na nařízení Evropské komise (EK), které tvoří součást tzv. Small Business Act a kterým EK podmiňuje čerpání fondů. V nařízení je obsažen požadavek, aby založení obchodní firmy trvalo maximálně tři dny a stálo částku okolo 100 eur. Česko si tuto částku stanovilo na 3 tisíce korun. Ani po odpuštění soudního poplatku se však začínající podnikatelé do této částky podle odborníků nevejdou. Mám za to, že dle v tuto chvíli schváleného textu novely nedojde k avizovanému „založení firmy za 100 eur (3000 Kč)“, jak bylo ministerstvem spravedlnosti avizováno. Dle naší kalkulace vyjde nejlevnější založení s.r.o. pro běžného podnikatele na 5235 Kč včetně DPH. I tak se ale jedná o cca poloviční náklady oproti stávajícím poplatkům, upřesnil serveru Podnikatel.cz Petr Čížek, provozovatel projektu Založfirmu.cz. V potaz se totiž musí vzít například náklady na živnostenské oprávnění či za notářský zápis.

Kdo se rozhodne založit si společnost, měl by raději počítat i s dalšími náklady. Na tisíce až desetitisíce korun může vyjít právní poradenství. Přestože si lze vzorovou společenskou smlouvu stáhnout na internetu či se poradit s neodborníkem, který za pár tisíc poskytne návod na založení s.r.o., tento postup není vhodný, neboť v konečném důsledku zapřičiní, že společnost není řádně připravená na svůj život či, chcete-li, je postavena na vrtkavých základech, upozornil Zdeněk Tomíček, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR(AMSP ČR).

Čtěte také: Praktický průvodce založení společnosti s ručením omezeným

Zlevnění je krok správným směrem, ale…

Přestože založení firem vyjde stále na více než 3000 korun, podnikatelé považují novelu za krok správným směrem. Snižování poplatků i obecně administrativní zátěže při zakládání firem je správným řešením. Není důvod podnikatele zatěžovat při startu podnikání, stát by se měl spíše zaměřovat na účinné kontroly v průběhu jejich činnosti, domnívá se Petr Čížek.

skoleni_15_4

Odborníci též kvitují, že notářské zápisy snižují administrativní zatížení úředníků rejstříkového soudu, Na druhou stranu je podle nich otázkou, zda další podmínka pro odpuštění poplatku, tedy aby příslušné zakládací dokumenty obsahovaly pouze nezbytné náležitosti dle občanského zákoníku a zákona o obchodním korporacích, je zvolena šťastně. Podnikatelé by měli již v samotném začátku co nejlépe upravit pravidla svého podnikání a potenciální výklad umožňující snížit náklady založení s.r.o. v případě, že tak neučiní, by odpovědné právní prostředí příliš nepodporoval, varuje Zdeněk Tomíček.

Návrh novely zákona bude Senát projednávat příští týden. Pokud normu schválí a podepíše ji i prezident, nabude účinnosti 15. den po vyhlášení ve Sbírce. Ke zlevnění založení firem by tak mohlo dojít do konce května letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).