Hlavní navigace

„Zakleknutá“ firma FAU byla zapojená do podvodu. Berňák si stále stojí za svým

11. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zajišťovací příkazy na firmu FAU, na kterou podle Babiše finanční správa „zaklekla“, byly nezákonné. Rozhodl soud. Berňák ale stále tvrdí, že FAU podváděla.

Nejvyšší správní soud rozhodl jednoznačně ve prospěch společnosti FAU. Finanční správa k tomu uvedla, že soudní rozhodnutí jen promítne do své aplikační praxe.

Podle Finanční správy ČR je i přesto společnost FAU zapojena do podvodu. Právě podvod na daních je tím důvodem, proč správa nakonec zajišťovací příkazy vydala. Soud konstatoval, že zajišťovací příkazy byly nezákonné, pokud už finanční správa uplatnila ručitelské výzvy podle zákona o DPH za nesplněnou daňovou povinnost jeho dodavatele.

FAU měla podle berňáku 13 měsíců na to, aby uhradila částku, kterou po ní správa v rámci ručení požadovala. Jenže žádná částka uhrazena nebyla. A to i přesto, že firma FAU finanční správě údajně slibovala, že vzniklou situaci bude řešit.

Finanční správa se proto rozhodla pro vydání zajišťovacích příkazů, aby zajistila úhradu daní. Jenže právě toto soud označil za nezákonné, když už byly vydány ručitelské výzvy.

Navzdory výsledku daného sporu je nutné poukázat na fakt, že zajišťovací příkaz obsahoval přesvědčivé vylíčení okolností daňového podvodu, jehož se FAU s.r.o. účastnila, jakož i okolností osvědčujících vědomou účast tohoto subjektu na podvodu na DPH, brání se v reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu finanční správa. 

Čtěte také: Soud zrušil další zajišťovací příkazy na firmu FAU, tentokrát za 340 milionů Kč

Firma FAU je majitelem skladu pohonných hmot v areálu firmy Precheza, kterou vlastní Agrofert. A ten měl se společností FAU spory. Na konci srpna se objevila nahrávka, ve které bývalý ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš hovoří o tom, že na firmu „ti naši klekli“. Že by své podřízené orgány úkoloval, Babiš následně odmítl. 

Firma se každopádně v říjnu 2016 dostala po zásahu finanční správy do insolvence. Postup finanční správy nejdříve zpochybnil Krajský soud v Ostravě, jeho tvrzení poté potvrdil i Nejvyšší správní soud. 

skoleni_15_4

Čtěte také: Daňoví poplatníci zřejmě zaplatí kvůli zajišťovákům miliardu korun

FAU již podle dřívějších vyjádření bude požadovat po státu náhradu škody a podala v říjnu tohoto roku trestní oznámení pro podezření, že finanční správu řídí subjekt stojící mimo ni a že finanční správa vydala v kauze FAU zajišťovací příkazy na pokyn tohoto subjektu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).