Hlavní navigace

„Zakleknutá“ firma FAU definitivně vyhrála spor o zajišťováky za 343 milionů Kč

5. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil, že vydání zajišťovacích příkazů ve výši 343 milionů Kč na firmu FAU bylo nezákonné.

Firma FAU se do povědomí veřejnosti dostala v souvislosti se zveřejněnou nahrávkou, na které současný premiér Andrej Babiš hovořil o tom, že na firmu „naši klekli“.

Pro vydání zajišťováků nebyly dostatečné důvody

Nejvyšší správní soud zamítl před týdnem kasační stížnost Generálního ředitelství cel a potvrdil tak rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, kterým byly zrušeny zajišťovací příkazy proti firmě FAU ve výši 343 milionů korun. Celníci podle soudu neměli důvod pro tak masivní zajištění. Pokud správce daně nenašel žádný silný důvod, který by jednoznačně svědčil pro obavu z budoucí nedobytnosti daně, bylo namístě zvážit obezřetnější, méně razantní postup, který by více šetřil práva daňového subjektu. Měl bedlivě zvážit, zda by kýženého cíle správy daní nešlo dosáhnout prostřednictvím jiného – méně invazivního – nástroje, jímž by bylo možné nově vzniklou situaci daňového subjektu vyřešit a který by tak výrazně neochromil faktickou podnikatelskou činnost, upozornil v rozsudku NSS.

Daně x

Další případy zajišťovacích příkazů:

Zrušení výše uvedených zajišťovacích příkazů nebylo jediné. Firma FAU podala kvůli zajišťovacím příkazům celkem 13 žalob. Soud už dal společnosti ve dvou případech za pravdu (v jednom soud zrušil příkaz za 217 milionů korun) a ve dvou její nároky odmítl.

Firma FAU je majitelem skladu pohonných hmot v areálu firmy Precheza, kterou vlastní Agrofert a který měl se společností FAU spory. Na konci srpna roku 2017 se objevila nahrávka, ve které bývalý ministr financí a šéf ANO a nynější premiér Andrej Babiš hovoří o tom, že na firmu „ti naši klekli“. Že by své podřízené orgány úkoloval, Babiš následně odmítl. Firma se každopádně v říjnu 2016 dostala po zásahu úřadů do insolvence.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).