Hlavní navigace

„Zakleknutá“ firma FAU vyhrála klíčový spor, za DPH vůbec ručit neměla

14. 6. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Zakleknutá“ firma FAU, která již vyhrála spory o zajišťovací příkazy za stovky milionů korun, uspěla nyní i v klíčovém sporu ohledně merita věci.

Krajský soud v Brně totiž konstatoval, že firma FAU nikdy nebyla ručitelem za zhruba 220 milionů korun, které státu nezaplatila zkrachovalá společnost Verami. Přitom právě kvůli tomuto dluhu úřady na firmu FAU „zaklekly“. Na rozhodnutí soudu upozornil jako první server Neovlivni.cz.

FAU neměla za daň ručit, rozhodl soud

Firma FAU, která se do povědomí veřejnosti dostala v souvislosti se zveřejněnou nahrávkou, na které současný premiér Andrej Babiš hovořil o tom, že na firmu „naši klekli“, vyhrála (zatím nepravomocně) klíčový spor celé kauzy. Podle brněnského soudu společnost FAU nikdy nebyla ručitelem 220 milionů, které státu neodvedla zkrachovalá firma Verami. Soud se zabýval posouzením, zda byly naplněny podmínky pro vznik ručitelského závazku žalobkyni. Dospěl přitom k závěru, že finanční orgány vyložily právní úpravu týkající se podmínky pro vznik ručení podle zákona o daních z přidané hodnoty v rozporu s evropskou směrnicí o DPH a příslušnými ustanoveními zákona o DPH, doplnila serveru iRozhlas.cz zastupující mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Klusová.

Právě údajné ručení za DPH přitom stálo za zásahem celní a finanční správy, které na firmu FAU vydaly zajišťovací příkazy za stovky milionů korun, čímž ji poslaly do insolvence. Společnost ale ještě nemá definitivně vyhráno, jelikož se očekává, že finanční správa podá kasační stížnost a o celé věci bude muset rozhodnout Nejvyšší správní soud.

Další případy zajišťovacích příkazů:

Zajišťováky za stovky milionů už byly zrušeny

Firma nicméně už dříve pravomocně vyhrála několik sporů o zákonnost samotných zajišťovacích příkazů, naposledy letos na jaře. Nejvyšší správní soud tehdy zamítl kasační stížnost Generálního ředitelství cel a potvrdil tak rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, kterým byly zrušeny zajišťovací příkazy proti firmě FAU ve výši 343 milionů korun. Celníci podle soudu neměli důvod pro tak masivní zajištění. Další žaloby proti postupu úřadů začnou soudy řešit příští týden.

Brand24

Čtěte více: „Zakleknutá“ firma FAU definitivně vyhrála spor o zajišťováky za 343 milionů Kč 

Firma FAU je majitelem skladu pohonných hmot v areálu firmy Precheza, kterou vlastní Agrofert a který měl se společností FAU spory. Na konci srpna roku 2017 se objevila nahrávka, ve které bývalý ministr financí a šéf ANO a nynější premiér Andrej Babiš hovoří o tom, že na firmu „ti naši klekli“. Že by své podřízené orgány úkoloval, Babiš následně odmítl. Firma se každopádně v říjnu 2016 dostala po zásahu úřadů do insolvence.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).