Hlavní navigace

Zákonné opravné položky k pohledávkám

19. 8. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud má účetní jednotka pochybnosti o úhradě pohledávky, musí v návaznosti na zásadu opatrnosti tvořit opravné položky. V některých případech jsou však opravné položky považované za daňově neuznatelný náklad.

Účetní jednotky mají povinnost provádět inventarizaci majetku a závazků, a to minimálně jednou za účetní období. Cílem inventarizace je pak porovnání skutečného a účetního stavu. Pokud se tyto dva stavy nerovnají, vznikají inventarizační rozdíly. V rámci inventarizace se však posuzují také opravné položky – zda je potřeba je tvořit, příp. zda není vhodné je rozpustit.

Co se dozvíte v článku
  1. Opravná položka jako dočasné snížení hodnoty
  2. Daňové vs. účetní opravné položky
  3. Zákonné opravné položky k pohledávkám
  4. Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení
  5. Opravné položky k malým pohledávkám do 30 tisíc
  6. Opravné položky k nepromlčeným pohledávkám splatným od roku 1995

Opravná položka jako dočasné snížení hodnoty

V účetnictví se prostřednictvím opravných položek vyjadřuje dočasné snížení hodnoty majetku. O jejich tvorbě je účetní jednotka povinna účtovat v návaznosti na zásadu opatrnosti a věrné a poctivé zobrazení účetních informací. Nejčastěji jsou opravné položky tvořeny k dlouhodobému majetku, zásobám anebo pohledávkám.

V rámci inventarizace, kterou musí účetní jednotky provádět minimálně jednou za účetní období a provádí ji zpravidla k jeho konci, posuzují účetní jednotky, zda je tvorba opravných položek opodstatněná, a pokud ne, mělo by dojít k jejímu rozpuštění. Naopak by se měly vytvořit opravné položky k majetku, který vykazuje dočasné snížení hodnoty.

O opravných položkách se v účetnictví účtuje prostřednictvím provozních nákladů v účtové skupině 55 nebo 57, souvztažně s účtem příslušných opravných položek. V rozvaze je potom snížení hodnoty majetku, ať už dočasné nebo trvalé, vyjádřeno ve sloupci korekcí.

Daňové vs. účetní opravné položky

účetních opravných položkách se účtuje v návaznosti na dodržení zásad při vedení účetnictví, které definuje zákon o účetnictví. Zákonné opravné položky jsou tvořeny proto, aby účetní jednotka dosáhla daňové optimalizace v rámci možností, které jim nabízí zákon.

Účty opravných položek nesmějí mít aktivní zůstatek a mohou být tvořeny pouze na snížení hodnoty majetku, nikoli na jeho zvýšení. Aby bylo možné rozlišit účetní a daňové opravné položky, je vhodné o nich účtovat na analytických účtech. Zatímco povinnost účtovat o účetních opravných položkách ukládá zákon o účetnictví povinně většině účetním jednotkám, o daňových opravných položkách účtují účetní jednotky dobrovolně.

Daňové opravné položky, nebo-li zákonné, jsou upraveny zákonem o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů. Účetní opravné položky upravuje zákon o účetnictví, vyhláška k zákonu o účetnictví a české účetní standardy.

Aby byla zákonná opravná položka považována za daňově účinný náklad, musí být tato pohledávka zaúčtovaná. Pokud by zaúčtovaná nebyla, nelze ji považovat za daňový náklad a její tvorbu nelze upravit například v rámci zpracování daňového přiznání.

Zákonné opravné položky k pohledávkám

Zákon o rezervách pro zjištění základu daně stanovuje podmínky daňové uznatelnosti opravných položek k pohledávkám. V první řadě se musí jednat o pohledávky, které nejsou promlčené. Zákonné opravné položky také nelze tvořit k pohledávce, která vznikla mezi spojenými osobami, z titulu cenných papírů a ostatních investičních nástrojů.

Aby mohla být tvorba opravné položky považována za daňově uznatelný výdaj, musí se jednat o opravnou položku k pohledávce, která v minulosti souvisela se zdanitelnými příjmy a tento příjem nebyl příjmem osvobozeným. Výše tvorby opravné položky je omezena výší rozvahové hodnoty pohledávky, která nebyla doposud uhrazena.

Zákon o rezervách rozděluje opravné položky k pohledávkám do několika skupin, a to v § 8, § 8a, §8b a §8c zákona.

Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení

Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení mohou tvořit poplatníci daně z příjmů vedoucí účetnictví, a to až do výše rozvahové hodnoty nepromlčených pohledávek přihlášených u soudu.

Opravné položky se následně ruší v důsledku výsledků insolvenčního řízení nebo v případě, že pohledávka byla popřena insolvenčním správcem, věřitelem nebo dlužníkem a těmto osobám bylo právo popřít pohledávku přiznáno nebo pokud pominou důvody pro tvorbu opravné položky.

Opravné položky k malým pohledávkám do 30 tisíc

Zákon o rezervách umožňuje tvorbu opravné položky až do 100% výše neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky v případě, že se nejedná o pohledávku mezi spojenými osobami, příp. o pohledávku za členy obchodní korporace za upsaný vlastní kapitál. Zároveň musí platit, že rozvahová hodnota pohledávky bez příslušenství v okamžiku jejího vzniku nepřesáhne částku 30 000 Kč.

Aby byla opravná položka považována za daňovou, musí od konce sjednané doby splatnosti uplynout nejméně 12 měsíců a celková hodnota pohledávek bez příslušenství vůči stejnému dlužníkovi nepřesáhne za období, za které podává daňové přiznání, částku 30 000 Kč. To platí v takovém případě, že je u dlužníka uplatňován postup tvorby opravných položek k „malým pohledávkám“. O takto vytvořených opravných položkách musí být vedena samostatná evidence.

Opravné položky k nepromlčeným pohledávkám splatným od roku 1995

Pokud má poplatník v evidenci nepromlčené pohledávky, může k nim vytvořit opravné položky, které budou daňově uznatelným výdajem v případě, že od jejich splatnosti uplynulo více než 18 měsíců. V případě, že jsou pohledávky po splatnosti více jak 18 měsíců, může poplatník vytvořit opravnou položku až do výše 60 % neuhrazené hodnoty pohledávky. Pokud by byla pohledávka po splatnosti více jak 30 měsíců, může poplatník vytvořit opravnou položku až do výše 100 % neuhrazené hodnoty pohledávky.

dan_z_prijmu

V případě, že poplatník nabyde pohledávku postoupením a její rozvahová hodnota k okamžiku jejího vzniku přesahuje 200 000 Kč, může být tvořena opravná položka pouze v případě, že bylo zahájeno rozhodčí, soudní nebo správní řízení a poplatník, který eviduje dlužnou pohledávku, se tohoto řízení účastní.

Opravné položky k pohledávkám podle ustanovení zákona o rezervách pro stanovení základu daně dle ustanovení § 8a nelze tvořit k pohledávkám, které jsou odepsané a nebo které vznikly vůči členům obchodní korporace z titulu upsání vlastního kapitálu nebo vůči spojeným osobám. Pokud pomine důvod pro tvorbu opravné položky, opravná položka se zruší.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).