Hlavní navigace

Zálohy odpuštěny, přesto je hradily. Kdy OSVČ dorazí přeplatek na pojistném?

20. 5. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V rámci podpor byly loni OSVČ na nějakou dobu odpuštěny minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Některé je ale dál hradily. Kdy dorazí přeplatek?

V loňském roce byly osobám samostatně výdělečně činným v rámci podpor podnikatelů od března do srpna, tedy 6 měsíců, odpuštěny minimální zálohy na sociálním a zdravotním pojištění i minimální pojistné. Ne všechny této úlevy využily a zálohy hradily dál. Po podání přehledu tak očekávají přeplatek. 

Jestliže plátce nežádá o použití přeplatku na jiné platby, typicky to bývá na platbu následujících záloh, přeplatek dostane zpět. OSVČ tak musela v podaném přehledu zaškrtnout, že žádá o vrácení přeplatku. Přeplatek na pojistném dorazí na účet do jednoho měsíce ode dne, kdy byl přehled OSVČ podán. 

O vrácení peněz je nutné žádat

Přeplatek může vzniknout i u zdravotní pojišťovny a okresní správy sociální zabezpečení. I zde se samozřejmě peníze vracejí, ale opět jen na výslovné požádání plátce. Termíny jsou stanoveny legislativou, což u zdravotního pojištění znamená, že se přeplatky vracejí do 30 dnů ode dne podání žádosti, za kterou je považováno podání přehledu. pokud z něho přeplatek vyplývá a pokud plátce nežádá o použití přeplatku na jiné platby, typicky to bývá na platbu následujících záloh. 

Další podmínkou je samozřejmě to, že žadatel nemá vůči zdravotní pojišťovně jiný splatný závazek. V případě, že je evidován nějaký dluh, přeplatek může být přednostně použit na jeho snížení nebo uhrazení. Vrácení probíhá podle toho, jak plátce sám platí nebo o jakou formu žádá. Peníze jsou vraceny na účet nebo složenkou. Při prodlení, tedy nevrácení přeplatku ve stanovené lhůtě, musí zdravotní pojišťovna uhradit také penále ve výši 0,05 % z dlužné částky za každý den prodlení.

Daně x

Stejná pravidla platí také na okresní správě sociálního zabezpečení. Pokud zálohy na pojistném převýšily v úhrnné částce toto pojistné, vzniká přeplatek, o jehož vrácení je nutné požádat. Za žádost je automaticky považováno podání přehledu, ze kterého přeplatek vyplývá. Přeplatek jsme povinni vrátit do 30 dnů za předpokladu, že není evidován jiný splatný závazek. Je-li takový závazek, použije se přeplatek na pojistném k jeho úhradě. Jinak se přeplatek vrací na číslo účtu nebo na adresu, což si osoba samostatně výdělečně činná určuje přímo na přehledech o příjmech a výdajích. 

Na pokladnách se přeplatky nevyplácejí, ty slouží jen k výběru pojistného. I v tomto případě je pochopitelně možnost nechat přeplatek u správy sociálního zabezpečení a započíst ho na úhradu dalších záloh.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).