Hlavní navigace

Založení živnosti a rovnou i podnikatelského účtu? Nenechte se zlákat bankou

5. 10. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelský účet není k podnikání vysloveně nutný. Co když ho však potřebujete změnit?

Michaela začala podnikat jako fotografka a rovnou si v bance založila podnikatelský účet. Posléze však zjistila, že v rámci něj platí nesmyslné poplatky, a chtěla by jej zrušit a založit si jiný. Obrátila se proto na ostatní podnikatele na Facebooku a zjišťovala, jestli je to v průběhu roku možné a zda nebude mít problémy s účetnictvím a při podání daňového přiznání.

Dále ji zajímalo, jak má případně při změně postupovat, zda založit jen výpisy z účtu nebo případně nějaký dokument o zrušení účtu a ptala se, jestli je nutné mít podnikatelský účet nebo stačí standardní běžný druhý účet, který je využíván jen pro podnikání.

Co se dozvíte v článku
  1. Změna účtu je možná
  2. Je potřeba něco hlásit?
  3. Podnikatelský účet není povinný
  4. Podívejte se na příspěvky:
  5. Pozor na podmínky bank

Změna účtu je možná

Honza píše, že změna účtu nehraje roli a jako OSVČ nemusí mít podnikatelský a stačí běžný. Doporučuji si finance „firemní“ oddělit od vlastních a jen si vyplácet nějakou „výplatu“, doplňuje. Přidává se i Erik s tím, že je to „putna“ a má si veškerý zůstatek poslat na nový účet a pokračovat dál. Podnikatelský účet musí mít většinou jen právnické osoby, protože na ty běžné nemůže být majitelem právnická osoba, u OSVČ je to fuk, podotýká dále. 

Nikola odpovídá, že účet je možné změnit podle libosti, stačí zajít na pobočku a říct, že chce rušit účet. Jen pro účetního není nic příjemného hledat položky z podnikání, dodává. Mám druhý běžný účet u FIO, myslím, že změna během roku nevadí; nedokážu si představit, že by vadila. Změníte jen účet ve fakturách, kdyby přišla kontrola, doložíte oba, popisuje Kristýna. I podle Vlaďky je možné účet změnit kdykoliv. Eva přidává osobní zkušenost se změnou účtu: Pokud máte zákazníky, kteří vám už někdy posílali platbu na účet, tak změnu účtu zdůrazněte ve faktuře, mailu, všude, kde to jenom jde, lidé už mají uložený koncept v bankovnictví a jenom doplní částku, aniž by kontrolovali číslo účtu.

Je potřeba něco hlásit?

Podnikatelka upřesňuje, že má zvlášť účet soukromý, kam si z podnikatelského finance pouze převádí pro běžnou spotřebu, a jinak má na podnikatelském účtu víceméně pouze příjem plateb. Náklady poté v daňovém přiznání budou paušálně. Účet jsem zatím na finanční úřad neregistrovala – je to nutnost jej registrovat hned, nebo se registruje až při podání prvního přiznání? Při založení živnosti jsem účet ještě neměla a dál už jsem s finančním úřadem nic neřešila, uvádí. Kristýna si není jistá, jestli je to potřeba, ale říká, že číslo účtu je pro finanční úřad pevný údaj, který pak musí být uveden i v daňovém přiznání. „Kdyby vám vraceli přeplatky,“ dodává. Podle uživatelky Mil ze zákona musí mít podnikatelský účet evidován na finančním úřadě. K zaregistrování účtu vás stejně FÚ donutí. Obzvlášť když jste plátce DPH anebo by vám měl něco vracet, zdůrazňuje Lenka.

Podnikatelský účet není povinný

Filip vysvětluje, že podnikatelce nikdo nenařizuje mít „podnikatelský“ účet – stačí jakýkoliv účet. Jen z pohledu účetního je lepší mít na podnikání separátní účet, protože není nic horšího než vyzobávat podnikatelské platby z plateb za nákup rohlíků a drogerie. Pokud nejste plátce DPH, můžete změnit účet kdykoliv (to můžete i jako plátce, je s tím akorát víc papírování), doplňuje. Nemusíte mít podnikatelský účet, v přiznání se stav účtu neuvádí a pro vaši profesi to není nijak náročné pak zaúčtovat, náklady budete mít stejně paušální, přidává se Hana. Marek přiznává, že má živnost 17 let a podnikatelský účet nikdy neměl. Používá běžný účet jako OSVČ, oddělený od soukromého, ať v tom nemá účetní zmatek.

Brand24

Podle Jana se jiný účet k podnikání hodí, protože při kontrole nemusíte vysvětlovat osobní platby a nemusí se jednat o podnikatelský účet. Bankovních účtů můžete mít, kolik chcete, pro platby z FÚ (vratky daně) musí být u nich nahlášené, radí. Také Brian podotýká, že účetní vždy ocení, když bude mít samostatný účet k podnikání. Ona nemusí nic začerňovat a účetní nemusí procházet stovky nesouvisejících záznamů. Jan na Facebooku zmiňuje, že podnikatelka může mít i osobní účet s tím, že rozdíl je podle něj jen ve zdanění úroků. U OSVČ není nutný podnikatelský účet a ano, daní se u něj jako kapitálový příjem kreditní úroky, shrnuje Lenka.

Podívejte se na příspěvky:

Pozor na podmínky bank

Katka podotýká, že banky mají často v podmínkách, že nesmíte produkt „běžný účet“ využívat pro podnikání. Na to Filip odpovídá, že je mu to jako účetnímu jedno. Ony pak některé banky mohou mít právě i jiné podmínky na účet na RČ a IČ, jiné nabídky, akce, produkty atd., popisuje s tím, že podnikatelský účet nenařizuje finanční úřad, živnostenský úřad nebo účetní ani žádný zákon nebo vyhláška. Konkrétní banky však mohou mít tuto podmínku a je na podnikateli, zda si takovou banku dobrovolně bez nařízení vybere. Banka vám může účet zrušit. Došel mi e-mail, že soukromý účet vykazuje podnikatelské pohyby a že je to v rozporu s obchodními podmínkami a že mi ho zruší, popisuje v závěru své zkušenosti Petr.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).