Hlavní navigace

Zaměstnanci chvátejte, na roční zúčtování daní máte poslední den

14. 2. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Už jen jeden den zbývá zaměstnancům na využití možnosti ročního zúčtování daní. Tiskopis je možné podat v listinné podobě, ale také elektronicky.

Roční zúčtování záloh na daň z příjmů z mezd je právem každého zaměstnance, nikoli jeho povinností. Jestliže nemá povinnost podat sám daňové přiznání, může si tím prostřednictvím svého zaměstnavatele uplatnit nezdanitelné části na dani. 

Výhodou je, že zaměstnanec sám nemusí nic počítat, pouze požádat o roční zúčtování a svou žádost doložit patřičnými doklady. 

Na využití této možnosti však příliš času nezbývá, nejzazší termín je do 15. února 2019.

Zaměstnavatel jako plátce daně musí oprávněné a řádně „zdokladované“ žádosti zaměstnance o roční zúčtování vyhovět. Na pozdější žádosti nebo dodatečně předložené doklady nebude brát zřetel. Nárok na slevy na dani a nezdanitelné části základu daně prokazuje zaměstnanec, za správný výpočet celoroční daně nese plnou zodpovědnost zaměstnavatel.

Poprvé při zúčtování daní za rok 2018 je možné využít také nový jednodílný tiskopis Žádost o roční zúčtování v papírové podobě či v elektronické formě. Možné jsou samozřejmě obě varianty, případně jejich kombinace. Zaměstnavatelé nemusí tento nový tiskopis využít. Jestliže zaměstnanec učinil prohlášení k dani formou staršího dvoudílného tiskopisu (obsahující Prohlášení k dani i Žádost o roční zúčtování), lze roční zúčtování provést zde. 

Stahujte formuláře: 

Co se všechno mění pro podnikatele v roce 2019? Přehledně na jednom místě. 

ZMĚNY A NOVINKY 2019

S ročním zúčtováním daňových záloh a daňového zvýhodnění se pojí celá řada zrádností. Kdy lze a kdy naopak nelze roční zúčtování provést a jak je to s odpovědností zaměstnavatele? Na otázky podrobně odpoví článek Záludnosti ročního zúčtování daní u zaměstnavatele

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).